Jos pidät scifistä...

...saatat pitää seuraavista kirjoista, joissa ajaudutaan vaaralliselle matkalle, kohdataan pelkoja ja luotetaan tulevaisuuteen.

Teoksen kansikuvaItäranta, Emmi: Teemestarin kirja

”Kuolema on veden liittolainen. Niitä ei voi erottaa toisistaan, eikä niistä kumpaakaan voi erottaa meistä, sillä niistä meidät on lopulta tehty: veden muuttuvaisuudesta ja kuoleman läheisyydestä. Vedellä ei ole alkua tai loppua, mutta kuolemalla on molemmat.”

Emmi Itäranta tarjoaa kauniin surullisen tarinan maailmasta, jossa katastrofin seurauksena ilmasto on muuttunut ja puhdas vesi on loppumassa. 17-vuotias Noria asuu Lapissa, joka kuuluu Uuden Qianin suurvaltaan. Alueen asukkaita ja veden kulutusta kontrolloi sotilasdiktatuuri. Norian isä on arvostettu teemestari ja Noria on päättänyt jatkaa isänsä ammattia ollen ensimmäinen naispuoleinen teemestari. Ammattiin kuitenkin kuuluu vaarallinen salaisuus: teemestarit ovat veden vartioita ja vuosia Kaition suvun teemestarit ovat vastanneet tunturiin kätkeytyvästä lähteestä. Aikana, jolloin vesirikoksista koituu ankara rangaistus, joutuu teemestarin talo tarkkailun alle. Pystyykö Noria pitämään salaisuuden? Kirja löytyy myös e-kirjana ja e-äänikirjana.

Teoksen kansikuvaGreen, Hank: Ihan mieletön juttu

”Olin tullut riippuvaiseksi huomiosta, kuohunnasta ja siitä huumasta, että olin mukana niin valtavissa tapahtumissa, mutta ennen kaikkea olin vain addikti.”

John Greenin veli Hank Green on kunnostautunut kirjailijana ja esikoisromaanillaan näyttää somejulkisuuden pimeää puolta. Parikymppinen April May asuu New Yorkissa ja eräänä yönä töistä tullessaan törmää kadulla kolme metriseen patsaaseen. Hän nimeää patsaan Carliksi ja kutsuu paikalle hyvän ystävänsä Andyn, jonka kanssa tekee Carlista videon youtubeen. Käytännössä yhdessä yössä videosta tulee ilmiö ja nuorista julkkiksia. Carleja on kuitenkin ilmestynyt kymmeniin kaupunkeihin ympäri maailmaa, eikä kukaan osaa sanoa mistä tai miksi. April May meinaa ottaa asiasta selvää, mutta paikka julkisuuden valokeilassa alkaa käydä vaaralliseksi, kun ihmisten pelko ja viha alkavat nostaa päätään.

Teoksen kansikuvaRasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli

”Pelkäsin muuttaneeni asioita niin paljon, että mitään tärkeää ei enää tapahtuisi, jos en itse pitäisi siitä huolta. Joutuisin toteuttamaan jokaisen muiston, rakentamaan kaikki kertomukset tosiksi palasista, jotka olivat jäljellä vain omassa mielessäni.”

Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ansiokkaasti napannut Marisha Rasi-Koskisen tarina kertoo Emiliasta, joka asuu isoisänsä kanssa eristetyssä autonomisessa Voiton Kaivoksen kaupungissa. Yksinvaltiaana Johtajana toimii iätön ja hieman omituinen mies, joka kutsuu kaupungin asukkaita Valituiksi. Kehämuodostelmaan rakennetussa kaupungissa Emilian koti sijaitsee vanhassa talossa keskikehällä. Isoisä ei halua Emiliasta Valittua, joten tyttö käy koulua kaupungin ulkopuolella. Eräänä päivänä isoisä avaa talon perällä olevan kesähuoneen oven, joka on ollut suljettuna Emilian syntymästä asti. Huoneesta Emilia löytää piirroksen, joka esittää häntä itseään, juuri nyt. Kaupungissa tapahtuvan Voitonjuhlan päivänä Emilia ajautuu aikamatkalle, jossa hänen menneisyytensä sekoittuu kaupungin historiaan ja tulevaisuuteen. Kirja löytyy myös e-kirjana ja e-äänikirjana.

Teoksen kansikuvaStrandberg, Mats: Loppu

"On ihan sairasta olla rakastunut samaan aikaan kun odottaa maailmanloppua. Päässä on niin paljon tunteita, jotka eivät sovi mitenkään yhteen eivätkä mahdu mihinkään. Tuntuu että räjähdän.”

Mats Strandberg tarjoaa lukijalle pelottavan skenaarion, jossa valtavan asteroidin on määrä törmätä maahan ja aikaa täydelliseen tuhoon on vain reilu kuukausi. Tuskallinen ajatus tulevasta tuhosta herättää jokaisessa omanlaisen reaktion: toiset haluavat elää täysillä, toiset jatkavat tavallista arkea ja toiset kieltävät totuuden. Simonille loppua tuskallisempaa on, kun tyttöystävä Tilda haluaa erota. Aikaisemmin kiltti uimarityttö on päättänyt elää täysillä viimeiset hetket ja sekaantuu huumeisiin. Kun Tilda löytyy kuolleena, osoittaa syyttävä sormi Simonia, joka on nähty viimeisenä Tildan seurassa. Simon alkaa yhdessä Tildan entisen ystävän Lucindan kanssa selvittää kuolemaa. Pinnan alta paljastuu surullisia salaisuuksia. Onko totuus hyvä tuoda julki ennen kuin kaikki loppuu? Kirja löytyy myös e-kirjana

Teoksen kansikuvaRoth, Veronica: Viillot

”Sinä haluat, että ihmiset edustavat vain yhtä asiaa. Että he ovat hyviä tai pahoja, luotettavia tai epäluotettavia. Se olisi helpompaa. Mutta ihmiset eivät vain ole sellaisia.”

Outolintu-sarjastaan tuttu Veronica Roth vie lukijan tällä kertaa kuvitteelliseen galaksiin. Nuorella Cyra Novaekilla on kyky aiheuttaa kipua ja kuolemaan. Samainen kyky aiheuttaa myös Cyralle itselleen äärimmäistä tuskaa. Hän on planeettaa Shotetiaa hallitsevan tyrannin Ryzekin sisko ja veli käyttää sisartaan häikäilemättömästi hyväkseen teloittamalla tällä vihamiehiään. Jokaisesta taposta on tapana viiltää merkki käsivarteen ja Cyralla, nuoresta iästään huolimatta, on niitä lukuisia.  Ryzek kaappaa rauhanomaiselta Thuvhe-planeetalta veljekset Akosin ja Eijehin, joka tulevana oraakkelina kykenisi muuttamaan Ryzekin kohtalon. Akos kaapataan vahingossa, mutta pian hän huomaa, että hänen kohtalonaan on kuolla Novakien palveluksessa. Koska Akosilla on kyky poistaa kipua, määrätään hänet Cyran käskyläiseksi. Cyran ja Akosin yhteinen matka tarjoaa monenlaisia käänteitä, julmuutta, petoksia, kieroilua, kostoa, kapinaa, ystävyyttä ja rakkautta. Nuorten tarina jatkuu kirjassa Kohtalot. Viillot löytyy myös e-kirjana.

Kirjoittanut: Riina Savikko Tampereen kaupunginkirjasto 4/2020

Suositellut teokset

1-6 / 6
4424708
Kirja:Ihan mieletön juttu:2019 Kirja
Tekijä: Green, Hank, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4407829
Kirja:Teemestarin kirja:2019:10. painos. Kirja
Tekijä: Itäranta, Emmi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
Sisältö / kappaleet E-kirja E-äänikirja
4468757
E-äänikirja:Auringon pimeä puoli:2019 E-äänikirja
Tekijä: Rasi-Koskinen, Marisha, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: E-äänikirja
Sisältö / kappaleet E-kirja Kirja
4405754
Kirja:Kohtalot:2019 Kirja
Tekijä: Roth, Veronica, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3966605
Kirja:Viillot:2017 Kirja
Tekijä: Roth, Veronica, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
Sisältö / kappaleet E-kirja
4405825
Kirja:Loppu:2019 Kirja
Tekijä: Strandberg, Mats, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
Sisältö / kappaleet E-kirja

Pidätkö näistä?

1-9 / 9

Jos pidät scifistä...

...saatat pitää seuraavista kirjoista, joissa ajaudutaan vaaralliselle matkalle, kohdataan pelkoja ja luotetaan tulevaisuuteen.

Luotu: 17.3.2020

Jos pidät Harry Potterista...

...saatan pitää myös näistä mielikuvituksellisista tarinoista.

Luotu: 26.2.2020

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Luotu: 17.12.2019

Jos pidät rakkaustarinoista

...pidät ehkä seuraavista kirjoista, jotka saattavat saada sydämesi pamppailemaan.

Luotu: 18.11.2019

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Luotu: 29.10.2019

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011