Suosituksia Suosituksia

Osaajat

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.

Fülscher, Susanne : Mustaa kajalia

Teoksen kansikuvaTelevisiossa etsitään huippumallia ja lehdet esittelevät mielellään maailman seuratuimpien mallien glamourin täyttämää elämää. Valtaosalle tämänkin ammatin harjoittajista arki lienee arkista puurtamista. Näin on myös Susanne Fülscherin kirjassa Mustaa kajalia. Karen ei varsinaisesti ole haaveillut mallin urasta, eikä pidä itseään erityisen nättinäkään. Yllätys on sitä suurempi, kun mallitoimiston kykyjenetsijä löytää hänet ja räpsäisee pari kuvaa. Testikuvien jälkeen kesälomaa viettävän opiskelijan kalenteri alkaa täyttyä erilaisista keikoista silmälasimainoksesta alusvaatekuviin. Mallitoimisto povaa hienoa tulevaisuutta, mutta työhön kuluu valtavasti aikaa. Karenin on päätettävä minkä sijan koulu ja tuore poikaystävä Robin hänen elämässään ansaitsevat.

"Kun kuvaukset vihdoin olivat loppu kello kuudelta, niin loppu olin minäkin. Kerta kaikkiaan aivan poikki. Kuumuus ja valonheittimet olivat uuvuttaneet minut ihan kokonaan, ja lisäksi olin joutunut koko ajan kokeilemaan eri asentoja. Selkään koski, jalat olivat paksut ja turvonneet."

Keränen, Mika : Maaliviivalla

Teoksen kansikuvaPallon potkiminen on hyvä harrastus, mutta ammattilaisuudesta voitaneen alkaa puhua siinä vaiheessa, kun kuvioon ilmestyy raha. Rahassa on vain sellainen ikävä piirre, että ylevät periaatteet tallautuvat helposti sen jalkoihin. Mika Keräsen kirjassa Maaliviivalla raha tekee taas pahojaan. Lahjakas maalivahti Kalle pääsee pelaamaan ensimmäisen Veikkausliigapelinsä jo 18-vuotiaana. Vantaan urheilijoiden edustaminen tuona suurena iltana ei tosin tunnu erityisen kunniakkaalta, sillä takaraivossa kaikuu valmentajan käsky: 29. minuutilla Kallen olisi tarkoituksella laskettava pallo maaliin. Tällä tempulla hän nettoaisi neljä tonnia rahaa ja paljon peliaikaa loppukaudeksi. Kallen täytyisi vain luopua periaatteistaan sekä mahdollisesti mennä linnaankin, jos käry kävisi. Hese, tuo kiero valmentaja, tosin uhkaa häkin heiluvan myös siinä tapauksessa, että uppiniskainen maalivahti uhmaisi hänen käskyään. Kirjan kerronta etenee peliminuutti tai pari kerrallaan. Kallen piina kasvaa hetki hetkeltä sopupelikuviosta autuaan tietämättömän selostajan hölistessä taustalla. Valitsee Kalle kumman tahansa vaihtoehdon, voi se tuhota tai pelastaa hänen koko uransa.

"Kaikki näytti pelissä täysin normaalilta. Mikään ei viitannut sopupeliin tai siihen, että joku ei pelannut tosissaan. Takaraivossani oli silti paha tunne. Aivan kuin olisin tiennyt, että jalkapalloilijan urani VanU:ssa saattoi päättyä kohta kuin seinään."

Lähteenmäki, Laura : Mohair

Teoksen kansikuvaAivan kaikki nuoret eivät päädy huippumalleiksi tai parhaissa seuroissa pelaaviksi jalkapalloilijoiksi. Erityisen epätodennäköiseltä tämä vaikuttaa Petran kohdalla Laura Lähteenmäen kirjassa Mohair. Hän on jättänyt lukion kesken, eikä intoa tunnu löytyvän juuri muuhunkaan toimintaan. Kun vanhempien kehotukset työnhakuun eivät tuota tulosta, pakkovärvää äiti Petran kotiapufirmaansa töihin. Se on paikoin raskasta ja sotkuista hommaa, mutta ainakin hänen kolarissa pahasti ruhjoutunut asiakkaansa Tiina osaa arvostaa hänen ponnistelujaan. Tiinaa avustaa myös hänen entinen aviomiehensä Otso, eikä Tiina varsinaisesti ilostu, kun hänen kahden hoitajansa välille muodostuu suhde. Juoru isänsä ikäisen miehen kanssa vehtaavasta 18-vuotiaasta on niin mehevä, että pian sen tietävät kaikki Petran vanhempia ja poikaystävää myöten. Ehkä hoitotyö on sittenkin verrattain siistiä...

"En voi antaa Tiinalle ruokaa, jos sen silmät ovat kiinni. En viitsi lässyttää vessaan menosta, en voi lahjoa Tiinaa olemaan reipas. Odotan tuolilla Tiinan sängyn vieressä. Kuluu puoli tuntia, ja me hengitämme vuorotahtiin."

Ahonen, JP. : Perkeros

Teoksen kansikuvaLäheskään kaikki bändit eivät nouse maailmanmaineeseen, mutta aina jokunen niistä onnistuu murtautumaan ulos kellarin pimeästä isoille lavoille. Tähän sankaritekoon pyritään myös sarjakuvaromaanissa Perkeros, jossa nimikkobändi ei ole räpistelystään huolimatta kyennyt vielä nousemaan lentoon. Metalliyhtyeen nettisivut tai logokaan eivät ole vielä valmiit, mutta suurempiakin ongelmia löytyy. Kriitikon arviossa Perkeroksen vokalistikitaristi Akselin laulutaidot muistuttavat kivuliasta oksentelua, eikä pumpun taso tahdo riittää Rocktoberfestin lavalle kipuamiseenkaan. Treenin puutteesta Akselia ei voi silti syyttää, sillä hän on unelmaansa tavoitellessaan uhrannut musiikin ahnaalle alttarille jo syömisen, nukkumisen, opiskelun sekä valtaosan tyttökaverinsa kärsivällisyydestäkin. Vastoinkäymisistä huolimatta tulevaisuudenusko nostaa jälleen päätään, kun bändiin saadaan uusi osaava laulaja. Onhan sitä tapahtunut oudompiakin asioita, kuin harrastuksen kehittyminen ammatiksi. Esimerkiksi Perkeroksen rumpali on ihan oikea karhu!

"J-jos meistä ei ikinä tulekaan mitään? Jos mä haaskaan elämäni tavoitellen jotain, mitä en voi koskaan saada?"

Terras, Antto : Stockmann Yard : myymäläetsivän muistelmat

Teoksen kansikuvaTavallinen tallaaja ei kovinkaan usein joudu todistamaan mitään epämääräistä hörhöilyä, mutta myymäläetsivillä se on osa arkea. Antto Terras on kaiken nähnyt ja kokenut myymäläetsivä, joka on kirjoittanut mieleenpainuvimmista tapauksistaan kirjan Stockmann Yard. Miehellä, jolle on uransa aikana kertynyt yli 10 000 kiinniottoa, näitä tarinoita riittää. Myymälävarkaiden työtavat ja röyhkeimmät yritykset esitellään humoristisesti. Pelkistä rötöksistä kirja ei kuitenkaan kerro, vaan Terras avautuu estoitta myös muun muassa suomenruotsalaisista, rahakkaista suvuista, julkkiksista ja Helsingin Stockmannista itsestään. Hän ei sattumoisin ole siellä enää töissä.

"Palauttaahan saa, mutta jos jollekulle työnnetään viikoittain tonnitolkulla käteistä palautuksina mutta kukaan ei ole koskaan nähnyt sen ostavan mitään, niin onhan asiassa jokin jekku. Lopputulos oli, että ukkoa alettiin seurata. Kaava olikin hyvin yksinkertainen - mies tuli osastolle, otti hyllystä laatikon ja meni sen kanssa kassalle. Lompakosta löytyi aina oikeanlainen ja tuotteeseen sopiva kuitti, jolla sai rahat. Me oltiin, että wtf?!"

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 9/2017

Jutun teokset

1-5 / 5
370316
Kirja:Mohair:2000
Tekijä: Lähteenmäki, Laura
3406499
Kirja:Perkeros:2013
Tekijä: Ahonen, JP
3538961
Kirja:Maaliviivalla:2014
Tekijä: Keränen, Mika
3747336
Kirja:Stockmann Yard : myymäläetsivän muistelmat:2015
Tekijä: Terras, Antto, kirjoittaja
369500
Kirja:Mustaa kajalia:2000
Tekijä: Fülscher, Susanne

Uusimmat

1-5 / 13

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.

Sairas huumori on ollut lepakon riesana jo vuosikymmenten ajan, mutta silti heidän yhteisen valssinsa tahti ei ole hyytynyt. Miksi Batmanin ja Jokerin välinen suhde on niin kiehtova?

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.

On aina harmillista, kun hyvä kirja loppuu kesken. Silloin joutuu luopumaan sen tunnelmallisesta maailmasta ja kiinnostavista henkilöistä. Tällaista tuskaa voi hieman lievittää ja siirtää lukemalla kirjasarjoja, joista osassa iloa riittää kymmenenkin kirjan verran!