Suosituksia Suosituksia


Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Valkoinen noita - TalvisotaNagakawa, Naruki : Valkoinen noita - Talvisota

Simo Häyhä oli yksi maailman tappavimmista tarkka-ampujista. Vuosina 1939-40 Neuvostoliittoa vastaan käydyssä talvisodassa hänen luotehinsa kaatui yli 500 sotilasta. Jääkylmässä metsässä kärvistelevät vastustajat kutsuivatkin Häyhää Valkoiseksi kuolemaksi.

Naruki Nagakawan kirjoittamassa mangassa seuraillaan löyhästi talvisodan tapahtumia ja tarinassa esiintyy historiallisia henkilöitä, mutta siitä ei välttämättä kannata ammentaa vastauksia historian kokeeseen. Mangan Simo Häyhä on nuori nainen (Japani, mitä nyt taas!?), joka ansaitsee lempinimen Valkoinen noita listimällä "idän suuren valtion" sotilaita uskomattomalla taidolla ja viileydellä. Vihollinen ei kuitenkaan siedä Simon armotonta teurastusta loputtomiin, vaan pistää asialle ihan oma noitansa, joka on suomalaisesta virkasiskostaan poiketen täysi sekopää.

"Täytän kaikki velvollisuuteni. Siinä kaikki."

Naparetki : Minun rakkaustarinaniUusma, Bea : Naparetki : minun rakkaustarinani

Nykyään voimme ihastella maailman karttaa tarkoista satelliittikuvista, mutta vielä sata vuotta sitten karttoja piirsivät kohti tuntematonta suunnanneet (hullun)rohkeat tutkimusmatkailijat.

Vuonna 1897 kolme ruotsalaista nousee ilmaan vetypallolla ja ottaa suunnan kohti Pohjoisnapaa. Kukaan ei ole vielä käynyt siellä, joten heistä tulisi hankkeen myötä kuuluisia. Näin kävikin, mutta aivan vääristä syistä. Vaikka Andrée-retkikunnan jäänteet löytyivät 33 vuotta myöhemmin jäiseltä saarelta, ei miesten kuolinsyytä ole kyetty päättelemään. Bea Uusma päätti selvittää mysteerin, mistä syntyi tämä hyytävä tosielämän salapoliisitarina.

"Mikä ihme tappaa kolme nuorta ihmistä muutaman päivän kuluessa?"

Pingviinien matkaPingviinien matka

Keisaripingviinit ovat lentokyvyttömiä, hitaasti taapertavia ja ylettömän söpöjä pötkylöitä. Ne pönöttävät pitkään paikoillaan avoimilla paikoilla, mutta saavat silti olla melko rauhassa, sillä harva peto kestää yhtä törkeitä pakkasasteita tai selviytyy liki elottomassa ympäristössä.

Uusia pingviinejä ei synny kovin helpolla, kuten selviää luontodokumentista Pingviinien matka. Keisaripingviinien on vaellettava jopa yli 100 km pienillä töppöjaloillaan, jotta ne edes pääsevät munimispuuhiin. Ruokaa ne saavat vain merestä, joten kuukausia kestävän reissun aikana linnut eivät saa mitään syödäkseen. Kaikesta karuudestaan huolimatta dokumentti on lumoavaa katseltavaa, eikä näitä mustavalkoisia patukoita voi olla symppaamatta.

"Päivän kajo sai talven raivoihinsa, vielä kerran. Niin kykenevä on sen kylmyys, että se jäädyttää tuulenkin."

Björklund, Tom : Mammutin aika : elämää jääkaudella

Mammutin aikaAika ajoin ilmasto viilenee niin paljon, että jäätiköt laajentuvat ja peittävät alleen suuria alueita. Edellinen jääkausi päättyi noin 11 500 vuotta sitten kestettyään reilut 100 000 vuotta.

Hyeenat söivät mammuttien raatoja lumituiskussa. Nykyisin mammutteja ei enää syö kukaan tai mikään, eikä Euroopassa ole hyeenoitakaan, mutta viimeisimmän jääkauden aikaan täällä näytti hyvin erilaiselta. Tämä kirja kertoo tuon kadonneen maailman erilaisista elukoista ja kasveista.

"Jääkauden aikana eli kolme tai neljä ihmislajia, mutta vain yksi, nykyihminen, selvisi siitä hengissä."

Pratchett, Terry : Talventakoja

TalventakojaRakkautta pidetään yleensä lämpöisenä asiana, jota kaikki tavoittelevat. Terry Pratchettin kirjassa Talventakoja se on kamala virhe, joka jäädyttää kaiken ja jota yritetään paeta täyttä vauhtia.

Ihmeelliset ja maagiset asiat ovat Tiffany Särkyselle arkea, sillä hänestä koulutetaan noitaa. Toisaalta noidat voivat myös mokailla paljon tavallista pulliaista hilpeämmillä ja kamalammilla tavoilla. Tiffanyn tapauksessa vuodenajat menevät sekaisin, kun hän sotkee ammattilaisten suorittaman Morris-tanhun. Jumalolento Talventakoja ihastuu noitakokelaaseen ja yrittää omalla kömpelöllä tavallaan hurmata hänet. Lunta tulee tupaan oikein kunnolla Tiffanyn muotoisten lumihiutaleiden saattelemana.

"Tiffany oli vihainen. Neiti Kuusinen ei ollut huutanut eikä edes korottanut ääntään. Hän oli vain huokaissut ja sanonut: "Typerä lapsi", mikä oli paljon pahempaa, lähinnä siksi, että Tiffany tiesi olleensa juuri sellainen."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 12/2018

Jutun teokset

1-6 / 6
810366
Kirja:Talventakoja:2007
Tekijä: Pratchett, Terry
864455
Kirja:Mammutin aika : elämää jääkaudella:2009
Tekijä: Björklund, Tom, kirjoittaja
3802903
Kirja:Talvisota:2015
Tekijä: Nagakawa, Naruki, sarjakuvantekijä
3747324
Kirja:Naparetki : minun rakkaustarinani:2015
Tekijä: Uusma, Bea, kirjoittaja

Uusimmat

1-10 / 23

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Kamalaa joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun kaikki on niin ihanaa, että ihan kuvottaa. Verkkokirjaston joulussa ei sorruta hysteriaan, vaan tarkastellaan juhlan pimeämpiä puolia.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.