Suklaatasyövä mies

Ystäväkirja

Ystäväkirjaan kirjoittaa nyt

Sampo Koivula

Sampo on työskennellyt Mäntässä kirjastonhoitajana ja kirjoitellut vuosia PIKI-verkkokirjaston Nuoret-sivustolle kirjavinkkejä. Työnkuva laajeni kun mukaan tuli myös kulttuurisuunnittelijan tehtävät.

Sampo KoivulaMinä olen:
Sampo Koivula, eli se ukkeli, joka kirjoitteli teille kirjavinkkejä verkkokirjastoon vuosina 2016-2020.

Paras lukemani kirja:
Liu Cixinin tieteiskirjasarja Muistoja planeetta Maasta.
Sarjan ensimmäinen osa, Kolmen kappaleen probleema, alkaa Kiinan kulttuurivallankumouksen myllerryksestä vuonna 1967 ja sarja päättyy useamman vuosisadan päähän tulevaisuuteen.

VAROITUS: kirjasarja saattaa sinut hakemaan yliopistoon lukemaan luonnontieteitä!

Paras katsomani elokuva:
Vaihtelee mielentilan mukaan, mutta tällä hetkellä vastaus on Snowpiercer.
Koko maailma yhdessä pitkässä junassa, jossa kaikki ovat enemmän tai vähemmän hulluja. Tämä tunnelma välittyy mukavasti katsojillekin ja elokuvassa puhkeava vallankumous tekee mielen iloiseksi.

Snowpierceristä on tehty myös laadukas Netflix-sarja, jota on tullut jo kaksi kautta.

Paras kuuntelemani levy:
Jarkko Martikaisen Koirien taivas.
Arvostan Martikaisen tarinoivaa tyyliä ja monien laulujen keskiössä olevaa kurjuutta, jonka kanssa pitää vain oppia elämään. Älkää huoliko, nuoret. Kaikki ei ehkä käänny parhain päin, mutta kaikesta selvitään.

Inhoan:
Rusinoita myslissä. On hyvin vaikeaa löytää hyvää mysliä, jossa ei ole paljon sokeria, eikä myöskään rusinoita. Uskon rusinamafiaan, joka aseella uhaten pakottaa valmistajia lisäämään rusinoita muuten aivan kelvollisiin myslipusseihin.

Tykkään:
Suklaasta. Suklaa on ainoa syy, miksi jaksan juosta 10 km alle tuntiin. Tälläisen papparaisen on jo pakko kipittää aika kovaa, jos se ei halua paisua aivan paksuksi. Tätä kutsutaan kai tasapainoksi?

Pahin mokani:
Pelaan paljon tietokone- ja pöytäroolipelejä. Se ei ole pahin mokani, mutta tämä harrastus on aiheuttanut minulle monta ikimuistoista kuolemaa vuosien varrella.

Kerran olin paha, mustakaapuinen kuolleistamanaaja, joka meni tavernaan. Siellä hän näki hameeseen pukeutuneen miehen, jota hän osoitti sormellaan pilkallisesti nauraen. Noh, kyseessä sattui olemaan kilttiin pukeutunut skotlantilainen barbaari, joka teki minusta aika nopeasti kuolleena makaavan kahdenkäden miekallaan.

Hirveä virhe, mutta se opetti minut arvostamaan muita kulttuureja, olemaan ymmärtäväisempi kanssaihmisiäni kohtaan ja etenkin pitämään turpani kiinni. Kaapu taitaa sekin olla eräänlainen hame.

Nukkumaanmenoaikani:
Päätän yleensä mennä nukkumaan, kun olen tutkinut vielä yhden pimeän luolan jossain pelissä. Se on tietysti itsepetosta.

Sana tai lause, jota toistelen usein:
"Haluaako possut raksuja?"
Kysyn tätä kahdesti päivään lemmikkikaneiltani, vaikka usein ne ovatkin aloittaneet kerjäämisen jo puolta tuntia ennen ruoka-aikaa.

Terveisiä   faneille:
Ylen artikkelin mukaan keskivertopelaaja on 44-vuotias. Myöskään suklaan ostamiseen ei ole ala- eikä yläikärajaa. Edes minä en ole liian vanha nauttiakseni elämästä, joten menkää tekin ja eläkää iloiten!

Haastan Ystäväkirjaan:
Näinä levottominan aikoina arvostan entistä enemmän Suomen entistä presidenttiä ja rauhannobelisti Martti Ahtisaarta, jonka ponnistelut ovat lopettaneet sotia.

Kiitos, Sampo, kun olit mukana PIKIn Nuoret -työryhmässä!
Mukavaa jatkoa Mänttään!

5/2021

Suositellut teokset

1-5 / 5
3618460
DVD:Snowpiercer:2014 DVD
Vuosi: 2014
Aineistolaji: DVD
4224420
Kirja:Kolmen kappaleen probleema:2018 Kirja
Tekijä: Liu, Cixin, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4662644
Kirja:Kuolema on ikuinen:2020 Kirja
Tekijä: Liu, Cixin, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4458956
Kirja:Synkkä metsä:2019 Kirja
Tekijä: Liu, Cixin, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3550160
CD:Koirien taivas:2014 CD
Tekijä: Martikainen, Jarkko, esittäjä
Vuosi: 2014
Aineistolaji: CD

Ystäväkirjassa jo

1-10 / 85

Sampo Koivula

Sampo on työskennellyt Mäntässä kirjastonhoitajana ja kirjoitellut vuosia PIKI-verkkokirjaston Nuoret-sivustolle kirjavinkkejä. Työnkuva laajeni kun mukaan tuli myös kulttuurisuunnittelijan tehtävät.

Helmi Kelloniemi

Helmi on 13-vuotias seiskaluokkalainen. Hän toimii ensimmäistä kauttaan Ylöjärven nuorisovaltuustossa. Liikunta on Helmin sydäntä lähellä, harrastuksia ovat lentopallo, partio, jalkapallo sekä kuntosalillakäynnit.

SirkusRakkausPumPum

SirkusRakkausPumPum järjestää muun muassa lasten ja nuorten katutaidetoimintaa, graffitikursseja ja katutaidetapahtumia.

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helen on ruotsinsaamelainen, ruotsiksi kirjoittava nuortenkirjailija. Hänen Soppero-sarjansa kertoo saamelaisidentiteettinsä kanssa kipuilevasta Agnes-tytöstä. Suomentaja on Kaija Anttonen ja kustantamo on Kieletär Inarin Kaamasessa.

Taru Kumara-Moisio

Taru on kirjailija ja opettaja. Häntä kiehtovat ihmisyyden rajat.

Ilkka Auer

Ilkka on fantasiakirjailija. Hänen tuotantoaan on muun muassa Lumen ja jään maa -sarja.

Sini Helminen

Sini työskentelee kirjastonhoitajana ja kirjoittaa nuortenkirjoja.

Kreetta Onkeli

Kreetta on kirjoittanut aikuisille, lapsille ja nuorille. Nuorten kirja Poika joka menetti muistinsa sai Finlandia Junior -palkinnon.

Antti Haapala

Antti on stand up -koomikko ja käsikirjoittaja Pispalasta.

Mika Mäkinen

Mika tykkää matkustella, liikkua luonnossa ja etsiä uusia kokemuksia.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu