Poika putoaa sinisessä kuilussa

Suosituksia

Tutustu teemaan

Selviydy mahdottomasta

Kesäkuussa tarjoillaan kutkuttavaa jännitystä, seikkailua ja selviytymistä vaarallisista tilanteista.

Kansikuva Aktivoi.I. I. Davidson: The Ghost Network. Aktivoi

”Ymmärtäkää tämä, nuoret Haamuni: te ette saa jäädä kiinni. Olette liian vahvoja ja liian kouluttamattomia.”

Aktivoi vie lukijansa 13-vuotiaiden Johnin ja Slackin mukana Alaskaan Sudenpesään, maan alla sijaitsevaan huipputeknologiseen erikoiskouluun, jonne pojat passitetaan jäätyään kiinni ikävästä hakkeripilasta. Unelmalta tuntuvassa koulussa kaikki ei kuitenkaan ole siltä miltä näyttää, eikä oppilaat saa olla missään yhteydessä ulkomaailmaan. John kuitenkin pystyy kiertämään sääntöä japanilaisen ystävänsä Akanen kautta ja pian Johnille selviää, että koulussa vaanivat vaarat näyttävät liittyvän hänen isäänsä, joka on kadonnut mystisesti. Johnin isä on nimittäin aivokirurgi, joka tutkii tekoälyä ja bioteknologiaa. Kun John ystävineen saa salaisen tutkimustehtävän, selviää heille pelottava totuus: tutkimuskohteena ovatkin he itse, mutta miksi? I. I. Davidson kirjailijanimen takana on muun muassa Nörtti-sarjasta tuttu Aleksi Delikouras ja kirjasarjaan on ilmestynyt jatko-osat Käynnistä ja Järjestelmävirhe.

Kansikuva Armonvuosi.Kim Liggett: Armonvuosi

”Leukani alkaa vapista, kun mietin edessä olevaa vuotta, suurta tuntematonta, mutta jähmetän kasvoilleni mitäänsanomattoman hymyn ja annan ihmisten ymmärtää, että esitän mielelläni osani tässä näytelmässä, jotta voin eräänä päivänä palata kotiin ja mennä naimisiin ja lisääntyä ja kuolla.”

Tierney on juuri täyttämässä 16-vuotta. Kylän tapojen mukaan hänet ja muut kylän tytöt karkotetaan erämaahan kuudenneksitoista ikävuodeksi. Vuoden aikana tyttöjen on määrä luopua taikavoimistaan, jotka houkuttelevat miehiä viekkaudellaan, ja palata puhdistautuneena kyläyhteisöön omalle paikalleen. Ennen karkotusta osa tytöistä saa hunnun, joka on lupaus tulevasta avioliitosta ja miehen omistusoikeudesta. Ne, jotka eivät huntua saa, päätyvät kylän ulkopuolelle työläiseksi. Vuosi erämaassa on tytöille vaarallinen. Sen lisäksi, että heidän on selviydyttävä nälkäkuoleman partaalla, heidän on selviydyttävä saalistajilta, jotka palkan toivossa metsästävät heitä. Ja tyttöjen on myös selviydyttävä toisiltaan, sillä kaikki eivät palaa, ainakaan yhtenä kappaleena. Tärkeä sääntö on, että Armonvuodesta ei puhuta.

Kansikuva Hukan perimät.Elina Pitkäkangas: Hukan perimät

”Eivät he olleet sotilaita enää. Heidän kaulassaan roikkuvat tunnuslevyt olivat pelkkä kaukainen muisto päivistä, jolloin maailmassa oli ollut vielä järki ja laki. Jahti oli pelkkä sana, jonka sisään oli ladottu ajatuksia oikeudesta ja periaatteista – kaikesta siitä, minkä ajatteleminen enemmän kirveli kuin voimaannutti.”

Eletään aikaa, jolloin lykantropia-virus on runnellut maailmaa muuttaen sille altistuneet ihmissusiksi. Suomessa hukilta suojaudutaan suojamuurein ja sotilasjärjestö Jahdin avulla. Nuori aliupseerioppilas Alexander Berg pääsee kapteeni Väinö Ollikaisen johtaman ryhmän mukana täydenkuun komennukselle Kuusamoon. Elämä kaupungin muurien ulkopuolella on vaarallista, mutta täydenkuun aikaan se on sulaa järjettömyyttä, myös Jahdin koulutetuille sotilaille. Eräänä kylmänä pakkasyönä partio joutuu hukkien runtelemaksi ja epäonnekseen sekä Berg että Ollikainen altistuvat virukselle, joka muuttaa molempien elämän täysin. Nyt he joutuvat jahtaajista jahdatuiksi. Kuinka selviytyä jahdattuna hukkana, kun jääkärinä on ollut vain yksi päämäärä, hävittää hukat kokonaan? Pian miehet huomaavat, ettei maailma ole niin yksioikoinen kuin heidän on annettu ymmärtää.

Kansikuva Menetetyt.Henrik Fexeus: Menetetyt

”Tukholma, josta ei pääse pois. Harmaat hahmot, jotka sieppaavat ihmisiä. Unet, jotka häilyvät todellisuuden rajamailla. Tunnelit, joiden ei kuuluisi olla olemassa. Maailma, joka onkin vain illuusio?”

Tyttö nimeltä Ky ripustaa julistetta huoneeseensa ja lyö vahingossa vasaralla seinään reiän. Uteliaisuuttaan hän päättää selvittää, mitä seinän toisella puolella on ja löytää salaisen tunneliverkoston, joka johdattaa hänet maan alle. Tutkimusmatkallaan Ky törmää joukkoon nuoria, jotka väittävät, että harmaat miehet ajavat heitä takaa. Samaan aikaan toisaalla Tukhomassa Adam luulee tulleensa hulluksi, koska hän näkee ja kuulee asioita, joita kukaan muu ei. Eräänä aamuna aamiaispöydässä muu perhe tuntuu oudon jähmettyneiltä ja osa asioista, kuten murorasia, ovat muuttuneet mustavalkoisiksi, sisko syö näkymättömiä muroja ja kissa näyttää litkivän jähmettynyttä vettä. Kaikki näyttää ja tuntuu teatterilavasteelta. Sitten ovelle saapuu joukko nuoria (yksi heistä on Ky) ja käskee Adamia pakenemaan. Kun harmaa auto lähestyy Adamin kotia, pakenevat nuoret maanalaiseen verkostoon. Siellä asiat menevät yhä oudommiksi ja maailma, jossa nuoret elävät, ei välttämättä olekaan totta. Tähän jännittävään kirjasarjaan on ilmestynyt kaksi jatko-osaa Ontot ja Ensimmäiset.

Kansikuva Maailman viimeiset tyypit.Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit

”On kulunut neljäkymmentäkaksi päivää siitä, kun hirviöt valtasivat kaupungin ja melkein kaikki asukkaan joko pakenivat tai muuttuivat zombeiksi.”

13-vuotias Jack Sullivan elää maailmanlopun maailmassa, yksin tukikohdassaan, puumajassa, jonka hän on aseistanut katapulteilla, vallihaudalla ja videopeleillä. Puumajassa löytyy myös loputon autioista kaupoista pöllitty Oreo-keksi ja Mountain Dew –varasto. Tukikohdastaan hän tekee täsmäiskuja löytääkseen parhaan ystävän Quintin ja ihanan Junen. Jack näkee maailmanlopun lähinnä pelinä ja on laatinut listan taidonnäytteistä, joihin kuuluu muun muassa Varasta hatut viideltä zombilta, Ota itsestäsi valokuva jonkun kanssa, jonka tunsit ennen kuin siitä tuli zombi tai Tutki 50 hylättyä taloa. Eräällä etsintäreissullaan Jackillä on onni matkassa ja hän löytää Quintin, mutta myös idiootin kiusanhengen Dirkin. Samalla hän tulee ärsyttäneeksi Räyhiksen, jättihirviön, joka haluaa hänet hengiltä. Nyt maailmanlopun linnake on varustettava äärimmilleen. Selviytyvätkö pojat hirviön hyökkäyksestä? Entä löytyykö June? Jackin ja kumppaneiden selviytymistä maailmanlopussa voi seurata jatko-osista: Zombiparaati, Painajaiskuningas, Kosminen kauhu ja Keskiyön miekka.

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 6/2021

Suositellut teokset

1-10 / 13
4422115
Kirja:Ontot:2019 Kirja
Tekijä: Fexeus, Henrik, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4568068
Kirja:Ensimmäiset:2020 Kirja
Tekijä: Fexeus, Henrik, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4321775
Kirja:Menetetyt:2019 Kirja
Tekijä: Fexeus, Henrik, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4405780
Kirja:The ghost network. Aktivoi:2019 Kirja
Tekijä: Davidson, I. I., kirjoittaja
Vuosi: 2019
4643297
Kirja:Maailman viimeiset tyypit. 4, Kosminen kauhu:2020 Kirja
Tekijä: Brallier, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4556556
Kirja:Hukan perimät:2020 Kirja
Tekijä: Pitkäkangas, Elina, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4770827
Kirja:Maailman viimeiset tyypit. 5, Keskiyön miekka:2021 Kirja
Tekijä: Brallier, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4574481
Kirja:Armonvuosi:2020 Kirja
Tekijä: Liggett, Kim, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4556861
Kirja:Maailman viimeiset tyypit. 3, Painajaiskuningas:2020 Kirja
Tekijä: Brallier, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4631784
Kirja:The ghost network. Järjestelmävirhe:2020 Kirja
Tekijä: Davidson, I. I., kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 16

Selviydy mahdottomasta

Kesäkuussa tarjoillaan kutkuttavaa jännitystä, seikkailua ja selviytymistä vaarallisista tilanteista.

Luotu: 24.4.2021

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Ihanat ärsyttävät sisarukset

Nuortenkirjallisuudessa sisaruksilla on tärkeä roolinsa ja toukokuussa tarkastellaan kuinka erilaisia sisarussuhteita voi ollakaan.

Luotu: 12.4.2021

Vain osallistumalla voi voittaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Luotu: 16.3.2021

Onnen eväitä

Muistatko sen tunteen, kun olet oikein onnellinen, hymy on herkässä ja keho hyrisee tyytyväisyyttään? Olet saattanut kokea flow-tilan, jolloin kaikki sujuu leikiten, unelmia putkahtelee mieleen ja tulevaisuus näyttää innostavan avoimelta. Kukapa ei haluaisi tuntea niin aina? Maaliskuussa metsästetään onnellisuutta.

Luotu: 18.2.2021

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Luotu: 19.1.2021

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Luotu: 15.12.2020

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Luotu: 15.10.2020

Hämärä hymy

Ai marraskuuko on muka synkkää ja masentavaa aikaa? Itse asiassa se on pakahduttavan hellyttävä kuukausi, jolloin paijataan söpöjä eläimiä ja ollaan niin yltiöpositiivisia, että melkein alkaa oksettaa.

Luotu: 2.10.2020

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Luotu: 4.9.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu