Suosituksia Suosituksia


Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Polkupyörällä maailman ympäriSalminen, Jukka : Polkupyörällä maailman ympäri

Ihmiset ovat aina matkustaneet pitkiäkin matkoja puhtaalla lihasvoimalla. Keskiajalla suomalaiset pyhiinvaeltajat kävelivät Roomaan asti ja Aleksanteri Suuri marssitti sotilaansa monen mutkan kautta Kreikasta Intiaan. Polttomoottorin keksimisen myötä tiet alkoivat täyttyä autoista, mutta edelleen palloa ristiin rastiin halkovia teitä kuljetaan myös omin voimin.

Jukka Salminen on kovakuntoinen kaveri, joka lähti päähänpistosta oikein pitkälle pyörälenkille. Hän polki halki polttavien aavikoiden, yli lumisten vuorten ja läpi trooppisten seutujen nähden valtavan kulttuurien kirjon. Kuusi vuotta ja 61 000 kilometriä pitkän seikkailun jälkeen Salmisen matkablogin merkinnöistä syntyi kirja Polkupyörällä maailman ympäri.

"Kun vain olin ajattelematta, että olen sairas, enkä kiinnittänyt huomiota kipuun, eteneminen pienellä, kuumalla ja tahmealla kinttupolullakin tuntui niin kivalta, että olin loppujen lopuksi tyytyväinen, etten polkenut miinaan."

LadaromaaniHerrndorf, Wolfgang : Ladaromaani

Joskus on vain tylsää, eikä mikään innosta. Ennen kuin ryhdyt aikasi kuluksi vaikkapa pyykkäämään, harkitse toki ensin rikolliseksi ryhtymistä. Viimeistään sitten on jännää, kun kuset peloissasi housuusi poliisilaitoksella. Näin kauniisti alkaa Wolfgang Herrndorfin kirja Ladaromaani.

Kesäloman aluksi koulun upeimman tytön juhliin kutsutaan kaikki, paitsi hylkiö Maik ja hullu häirikkö Tschick. Pojat eivät juuri tunne toisiaan, mutta Maikin tylsä loma saa uuden suunnan Tschickin kurvatessa pihaan varastetulla vanhalla ladalla. Kaikkia sääntöjä rikotaan automatkalla Valakiaan Tschickin vaaria tapaamaan, eikä suurin rikkomus edes ole se, että ratin takana on vasta 14-vuotias kuski.

Se virnuili leveintä venäläisenvirnettään. »Hyppää kyytiin.» Mutten tietenkään hypännyt kyytiin, enhän minä ihan hullu ole.

Tyttö elää kesäänsäLehtinen, Tuija : Tyttö elää kesäänsä

Liftaus on ehkä halvin, mutta samalla myös epävarmin tapa matkustaa. Ehkä jäät yöksi yksin tienposkeen johonkin erämaahan tai sitten peukun heiluttelu tuottaa tulosta. Ehkä kyytiä tarjoaa luotettavan oloinen eläkeläispariskunta tai sitten joku karmiva hyypiö. Tuija Lehtisen kirjassa Tyttö elää kesäänsä tällaiset huolet voi rauhassa jättää pientareelle.

Aina eri nimellä esittäytyvä Julia on karkumatkalla nuorisokodista. Tiukan kurin alla eläminen ei enää kiinnostanut, joten hän nosti peukun pystyyn ja katosi. Juonikas nuori nainen taittaa matkaa ympäri kesäistä Suomea siipeillen milloin kenenkin kustannuksella. Tien päällä Julia törmää monenlaisiin persooniin uhkapelaavasta mummosta steampunkkia harrastaviin nörtteihin. Ihmisten uunottamisen lomassa hän tulee siinä sivussa tutustuneeksi paremmin myös itseensä.

"Jees! Mä olin vapaa ja lähtisin syötyäni aamiaisen. Mä venyttelin nautinnollisesti, kohta mä matkaisin kohti tuntematonta. Oli kesä ja mä elin sitä täysillä!"

SaattokeikkaSaattokeikka

Järkikin sen jo sanoo, että aivan erilaisten ihmisten sullominen pieneen tilaan keskenään on huono idea. Autot ovat aivan erityisen hyviä kasvualustoja eripuralle, sillä liikenteellä on ihmeellinen voima saada veremme kiehumaan. Elokuvassa Saattokeikka epätodennäköinen pari lähtee pikku ajelulle.

Veikko on kitkerä ja sydänvaivainen ukko, joka ei kauheasti arvosta mekastavia ei-kantasuomalaisia naapureitaan. Mökillä sielu lepäisi, mutta huono terveys estää autoilun. Maahanmuuttajataustainen Kamal kaipaa isänsä luo Nairobiin, mutta hänen rahansa eivät riitä lentolippuun. Koska molemmat ovat tarpeeksi epätoivoisia ja heidän tarpeensa kohtaavat, lähtee Kamal kuskaamaan Veikkoa mökille maksusta. Matka sujuu rauhallisesti ja ilman välikohtauksia. Tai sitten ei.

Kamal: "Mä en ole somali."
Veikko: "Älä väitä vastaan!"

Perjantai on hyvä päivä lähteäPalviainen, Jukka-Pekka : Perjantai on hyvä päivä lähteä

Kun tärkeä läheinen on kaukana, korvaa hänet sydäntä painava, murheellinen ikävä. Silti ikävästä pitäisi osata olla kiitollinen, sillä tarkoittaahan se sitä, että elämässä on edes joskus ollut joku hyvin merkittävä ihminen. Jukka-Pekka Palviaisen kirjassa Perjantai on hyvä päivä lähteä matkataan kauas, jotta ikävä hellittäisi.

Lotta ikävöi isäänsä, jonka olinpaikkaa hän tai kovin moni muukaan ei tiedä. Isä todisti oikeudessa rikollisia vastaan ja joutuu siksi piilottelemaan koston pelossa. Silti miehen on löydyttävä, kun tyttären ikävä kasvaa liian suureksi. Matkalle, jolle karataan lupia kyselemättä ja poliiseja väistellen, osallistuu koulun uusi poika, joka hänkin vaikuttaa yksinäiseltä. Johtolangat vievät parin kaupungista toiseen sattumanvaraisilla kulkupeleillä ja kehnolla budjetilla, mutta ainakin matka on yhteinen ja määränpää kaikkien vaivojen arvoinen.

"Hän tutkii vielä kaikki talon sopet kuin koira reviirinsä. Lähteminen on jännittävää ja pelottavaa, mutta siitä huolimatta Lotta tuntee myös helpotusta. Hän on suunnitellut tätä niin pitkään."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 5/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
3202720
Kirja:Ladaromaani:2012
Tekijä: Herrndorf, Wolfgang
3472455
Kirja:Polkupyörällä maailman ympäri:2013
Tekijä: Salminen, Jukka
3544023
Kirja:Perjantai on hyvä päivä lähteä:2014
Tekijä: Palviainen, Jukka-Pekka
3586836
Kirja:Tyttö elää kesäänsä:2014
Tekijä: Lehtinen, Tuija

Uusimmat

1-10 / 15

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Sininen ja valkoinen

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Ihan pimeetä

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.