Suosituksia Suosituksia


Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Toivottavasti huomenna sataaTihinen, Mimmu : Toivottavasti huomenna sataa

Matka kaupungin ja maaseudun välillä ei välttämättä ole hirveän pitkä. Silti matkalainen voi määränpäähänsä saapuessaan tuntea astuneensa aivan eri maailmaan.

Leo on joutunut viettämään pitkiä aikoja sairaalassa sydänvian ja auto-onnettomuuden takia. Vuoteessa pitkään virunut poika ei ole oppinut uimaan tai pyöräilemään, eikä hänellä ole lihaksiakaan. Kun äiti vuokraa mökin maalta kesäksi, ei Leo ole innoissaan. Maallahan ei ole muuta tekemistä kuin urheilu, missä hän on hyvin huono. Halu oppia herää kuitenkin nopeasti, kun kuvioihin ilmestyy maalaistyttö Ella, johon Leo toivoo voivansa tehdä vaikutuksen. Tämä on selkokirja.

"Ella oli aina asunut metsän vieressä. Minulle metsä oli outo paikka, mutta minä pidin siitä. Ajattelin, että metsä on tosi hyvä. Siellä ei voi ajaa polkupyörällä. Siellä ei voi uida."

Ja sen takia me erosimmeHandler, Daniel : Ja sen takia me erosimme

Kuka tahansa voi ihastua keneen tahansa, mistä voikin seurata yllättäviä parisuhteita. Hyvin erilaisilla ihmisillä voi kuitenkin olla kova homma pitää suhde kasassa ensihuuman haihduttua.

Outo leffanörtti Min ja porsasteleva koripallokapteeni Ed alkoivat kaikkien koulumaailman lainalaisuuksien vastaisesti seurustella keskenään. Älykön ja suositun urheilijan todellisuudet erosivat kuitenkin toisistaan sen verran paljon, että suhde kaatui pian omaan mahdottomuuteensa. Tämä kirja on itseasiassa Edille osoitettu jäähyväiskirje, jossa Min erittelee kaikki ne syyt, miksi suhde kariutui.

"Haukoin henkeä ja näytin tietä. Lahjoitin sinulle seikkailun, Ed, ja se oli ihan sinun nenäsi edessä, mutta sinä et nähnyt sitä ennen kuin minä näytin sen sinulle, ja sen takia me erosimme."

LiitopoikaPuikkonen, Arja : Liitopoika

Sukupuoli vaikuttaa paljon siihen, kuinka ihmisten oletetaan käyttäytyvän. Mikäli joku rikkoo näitä kirjoittamattomia sääntöjä, voi se aiheuttaa muissa närkästystä tai jopa vihaa. Moni lannistuu tämän paineen edessä ja piilottelee erilaisuuttaan, mutta eivät kaikki.

Yläkoululaisen Akun harrastukset eivät kerää hirveästi kiitosta. Poikien kuuluisi kai pelata lätkää tai rakennella mopoja, mutta hänpä ompelee ja ratsastaa keppihevosilla. Tämä menee niin pahasti monen ikätoverin käsityskyvyn yli, että Akun on täytynyt vaihtaa kouluakin kiusaamisen takia. Huoli vainoamisen alkamisesta uudestaan painaa hänen mieltään, mutta harrastamisen riemu ja uusien kavereiden tuki auttavat jaksamaan.

"Mietin, että en voinut jatkuvasti juosta karkuun. Parempi oli kävellä kohti. Mutta kouluun oli sinä aamuna pitkä matka. Jalat olivat raskaat ja reppu painoi."

NolandHeinonen, Sanna : Noland

Vaikeina aikoina ihmisten asenteet tuppaavat kovenemaan ja pinnat kiristymään. Tästäkin huolimatta erilaisia ihmisiä pitäisi pystyä edes sietämään, vaikkei heitä välittäisikään oppia tuntemaan.

Työttömyys ja tyytymättömyys kasvavat pikkukaupungissa. Katuja partioivat vihaiset mustatakkiset miehet syyttävät ongelmista pakolaisia. Ilmiö ahdistaa Valtteria, sillä moni hänen jalkapallojoukkueensa pelikavereista on tullut Suomeen muualta. Yksi heistä on afganistanilainen Babur, jonka kanssa Valtteri hengaa pallokentän ulkopuolellakin. Poikien joutuessa pakenemaan uhkaavaa katupartiota, johdattaa Babur heidät turvaan maagiseen ihmemaahan, Nolandiin, jossa ei ole vihaa tai pelkoa. Näistä tunteista Valtteri onkin jo saanut kärsiä kyllikseen kotona, jossa isän mustatakkimaiset puheet myrkyttävät ilmapiiriä.

"En enää kuullut isää. Matka Nolandiin oli taas alkanut. Katot, kadut, puistot ja kentät - maisema jäi alleni. Otin lisää vauhtia ja suuntasin kohti pilviverhossa olevaa aukkoa."

Oonko ihan normaali?Bourne, Holly : Oonko ihan normaali?

Mieli on hauras ja haavoittuvainen. Vaikka kenellä tahansa voi alkaa viirata päästä, joutuvat mielenterveytensä kanssa painiskelevat usein kärsimään myös ihmisten ennakkoluuloista.

16-vuotias Evie on kamppaillut jo kolme vuotta pakko-oireisen häiriön ja yleisen ahdistuneisuushäiriön kanssa. Eletään täydellisen romahduksen jälkeistä aikaa, jolloin Evie on jo päässyt takaisin jaloilleen ja uuteen kouluunkin, jossa kukaan ei tunne häntä. Toipilas yrittää parhaansa mukaan sulautua normaalien joukkoon, mutta huoli ahdistavien ajatusten palaamisesta tekee kaikesta vaikeampaa. Hullun leiman pelossa Evie ei kerro vaivoistaan edes uusille ystävilleen, vaan kärsii hiljaa yksikseen ja toivoo tilanteen paranevan jotenkin itsestään.

"Oletteko ikinä linnoittautuneet huoneeseen? Rehellisesti sanottuna se on kaikkein selkein tapa varmistaa, että kyllä, olen tullut hulluksi."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 5/2019

Suositellut teokset

Uusimmat

1-10 / 13

Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.