Suosituksia Suosituksia


Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Siskot ja veljet

Harvassa ovat sellaiset peliharrastajat, jotka eivät tunne edes nimeltä putkimiesveljeksiä Mariota ja Luigia. Heillä on myös vähemmän tunnetut naispuoliset vastineensa, siskokset Giana ja Maria. The Great Giana Sisters julkaistiin vuonna 1987 Commodore 64:lle, mutta sen myyntiä jouduttiin pian rajoittamaan Nintendon vaatimuksesta, sillä se muistutti vähän turhan paljon ensimmäistä Mario-peliä.

Vuonna 2012 päivänvalon näki Giana Sisters: Twisted Dreams, jonka omaperäisyydestä ei voida valittaa. Alkuperäisessä versiossa Giana pyrki pakenemaan painajaismaisesta unimaailmasta, mutta uudessa hän joutuu palaamaan sinne voidakseen pelastaa siskonsa. Jälkimmäisessä osassa Giana on varttunut teini-ikään ja oppinut hallitsemaan unimaailmaa paremmin. Ennen hän saattoi löylyttää vastustajiaan muuttumalla hurjaksi punkkariksi, mutta vain löytäessään erityisen esineen. Nykyisin muutoksen kiltin tytön ja punkkarin välillä voi tehdä koska tahansa, mutta muodonmuutos muuttaa samalla koko ympäristön. Kiltti-Giana pomppii painajaisessa, punkkari-Giana rauhallisemmassa unimaisemassa.

Super Mario Bros. / The Great Giana Sisters

Riehaantuneet robotit

Vuonna 1987 julkaistiin toinenkin peli, jota vanhat nörtit muistelevat lämmöllä. Ensimmäinen Mega Man on 8-bittisellä Nintendolla pelattava tasohyppely, jossa pieni sininen robottiukko räiskii vastustajiaan toisen käden tilalle asennetulla kanuunalla. Jokaisen kentän lopussa on pomorobotti, jonka pieksämällä Mega Man anastaa sen erikoisvoimat omaan käyttöönsä. Esimerkiksi sähköteemaisen pomon kukistamisen jälkeen voi vastustajia grillata sähköllä peruspyssyllä ampumisen sijaan.

Mega Man on seikkaillut vuosien varrella kymmenissä eri peleissä, mutta vuoden 2010 jälkeen tuli hiljaista. Vuonna 2016 tyhjiön täytteeksi julkaistiin Mighty No. 9, jota mainostettiin Mega Manin hengelliseksi seuraajaksi. Lupaus oli kova, mutta uskottava, sillä projektia luotsasi aivan  ensimmäistä Mega Mania kehittämässä ollut Keiji Inafune. Mighty No. 9 tarjoaakin tutun näköistä räiskintää, mutta pomovoimien rohmuamisen lisäksi robottiukko voi myös nyhtää päivityksiä tavallisista vastustajistakin. Pelin myötä Mega Manin kehittänyt Capcom taisi huomata pelaajien yhä fanittavan vanhaa mestaria, joten se julkaisi virallisen pelisarjansa osan 11 lokakuussa 2018.

Mega Man / Mighty No. 9

Vihreä nuttu ja puumiekka

Kun Jonne seuraavan kerran tallentaa pelinsä, hänen kannattaa muistaa olevansa etuoikeutettu. Ennen vanhaan, kun nörtit hiihtivät kesät talvet koulusta kotiin pelaamaan, pelit piti aloittaa alusta joka kerta. Nintendon vuonna 1987 Euroopassa julkaisema The Legend of Zelda oli mullistava peli, sillä sitä pystyi jatkamaan siitä, mihin viimeksi jäi! Zelda oli muutenkin ihmeellinen ilmestys, sillä siinä pelaaja pääsi tutkimaan Hyrulen maailmaa vapaasti, eikä monen muun pelin tavoin kenttä kentältä. Pelaajan tehtävänä on kasata kahdeksasta palasesta koostuva maaginen Kolmivoima, jota tarvitaan prinsessa Zeldan pelastamiseksi loppupomo Ganonilta.

Tasaiseen tahtiin täydentyneen pelisarjan viimeisin osa on vuonna 2017 julkaistu The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Sarjan ensimmäisen osan hengessä pelaajalle annetaan vapaat kädet tutkia maailmaa, mutta tällä kertaa ruudulla ei pyöri pikselioksennusta, ja tällä kertaa pelaaja saa jopa lentää Hyrulen taivaalla riippuliitimellä! Tälläkin kertaa Ganon kaipaa selkäsaunaa, joten vihreänuttuinen Link pääsee jälleen ryynäämään vaarallisiin luoliin hommaan sopivaa miekkaa ja muuta varustusta etsiessään.

The Legend of Zelda / Breath of the Wild

Turha mies viemäristä

80-luvun lopun hittipiirretyn ansiosta jokainen pikkupoika halusi olla pizzaa syövä mutanttikilpikonna, joka hakkaa vastustajansa ninjutsulla. Heidän rukouksiinsa vastattiin, kun Euroopassa julkaistiin vuonna 1990 peli Teenage Mutant Ninja Turtles. Peli jätti kirjoittajaan trauman, sillä hänen suosikkinsa oli itsenäinen ja radikaali Rafaello, jonka asevalinta sattui olemaan kaksi sai-voiveistä, joiden kantama masensi säälittävyydellään. Isosiskoni taas fanitti älykkö-Donatelloa, jonka bo-sauva tappoi kaiken vaivatta turvallisen matkan päästä ja jopa seinien läpi! Tuolloin tajusin maailman olevan epäreilu paikka, jossa oikeudenmukaisuutta saattoi löytää vain hippien houreunista.

Turtles-pelejä on myöhemmin julkaistu lukuisia, mutta tuorein Pirkanmaan kirjastoista löytyvä versio on Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan. Vanhassa pelissä kilpparit kykenivät vain rullaamaan eteen- ja taaksepäin sekä hyppimään, mutta Manhattanilla juostaan ylös talon seiniä sekä liidetään sieltä alas laskuvarjoilla pieksemään Jalkaklaanin ninjoja katuun. Rafaellokin pääsee paremmin oikeuksiinsa, sillä kaikilla kilpikonnilla on omat erikoishyökkäyksensä.

Teenage Mutant Ninja Turtles / Mutants in Manhattan

Jutun kuvat on lainattu Wikipediasta

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 10/2018

Jutun teokset

1-10 / 10

Uusimmat

1-10 / 19

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!