Suosituksia Suosituksia

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

KalevalaRaassina, Marko : Kalevala

Kalevala on Suomen kansalliseeppos, joka sisältää monia nykylukijalle vaikeita sanoja, kuten "sompaset" tai "marut". Jos et löydä mistään tarpeeksi vanhaa mummoa tulkkaamaan, voit lainata Marko Raassinan helpommin ymmärrettävän sarjakuvaversion!

Karkeasti ottaen Kalevalassa kuvataan kahdenlaisia tapahtumia: miehet etsivät itselleen vaimoa tai pyrkivät väkivalloin kostamaan kohtaamiaan vääryyksiä. Näitä toimia ei vaan voida hoitaa normaalisti, vaan pakkaa sotketaan jatkuvasti loitsuilla ja muilla ihmeteoilla.

Made in FinlandMade in Finland : suomalaiskirjoittajien parhaat tarinat

Aku Ankka -lehteä on julkaistu Suomessa vuodesta 1951 alkaen. Lehti täytti pyöreitä vuonna 2011 ja juhlavuoden kunniaksi pientä laumaa suomalaisia kerronnan ammattilaisia pyydettiin kynäilemään ihan omat Ankka-tarinansa. Näillä sivuilla Ankkalinnaa elävöittävät esimerkiksi kirjailija Leena Lehtolainen ja muusikko Anssi Kela.

Tekijöiden suomalaisuus on selvästi aistittavissa. Esimerkiksi yhdessä tarinassa päänsä kolauttanut Aku alkaa haalia kasaan pientä vuorta vanhoja matkapuhelimia ja toisessa vihjataan, että energiajuomat pitäisi kieltää nuorilta. Roopea kiinnostaa tietysti silti pääosin raha ja Aku on ihan yhtä huono-onninen kuin ennenkin.

BelzebubsAhonen, JP : Belzebubs

Suomessa on asukaslukuun suhteutettuna eniten metallibändejä maailmassa. Tykkäämme öristä. Laulujen sanoissa vilisee pirut ja kuolema, mutta eivät hevarit sentään pahoja ole.

JP Ahosen sarjakuvassa seurataan mustaakin mustemman okkultistiperheen elämää. Lapset opetetaan piirtämään kauniita pentagrammeja, teinityttö saalistaa poikaa koulussa ja lomalle mennään tietty helvettiin. Perheen isä koettaa myös saada black metal bändinsä menestymään.

FinlandiaMei Noguchi : Finlandia

Suomalaisten mielenterveyttä nakertaa alati yksi tietty kysymys: mitähän ne meistä ajattelee? Jos kansainvälisessä lehdessä on poikkipuolinen uutinen Suomesta, niin torilla ei todellakaan tavata. Kansallista itsetuntoa voi onneksi parannella lukemalla Mei Noguchin mangan Finlandia, jossa Suomea tarkkaillaan japanilaisin silmin ja oikein yltiöpositiivisesti!

Japanilainen vaihto-oppilas Airi suhtautuu fanaattisella innolla joulupukkeihin. Irtoparratkin herättävät hänessä vahvoja tunteita. Näinpä hän on tullut Suomeen opiskelemaan kouluun, josta valmistuu joulupukkeja ja heitä avustavia tonttutyttöjä. Airi haluaisi omaksi pukikseen sijaisperheen pojan Cainin, mutta tämä ei voi sietää Airin jatkuvaa touhotusta ja säheltämistä. Kumma kyllä Cain vaikuttaa suhtautuvan itse jouluunkin melko kielteisesti. Myrtsi poika tarvitsee selvästikin yli-innokkaan tontun aisaparikseen! <3

MummoNykänen, Anni : Mummo

Anni Nykäsen sarjakuvien mummo on ikivanha tervaskanto, joka pysyy ilmeisesti hengissä ainoastaan kahvin avulla. Hän kommunikoi mokeltamalla itämurteiden sekamelskalla ja ymmärtäisi satavarmasti jokaisen sanan alkuperäisestä Kalevalastakin. Mummon täytyy olla erittäin viisas, sillä hän sekä hallitsee pula-aikojen niksit että älyää käyttää tietokonetta naapureidensa kyttäämiseen.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 2/2019

Suositellut teokset

1-7 / 7
908891
Kirja:Mummo:2010
Tekijä: Nykänen, Anni
3205751
Kirja:Mummo. 2:2012
Tekijä: Nykänen, Anni
3543355
Kirja:Mummo. 3:2014
Tekijä: Nykänen, Anni
3681334
Kirja:Kalevala:2015
Tekijä: Raassina, Marko, sarjakuvantekijä
4261840
Kirja:Belzebubs:2018
Tekijä: Ahonen, JP, sarjakuvantekijä
3380936
Kirja:Finlandia. 1:2012
Tekijä: Noguchi, Mei

Uusimmat

1-10 / 11

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Kamalaa joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun kaikki on niin ihanaa, että ihan kuvottaa. Verkkokirjaston joulussa ei sorruta hysteriaan, vaan tarkastellaan juhlan pimeämpiä puolia.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.