Suosituksia Suosituksia


Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Jäiset jumalatLaajarinne, Jukka : Jäiset jumalat

Luonto ei aina ole ystävä. Itseasiassa se yrittää paikoin suorastaan tappaa meidät, kuten Siperian pakkaset, korkeiden vuorten lähes hapeton ilma sekä koko Australia hellävaroin vihjailevat. Jukka Laajarinteen kirjassa Jäiset jumalat mennään ympäristöön, jossa ihminen ei voi elää.

Jumaläiti-vuoren juurella sijaitsevassa eristäytyneessä vuoristokylässä ei ole totuttu vierailijoihin, joten ihmetys on suuri, kun kylään ilmaantuu outo valkoihoinen mies. Muukalainen lähtee varoituksista huolimatta kiipeämään vuorelle ja yllättää kaikki palaamalla hengissä takaisin. Todisteeksi uroteostaan hän antaa paikalliselle Tashi-pojalle vuorelta poimimansa kiven. Pian kaikenlaiset onnettomuudet kohtaavat kylää ja syyttävät sormet osoittavat Tashiin. Kiven vastaanottamisen on täytynyt suututtaa Jumaläiti, joten poika saisi myös luvan kiivetä henkensä vaarantaen vuoren huipulle palauttamaan sen. Tämä ei ole paras kirja kohtuudesta, mutta hyvä kuvaus vuorikiipeilyn vaaroista.

"He olivat ilman myrkkyjen, auringonpaisteen ja rasituksen murjomia: Kami yski jatkuvasti ja ontui jalkaansa, kaikkien silmiä kirveli, Tashilla oli yököttävä olo, jokaisella pää kipeä."

Ohtonen, Kimmo : Karhu : voimaeläin

Karhu : voimaeläinKarhu on koko metsän kuningas, sillä onhan siinä monta sataa kiloa kynttä, pörröä ja örinää. Kimmo Ohtosella on tähän petoon aivan erityinen suhde, jota hän avaa kirjassaan Karhu : voimaeläin.

Karhuja ei juuri näy sivistyneillä seuduilla, joten Ohtonen vaelsi kameroineen syvälle korpeen niitä tapaamaan. Kirjan sivuille on taltioitu kuvia ja tarinoita muistakin metsän otuksista, mutta eniten keskitytään kontion ja tekijän sielunelämään. Ensimmäisen kerran nämä kaksi kohtasivat, kun 9-vuotias poika pakeni metsään isänsä raivoa. Kohtaaminen oli Ohtoselle voimaannuttava kokemus, joka auttoi häntä selviytymään vaikeasta lapsuudestaan sekä teki metsästä hänen turvapaikkansa.

"Kaupungissa ollessani yritän suorittaa mahdollisimman paljon ja tehokkaasti, ja turhaudun helposti, jos en saa tarpeeksi aikaan. Kaupungissa ollessani tunnen olevani keskeneräinen ihminen keskeneräisessä maailmassa. Täällä kaikki on toisin. Luonto on valmis."

ViidakkokirjaViidakkokirja

Villilapsiksi kutsutaan hyvin nuorena heitteille jätettyjä lapsia, jotka ovat joutuneet selviytymään vuosia luonnon armoilla. He eivät välttämättä opi koskaan puhumaan kunnolla mitään kieltä tai edes kävelemään kahdella jalalla. Elokuvassa Viidakkokirja ihmisyys on pitkä miinus.

Mowgli on elänyt pienokaisesta asti viidakossa osana susilaumaa ja oppinut sen tavoille, mutta näyttää edelleen karvattomana ja kynnettömänä erehdyttävästi ihmiseltä. Tiikeri Shere Khan taas vihaa ihmisiä niin silmittömästi, että poika saa välittömästi tappouhkauksen tiikerin äkättyä tämän. Mowglin hyvinvoinnista kiinnostuneet aikuiset toteavat, että hänet pitäisi saattaa varsinaisten ihmisten pariin ennen kuin tiikeri pääsee toteuttamaan luontoaan. Viidakossa on kuitenkin muitakin vaarallisia petoja, jotka voivat Disneyn tyylille uskollisena äityä jopa laulamaan.

"Huomaan kyllä, että täällä on tänään outo haju. Mikä on tämä haju, jota seuraan? Melkein kuin... melkein sanoisin, että se kuuluu... ihmispennulle."

MetsämieliArvonen, Sirpa : Metsämieli : luonnollinen menetelmä mielentaitoihin

Metsässä haahuilulla on paljon mukavia terveysvaikutuksia, kunhan ei eksy ja näänny sinne. Oravien vilistämisen ja säksättämisen seuraaminen saa hymyn nousemaan huulille, mutta luonto pystyy parempaankin. Sirpa Arvonen opastaa meidät hyvinvoinnin lähteille kirjassaan Metsämieli.

Metsämieli-menetelmä lähtee siitä, että metsä on paras paikka mielentaitojen harjoittamiseen. Mielentaidoilla tarkoitetaan muun muassa kykyä omien tunteiden ja mielenliikkeiden tunnistamiseen. Oman mielen hoivaaminen tuottaa esimerkiksi jännitystä purkavaa rentoutusta ja myönteisten ajatusten lisääntymistä sekä auttaa selviytymään huolesta, surusta ja kivustakin. Ohjeet kuhunkin harjoitukseen listataan kirjassa selkeästi vaihe vaiheelta. Kutakin aihetta avataan myös napakoilla muutaman sivun tietoiskuilla. Mene metsään ja anna luonnon hoitaa!

"Luonnon lumon salaisuus piilee siinä, että luonto herättää tahattoman tarkkaavaisuuden ilman ponnisteluja tai tietoista keskittymistä."

Piin elämäPiin elämä

Tyynimeri peittää kolmasosan koko maapallosta. Se on suurempi alue, kuin kaikki maailman maat yhteensä. Sinne haaksirikkoutuneet ovat todella ypöyksin. Elokuvassa Piin elämä tilanne on ehkä vieläkin lohduttomampi, sillä ainoan selviytyjän lisäksi pelastusveneessä on myös bengalintiikeri.

Piscine "Pii" Molitor Patel syntyy Intiassa perheeseen, joka pitää eläintarhaa. Vaikeiden aikojen koittaessa isä päättää laivata perheensä ja eläimensä Kanadaan uuden elämän toivossa, mutta paatti menee pohjaan myrskyssä. Pii jakaa pelastusveneen jalkansa katkaisseen seepran, poikasensa menettäneen orangin, tyypillisen pahan hyeenan sekä Richard Parkeriksi kutsutun bengalintiikerin kanssa. Lukuisten eri uskontojen seuraajana Pii kammoksuu tappamista ja lihansyöntiä, mikä ei näytä kiinnostavan ympäröivää luontoa tai luontokappaleita laisinkaan.

"Ennen kaikkea: älä menetä toivoa."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 8/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
788372
Kirja:Jäiset jumalat:2007
Tekijä: Laajarinne, Jukka
3818974
Kirja:Karhu : voimaeläin:2016
Tekijä: Ohtonen, Kimmo, kirjoittaja, valokuvaaja

Uusimmat

1-10 / 17

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!