Nuoret Nuoret


Suosituksia

Sinun salattu potentiaalisi

Liikunnan aloittamiseen on monta hyvää syytä, joista paras on juuri sinua innostavan lajin löytäminen. Jos maastohiihto saa sinut ihan oikeastikin oksentamaan, ei se tarkoita sitä, että liikunta ei lainkaan sopisi sinulle. Saatat tietämättäsi olla aina ollutkin jalkapalloilija tai frisbeegolffari. Löydä itsesi löytämällä lajisi!

Maailman taistelutaidot ja kamppailulajitCrudelli, Chris : Maailman taistelutaidot ja kamppailulajit

Ihminen on niin luova otus, että sen on onnistunut tehdä jopa brutaalista käsirysystä taidetta. Tästä todistavat lukuisat eri puolilla maailmaa kehitetyt taistelutaidot ja kamppailulajit. Lajit voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi kiinalaisen taijin nykymuodot keskittyvät mättämisen sijaan harrastajansa terveyden vaalimiseen, kun taas burmalaisessa lethwei-potkunyrkkeilyssä ei ole mitään pehmeää.

Sinusta ei vielä tule superninja-kungfu-marsalkkaa tätä kirjaa lukemalla, mutta jos haluat ihan urheilumielessä alkaa harrastaa jotain kamppailulajia, niin näiden kansien välistä löytyy paljon tietoa ja inspiraatiota lajivalintaan. Kirjassa esitellään myös eri lajeissa käytettäviä aseita miekoista nunchakuun. 

Salil eka salil vikaMusta Barbaari : Salil eka salil vika

Monet haaveilevat isoista lihaksista, mutta niiden kasvattaminen on vaikeaa. Vaikka kroppa kestäisi raskasta rääkkiä, voi innostus loppua nopeasti hitaaseen kehitykseen. Tai sitten into ei lopu, vaan kroppa leviää, kun liikkeet tulee vahingossa tehtyä väärin. Juuri, kun epätoivosi on suurimmillaan, apuun rientää Musta Barbaari salielämäkerrallinen treeniopas kourassaan.

Kirjassa hän kertoo kuka hän on, kuinka hänestä tuli räppäri ja bodari, sekä etenkin sen, kuinka hän saavutti muhkean olomuotonsa. Barbaari opastaa yhdessä kehonrakentajakaverinsa Tomi Takamaan kanssa mitä kannattaa syödä, miten treenata ja millä tavalla ajatella, jos haluaa tehdä ruhostaan vahvan ja terveen. Ei kipuu ei hyötyy!


Frisbeegolf : harrasta, pelaa, kilpaile kansikuvaToivonen, Kari : Frisbeegolf : harrasta, pelaa, kilpaile

Liikunnan ei aina tarvitse olla hikistä ja raskasta, vaan liikkumisen ilosta voi nauttia myös taitolajien parissa. Yksi tällainen laji on frisbeegolf, jossa ajatuksena on saada viskattua muovinen lentävä lätty metalliseen koriin. Tämä ei tietenkään ole aivan helppoa tai yksinkertaista.

Peliä pelataan ulkona, joten kiekkoa heitetään erilaisissa maastoissa ja sääolosuhteissa. Kiekkojakin on erilaisia erilaisiin tarkoituksiin, kuten on heittotekniikoitakin. Heitto voi mennä pieleen heti alkuunsa, jos kiekkoon vain tartutaan väärällä tavalla.

Tästä kirjasta selviävät mestareiden otteet sekä ohjeita erilaisten heittojen harjoittelemiseen. Jos haluat kyykyttää isoa bodattua kaveriasi edes jossain fyysisessä koitoksessa, löytyy kirjasta myös ohjeet ja säännöt kilpapelaamiseen.

Maali! : parhaat jalkapallotuuletukset kansikuvaLe Maux, Mathieu : Maali! : parhaat jalkapallotuuletukset

Jos liikkeelle lähteminen tuntuu jotenkin vastenmieliseltä, niin kannattaa ajatella asiaa onnistumisen tuottaman riemun kannalta. Nouse nyt ylös, juokse jalkapallokentän poikki harhauttaen kaikki puolustajat ja monota pallo maaliin. Se, mitä tämän jälkeen tarkalleen ottaen tapahtuu, riippuu hyvin paljon maalintekijästä. Melko varmasti galaksit kuitenkin räjähtävät kymmentuhatpäisen yleisön huutaessa nimeäsi. Ulospäin tämä tunteenpurkaus näkyy tuuletuksena, joista parhaat esitellään tässä kirjassa tarinoilla höystettyinä.

Lue, miksi Wayne Rooney tuuletti maaliaan nyrkkeilemällä ja selvitä kuka juhlisti suurta voittoaan rullautumalla mainosmattoon. Tämä on kirja suuresta ilosta ja vieläkin suuremmista egoista.

kansikuva Tappelija : NHL-pelaaja Derek Boogaardin elämä ja kuolemaBranch, John : Tappelija : NHL-pelaaja Derek Boogaardin elämä ja kuolema

Urheilu ei aina ole ihan tervehenkistä tai ainakaan terveellistä touhua. Varsinkin ammattiurheilijoiksi pyrkivien kannattaa puntaroida tarkkaan, kuinka paljon he ovat uransa puolesta valmiita uhraamaan. Derek Boogaard halusi päästä pelaamaan NHL-lätkää, mutta valitettavasti hänen pelaajan taitonsa eivät siihen riittäneet. Unelma toteutui kuitenkin, mutta yhdellä tylyllä ehdolla: Boogardista tuli tappelija, eli joukkuetovereidensa suojelija ja vastapuolen ankara rankaisija. Nyrkit puhuivat ja veri lensi, mistä seurasi lopulta kuolematon maine ja kuollut mies.

28-vuotiaana kuollut Boogaard kärsi muun muassa revähdyksistä, selkävaivoista, aivovammoista ja särkylääkeriippuvuudesta. Tämä kirja on synkkä muistutus kilpaurheilun raadollisesta puolesta.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 3/2017

Jutun teokset

1-5 / 5
3586873
Kirja:Salil eka salil vika:2014
Tekijä: Musta Barbaari
3898869
Kirja:Maali! : parhaat jalkapallotuuletukset:2016
Tekijä: Le Maux, Mathieu, kirjoittaja
3618283
Kirja:Frisbeegolf : harrasta, pelaa, kilpaile:2014:Uud. p.
Tekijä: Toivonen, Kari, kirjoittaja, valokuvaaja

Uusimmat

1-5 / 7

Liikunnan aloittamiseen on monta hyvää syytä, joista paras on juuri sinua innostavan lajin löytäminen. Jos maastohiihto saa sinut ihan oikeastikin oksentamaan, ei se tarkoita sitä, että liikunta ei lainkaan sopisi sinulle. Saatat tietämättäsi olla aina ollutkin jalkapalloilija tai frisbeegolffari. Löydä itsesi löytämällä lajisi!

Pelien kohdalla sanonta "tieto lisää tuskaa" ei pidä paikkaansa, elleivät sitten harvinaisten Pokémonien nappaaminen, Minecraftin ohjelmointiniksien löytäminen ja miljoonia tuottavan peliyhtiön perustaminen ole jonkun mielestä jotenkin ikäviä asioita. Yhteistä näille on ainakin se, että niistä kaikista on kirjoitettu kirja.

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.

Aika harva on yhtä sukkela, nokkela ja voitokas kuin elokuvien ja pelien sankarit. Oikeilla ihmisillä tuppaa olemaan monenlaisia vaikeuksia, joista he selviävät enemmän tai vähemmän kompuroiden. Tammikuussa luetaan tarinoita raskaastikin alakynnessä olevista nuorista, jotka pyrkivät sitkeästi selättämään ongelmansa ja pyristelemään eteenpäin elämässään.

TET-harjoittelijana ollut Jari on harrastanut piirtämistä naperosta asti. Ekaluokalla alkoi omien sarjakuvahahmojen teko. Artikkelissaan hän neuvoo, miten aloittaa piirtäminen.