Suosituksia Suosituksia

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

The escapists : PS4The escapists

Jotkut osaavat todella arvostaa vapauttaan vasta, kun he menettävät sen. Vankilaan joutuneilla tämän tunteen luulisi olevan erityisen vahva, sillä yhtä ankeita paikkoja on harvassa. Pelissä The escapists ei tyydytä istumaan kakkua kiltisti, vaan pyritään karkaamaan keinolla millä hyvänsä.

Oveluus ja kärsivällisyys ovat hyveitä ennen aikojaan vapauteen haikailevalle vangille. Vartijoille ei saa antaa aihetta epäluuloon ja itse rakennetut työkalut kannattaa pitää visusti piilossa. Pakoyritykseen tarvittaviin varusteisiin palaa rahaa, jota voi tienata tekemällä hämärähommia muille vangeille. Pidä pää kylmänä, pysy sinulle määrätyssä päiväohjelmassa, keppostele salassa ja suunnittele rauhassa. Kiven sisässä aikaa on rajattomasti!

Wasiljeff, Nonna : LoukkupoikaLoukkupoika

Vapaus on tunne. Jonkun mielestä tympeä arki rinnastuu vankeuteen, mutta vankilassa syntynyt Aaro ei tunne itseään erityisen rajoitetuksi, vaikka hänen ranteissaan on kahleetkin. Nonna Wasiljeffin kirjassa Loukkupoika karataan pienestä suljetusta paikasta suureen avaraan maailmaan.

Loukku on paikka, jonka tarkoituksena on eristää ihmeellisiä kykyjä omaavat luonnokkaat normaaleista ihmisistä. Ehdoton valta on harmaaunivormuisilla Tomuilla, joista tulee helposti mieleen meidän maailmamme natsit. Maailma ei kuitenkaan ole meidän, vaan se on sekoitus vanhahtavaa tekniikkaa, yliluonnollisia voimia sekä valtiota, joka taltuttaa arvostelijansa kiväärein. Kun Aarolle tulee mahdollisuus paeta, hän epäröi. Vaakakupissa painaa toisaalta vapaus, jota hän ei osaa kaivata, ja toisaalta perusteltu pelko ystävien menettämisestä.

"Te ette ole ihmisiä."

Kannisto, Päivi : Elämäni nomadina : irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkaajiaElämäni nomadina

Olemme tottuneet elämään paikoillamme. Saamme siitä vakautta ja turvaa maailman myllerrystä vastaan, mutta kolikon kääntöpuolella on tämän kalliin elämäntyylin maksamisen tuska. Osa valitsee toisenlaisen polun, kuten käy ilmi Päivi Kanniston kirjasta Elämäni nomadina.

Päivi tuskastui vanhaan elämäänsä ja bisnesmaailman paineisiin niin perusteellisesti, että päätti vaihtaa materian mukavuudet mahdollisimman täydelliseen vapauteen. Hän jätti kaiken taakseen ja osti menolipun Brasiliaan tuoreen puolisonsa kanssa. Pariskunnan matka ristiin rastiin maailmalla jatkuu edelleen, eikä heidän elämäänsä kuulu enää aikataulut, kiire tai kovin paljon rahakaan. Kirjassa kerrotaan kirjoittajan elämän lisäksi menneiden aikojen harhailijoista sekä haastatellaan kymmeniä nykyaikaisia kulkureita, jotka hekin ovat vapaita kuin taivaan linnut.

"Mitä vähemmän rahaa käytämme, sitä onnellisempia olemme."

LabyrinttiLabyrintti

Useimmiten ihminen menettää vapautensa tekemällä jotain todella typerää. Sitten on myös näitä tapauksia, joissa voimakas tuntematon taho kaappaa joukon nuoria, pyyhkii heidän muistinsa ja pakottaa heidät elämään hirviöitä kuhisevan labyrintin keskellä. Elokuvassa Labyrintti käy näin.

Kerran kuussa yksi teinipoika päätyy pienelle niitylle, jota ympäröi valtavista kiviseinistä muodostuva labyrintti. He ovat siellä oman onnensa nojassa ja muun muassa viljelevät maata selviytyäkseen. Joka aamu portit labyrinttiin aukeavat, jolloin pojat uskaltautuvat sisään etsimään tietä vapauteen. Heidän on palattava takaisin ennen kuin portit sulkeutuvat iltaisin, sillä öisin sokkeloissa kipittää sellaisia mörköjä, joiden kohtaamisesta kukaan ei ole selvinnyt hengissä. Uusin poika Thomas ei aio jäädä niitylle asumaan, vaikka toive vapaudesta voi hyvinkin maksaa hänen henkensä.

"Labyrintti muuttuu. Se muuttuu joka yö."

Bach, Richard : Lokki Joonatan

Lokki JoonatanItsensä toteuttaminen ikävistäkin seuraamuksista huolimatta on vapautta. Richard Bachin klassikkoromaanissa Lokki Joonatan mikään ei ole lentämistä tärkeämpää.

Joonatan ei ole tavallinen lokki, joka kärkkyy rääkyen kalanpäitä satamassa. Siinä missä muut parven lokit viitsivät opetella lentämään vain sen verran, että onnistuvat räpistelemään kömpelösti ruoka-apajalta toiselle, on lentotaidon opettelu Joonatanille henki ja elämä. Aina on päästävä kovempaa ja korkeammalle, eivätkä mehukkaat kalanpäätkään ole yhtä houkuttelevia, kuin uusi nopeusennätys. Muut lokit pitävät tätä haihatteluna ja haluavat pitää vanhat tapansa, mutta Joonatanille vapaus ja riemu löytyvät sataman sijaan taivaalta.

"Sen sijaan että vain rahjustamme tylsistyneinä kalastusveneille ja takaisin, elämällä on tarkoitus! Voimme nousta tietämättömyydestä, voimme nähdä itsemme erinomaisina, älykkäinä ja taitavina. Voimme olla vapaita! Voimme oppia lentämään!"

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 4/2018

Jutun teokset

1-5 / 5

Uusimmat

1-10 / 14

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Sininen ja valkoinen

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Ihan pimeetä

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Osaajat

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.