Suosituksia Suosituksia


Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

PehmolelutyttöBehm, Jukka : Pehmolelutyttö

Se hivelee itsetuntoa, kun saa tuntea olevansa kaunis ja haluttu. Kun ei ole näkymätön. Kun ihmiset huomioivat, silleenkin. Myös raha on kivaa, eikä sitä koskaan ole liikaa. Kahden mukavan asian yhdistämisestä voisi luulla syntyvän jotain kaunista, mutta ei tässä tapauksessa.

15-vuotias Emilia on ulkoisesti kiltti kympin tyttö, joka viittaa aina innokkaasti eturivissä. Sisällään hän kantaa niin rankkaa salaisuutta, että sen voi paljastaa vain pehmoleluille. Hän on luonut profiilin deittisivustolle, jonka kautta aikuiset miehet voivat ottaa yhteyttä ja sopia tapaamisia. Emilia ei pidä itseään kovin kauniina, mutta miesten kyseenalainenkin huomio on koukuttavaa. Sitä paitsi niiltä typeryksiltä on helppoa nyhtää rahat pois. Mitä enemmän rajojaan rikkoo, sitä enemmän tienaa.

"Toivoin, että joku huomaisi minut ja saisin häneltä vastauksen, mutta toisaalta ajattelin, että olisin voinut vetää itseni yhtä hyvin viemäristä alas."

K15Paretskoi, Jyri : K15

Tyypillisen yläasteikäisen pojan mielessä liikkuu tiuhaan eräs sykettä kiihdyttävä asia, joka ei liity mitenkään mopoihin. Jos joku erehtyy pukemaan asian sanoiksi, alkaa hirveä kikatus.

Rehellisyys maan perii, paitsi jos olet Roni. Kun äidinkielenopettaja kysyy, mitä 14-vuotias Roni harrastaa, on vastaus "mä tykkään runkkaamisesta". Ensin nauraa koko luokka ja sitten koko maailma, kun tilanteesta kuvattu video ladataan nettiin. Onneksi tukena on paras kaveri Niko sekä myötätuntoinen uusi tyttö Sara, jonka halaaminen tosin aiheuttaa Ronille kestostondiksen. Tästä eteenpäin peli meneekin aina vain kovemmaksi.

"Mä olen yrittänyt kysellä äidiltäkin kaikenlaista, mutta aina kun me päästään johonkin oikeasti kiinnostavaan aiheeseen, niin se sanoo, että ne on sellaisia K15-juttuja ja että palataan niihin sitten myöhemmin."

ViimeisetSimukka, Salla : Viimeiset

Voisiko aikuistumista nopeuttaa tekemällä rohkeasti aikuisten juttuja? Talousuutisten lukeminen menee ehkä vähän yli, mutta seksi voisi kiinnostaakin, vaikkei siihen olisikaan vielä ihan valmis.

Rauha, Venla ja Milja ovat jo 18-vuotiaita, mutta yhä neitsyitä. Se on heille raskas taakka, josta on ehdottomasti hankkiuduttava eroon. Abivuoden syksynä ystävykset asettavat aikarajaksi joulun. Kaikki ovat luonteeltaan erilaisia ja lähestyvät ongelmaa omalla tavallaan. Joukossa on niin tunnollista suorittajaa kuin räväkkää kapinallistakin, mutta silti hätäisesti yhdessä tehty päätös aiheuttaa kaikille rimakauhua ja ehkä ripauksen katumustakin.

"Nyt me siis olemme tässä, hetki on käsillä, ja minä yritän rentouttaa jäykän ja jännittyneen vartaloni. Osa minusta tahtoisi ponkaista ylös, juosta ulos ovesta ja kauas Petruksen elämästä omaan pieneen pesääni, jossa on lämmin ja jossa on turvallista ja kaikki tapahtuu vain minun ehdoillani."

YlpeydestäKantomaa, Marko : Ylpeydestä

Halujen hyrrätessä keskittyminen olennaiseen häiriintyy helposti. Katse ja ajatukset viipyilevät liian kauan väärissä paikoissa, eikä mistään tahdo tulla mitään.

Joonas on 16-vuotias kestävyysjuoksija. Vaikka hän pärjääkin hyvin, on hänen tarkkaavaisuutensa aina kovalla koetuksella erään toisen urheilijapojan ollessa läsnä. Myös Alex juoksee ja hän todella osaa ottaa tehot irti täydellisestä kropastaan. Joonas ei katsele häntä vain omaa suoritustaan parantaakseen, vaan myös romanttisen kaipuun piinaamana. Aihe on nuorelle vaikea ja urheilumaailmalle tabu, mutta yllättäen umpisolmun avaajaksi ilmoittautuu nuori nainen, joka auttaa Joonasta näkemään itsensä uudessa, armollisemmassa valossa.

"Joskus hänestä tuntuu, että hänen ajatuksensa on ohjelmoitu voimakkaiden lihasten, kapean lantion ja leveiden hartioiden himolle niin kuin keuhkot on ohjelmoitu hengittämään."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 4/2019

Suositellut teokset

1-4 / 4
4025738
Kirja:Ylpeydestä : romaani:2017
Tekijä: Kantomaa, Marko, kirjoittaja
4026134
Kirja:Pehmolelutyttö:2017
Tekijä: Behm, Jukka, kirjoittaja
4197362
Kirja:K15:2018
K15
Tekijä: Paretskoi, Jyri, kirjoittaja
752595
Kirja:Viimeiset:2005
Tekijä: Simukka, Salla

Uusimmat

1-10 / 12

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.