Nuoret - Jos pidät tästä Nuoret - Jos pidät tästä


Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Teoksen kansikuvaWasiljeff, Nonna: Loukkupoika

15-vuotias Aaron elää vankilassa, Loukun Ensimmäisellä tasolla. Aaron on muiden loukkulaisten tavoin luonnokas, jolla on erityinen kyky ja voima. Kyvynsä laadusta hän ei kuitenkaan tiedä, koska on syntynyt vankilassa ja joutunut kantamaan kahleita koko elämänsä. Ainoa tie ulos Loukusta on Toinen taso, jonne vankilaa vartioivat synkeät Tomut hakevat loukkulaisia, eivätkä useimmat sinne joutuneet koskaan palaa. Aaron on selviytynyt Loukussa pitkään, koska on oppinut olemaan kuuliainen ja näkymätön. Kun eräänä päivänä Loukkuun tuodaan veljekset ja salaperäinen kissa, ajautuu Aaron vasten tahtoaan vaaralliselle pakomatkalle. Äidin ohjeiden mukaan hänen on jätettävä kaikki ja seurattava kissaa.

Aaronin pakoa voit seurata kirjasta Tomupoika, joka ilmestyy syksyllä.

Teoksen kansikuvaGreen, Sally: Puoliksi paha

Nathan on syntynyt puoliksi mustaksi ja puoliksi valkoiseksi noidaksi. Hänen äitinsä oli voimakas valkoinen noita ja parantaja, jonka sanotaan päättäneen elämänsä Nathanin takia. Isä on tarinoiden mukaan julma musta noita ja murhaaja, joka syö uhriensa sydämen saadakseen heidän taikavoimansa. Nathan kasvaa valkoisten noitien perheessä, jossa hän saa osakseen niin inhoa kuin rakkauttakin. Valkoisten noitien neuvosto kutsuu hänet vuosittain arvioitavaksi, jonka perusteella hänet yritetään luokitella joko valkoiseksi tai mustaksi. Vähitellen mustia noitia aletaan rangaista ja vangita, ja sekaveriset noitaset määrätään kotiarestiin. Kun Nathan ei tottele määräyksiä, hänet pidätetään, leimataan ja lukitaan häkkiin. Hänellä on vain yksi toive, että isä toisi hänelle kolme lahjaa, jotta hän pääsisi aikuistumisseremoniaan ja hänestä tulisi oikea noita.

Nathanin matkasta oikeaksi noidaksi voi lukea trilogian seuraavista osista Puoliksi villi ja Puoliksi poissa.

Teoksen kansikuvaRylander, Chris: Gregin legenda

Greg Belmont on kömpelö, pyöreä, haisee sianpotkalta ja islantilaiselta suolta. Hänellä on maailman paras ystävä, Edwin, joka on täysin toisenlainen. Hänellä on myös aika siisti isä, vaikka onkin hieman omituinen ja pitää epämääräistä ekokauppaa. Belmontin suvun miehille torstaista on aikojen saatossa kehkeytynyt oikea epäonnen päivä, eikä ole siis yllätys, kun eräänä torstaina koulun retkellä eläintarhaan, Gregin kimppuun hyökkää jääkarhu. Lisää kummallisuuksia alkaa tapahtua Gregin juotua salaa isänsä teetä. Kun isän liikkeeseen hyökkää peikko ja vie tämän mukanaan, saa Greg tietää olevansa kääpiö, jonka on liityttävä sotaan haltioita vastaan. Pian hän on joutunut keskelle maanalaista taikuudenmaailmaa ja tapahtumia, jotka muuttavat hänen elämänsä.

Gregin elämästä kääpiönä jatkaa sarjan seuraava osa Gregin kirous.

Teoksen kansikuvaGrey, Jacob: Varismiekka

Kraa on menettänyt vanhempansa viisivuotiaana ja kasvanut vanhaan puistoon rakennetussa pienessä puumajassa seuranaan kolme varista Juro, Räähkä ja Maito. Eräänä päivänä Kraa pelastaa vankilanjohtaja Strickhamin ja tämän tyttären Lydian vaarallisten vankikarkureiden kynsistä. Kun yhden vangin hämähäkkitatuointi herättää Kraassa kauhua ja muistot vanhempien kuolemasta heräävät, alkaa hän tutkia menneisyyttä tarkemmin. Hän saa tietää olevansa lymy, variskieli, joka pystyy hallitsemaan variksia. Lymyjä on muitakin ja mahdollisesti vaarallisin heistä, Seittimies, on jälleen alkanut punoa verkkoaan. Kraan on opeteltava käyttämään voimiaan ja alettava taisteluun, joka vie hänet aina Kuolleiden maahan asti.

Kraa ja hänen variksensa taistelevat myös trilogian seuraavissa osissa Keskiyön kivi ja Valkean lesken kosto.

Teoksen kansikuvaAbercrombie, Joe: Vain puoliksi kuningas

Yarvi on kuninkaallisen perheen nuorin poika, mahtavan kuninkaan ja ovelan kuningattaren häpeän pilkku, raajarikko ja vain puoliksi mies. Yarvi ei pysty pitämään kilpeä käden tyngällään, saati heiluttaa miekkaa. Tästä syystä hän on hyväksynyt kohtalonsa ja lupautunut pappisuralle. Kun hänen isänsä ja vanhimmat veljensä saavat surmansa, Yarvi nimitetään hänen itsensä kauhuksi ja äidin häpeäksi kuninkaaksi. Ensitöikseen hänen on johdettava kostoretkeä, jonka päätteeksi hänet petetään ja yritetään murhata. Yarvi  pääsee pakenemaan, mutta joutuu suoraan viholliskuninkaan kynsiin. Hänet myydään orjaksi ja soutajaksi kauppalaivaan. Soutaessaan laivalla Yarvilla on aikaa laatia suunnitelma, jonka avulla hän pääsisi kotiin anastamaan kruununsa takaisin. Matkan aikana on vain kestettävä orjuutta, nälkää, julmuuksia ja se tosiasia, ettei hän ehkä koskaan näe kotiaan.

Yarvin viekkautta voi seurata Särkynyt meri -trilogian seuraavissa osissa Halki puolen maailman ja Puolikas sotaa.

 

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 10/2019 

 

Suositellut teokset

1-10 / 13
3823047
Kirja:Halki puolen maailman:2016
Tekijä: Abercrombie, Joe, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3888398
Kirja:Puolikas sotaa:2016
Tekijä: Abercrombie, Joe, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3823046
Kirja:Vain puoliksi kuningas:2016
Tekijä: Abercrombie, Joe, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3666141
Kirja:Puoliksi paha:2015:2. p.
Tekijä: Green, Sally, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3968002
Kirja:Puoliksi poissa:2017:Toinen painos.
Tekijä: Green, Sally, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3822935
Kirja:Puoliksi villi:2016:Toinen p.
Tekijä: Green, Sally, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3813236
Kirja:Keskiyön kivi:2016
Tekijä: Grey, Jacob, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3976237
Kirja:Valkean lesken kosto:2018
Tekijä: Grey, Jacob, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3665813
Kirja:Varismiekka:2015
Tekijä: Grey, Jacob, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4422114
Kirja:Gregin kirous:2019
Tekijä: Rylander, Chris
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Pidätkö näistä?

1-3 / 3

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011