Sininen ja valkoinen

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Miettinen, Karri : Viides Maamme-kirja, eli, ajatuksia suomalaisuudesta

Teoksen kansikuvaPaleface, eli Karri Miettinen, on räppäri, jonka lyriikat eivät keskity jengiväkivallan ihailuun tai naisten halventamiseen. Hänet on enemmänkin veistetty siitä samasta puusta, kuin ensimmäiset bronxilaiset räppärit, jotka pyrkivät sanataiteellaan tuomaan näkyväksi havaitsemiaan yhteiskunnallisia ongelmia. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna tuntuisi kyllä mukavalta tuoda esiin vain maamme hienoimpia puolia, mutta valitettavasti tyytyväisyys tappaa kehityksen.

Paleface ottaa teoksessaan Viides Maamme-kirja kantaa lukuisiin suomalaista yhteiskuntaa koskettaviin aiheisiin. Tarkastelussa ovat niin nettitrollaaminen, kodittomuus kuin suhtautuminen maahanmuuttajiinkin. Teksti on paikoin synkkää, eikä hirveästi imartele herkkää suomalaista itsetuntoamme, mutta voimme ehkä kuitenkin nähdä kirjan lukuisissa lyhyissä jutuissa häivähdyksen itsestämme. Voimme myös provosoitua ja ärsyyntyä Palefacen Suomi-kuvasta, ja pyrkiä väittelemään hänet suohon. Esimerkkejä tehottomasti kirjoitetusta palautteesta löytyy luvusta Saunan taakse.

"Mä oon suomalainen, eli edustan seitsemäätuhannesosaa, eli noin 0,007 prosenttia maapallon väestöstä ja mulla on asiaa."

 Alizad, Arman : Riisuttu Suomi

Teoksen kansikuvaIlman suomalaisia Suomi olisi vain palanen maata, jota jokin toinen kansa asuttaisi. Kansaa voidaan tutkia tilastotieteen keinoin. Tällöin selviää kuinka kauan ihmiset tapaavat elää, paljonko he tienaavat ja montako suklaalevyä he syövät vuodessa. Laajoilla kyselytutkimuksilla voidaan myös selvittää mitä ihmiset keskimäärin ajattelevat vaikkapa meemeistä. Ja sitten meillä on Arman.

Arman Alizad on matkustellut laajasti ja keskustellut valtavan erilaisten ihmisten kanssa. Kirjassaan Riisuttu Suomi hän osoittaa, että suomalaisetkaan eivät ole vain harmaata massaa. Haastateltavat on niputettu pareiksi siten, että saamme näkökulman samaan asiaan kahden eri ihmisen kertomana. Tarinansa kertovat niin vanginvartija ja vanki, eversti ja pasifisti kuin pappi ja satanistikin.

"Näemme ihmisiä rooleissa, puhumassa asiantuntijoina ja työvaatteisiinsa verhottuina. Mikä on tuonut heidät siihen? Riisuttu Suomi kysyy suomalaisilta, mitä työ merkitsee ja ketä varten se tehdään."

Korhonen, Karoliina : Suomalaisten painajaisia : vähäsanaista vertaistukea

Teoksen kansikuvaSuomalaisista kiertää maailmalla kaikenlaisia uskomuksia, jotka eivät aivan pidä paikkaansa. Emme yleensä asu igluissa tai ratsasta jääkarhuilla. Karoliina Korhonen on kuitenkin löytänyt hykerryttävän totuudenmukaisen näkökulman suomalaisuuteen, jonka hän tuo esiin sarjakuvassaan Suomalaisten painajaisia. Hän piirtää tuokiokuvia tilanteista, jotka saavat monet suomalaiset jäätymään. Tällaisia ovat esimerkiksi viimeisen kakkupalan ottamisen vaikeus juhlissa tai hiljainen odotus eteisessä, kun odotamme käytävässä liikkuvan naapurin menevän kotiinsa. Ei ole helppoa meilläkään!

Raassina, Marko : Kullervo

Teoksen kansikuvaSuomessa on asunut ihmisiä jo yli 10 000 vuotta, eli viimeisimmän jääkauden päättymisestä lähtien. Yksi merkkipaalu historiassamme on ollut kristinuskon leviäminen maahamme reilut tuhat vuotta sitten. Tätä ennen suomalaisilla oli ihan omat käsityksensä muun muassa maailman synnystä sekä omat myyttiset sankarinsa. Elias Lönnrotin ansiosta osa näistä muinaisista tarinoista on saatu taltioitua yksiin kansiin, kansalliseeppokseksemme Kalevalaksi.

Yksi Kalevalan traagisimmista hahmoista on Kullervo, joka eli hurjan ja väkivaltaisen elämän. Orjaksi syntynyt orpopoika oli väkivahva ja pahansisuinen, eikä hänestä koskaan saatu koulittua kunnollista työmiestä. Jo ennestään kiivaan miehen pinna paloi lopullisesti, kun ilkeä talon emäntä leipoi hänen eväsleipäänsä kivenmurikan, johon Kullervon veitsi katkesi. Tämän jälkeen alkoi tapahtua hirveitä, kamalia asioita. Marko Raassina on tehnyt Kullervon tarinasta sarjakuvasovituksen.

"Tämä pilkka kyllä kostetaan! Ja kovasti kostankin!"

Rajala, Pertti : 100 totuutta Suomesta

Teoksen kansikuvaKysyjälle on joskus vaikea vastata, millainen Suomi on. Omissa tiedoissa voi myös olla puutteita. Milloin Suomen lipun saa vetää salkoon? Entä miksi juhannusta juhlitaan? Näihin ja 98:ään muuhunkin kysymykseen löytyvät vastaukset Pertti Rajalan kirjasta 100 totuutta Suomesta.

Rajala on jakanut kirjansa eri osioihin aihepiirien mukaan. Suomen luonto -osiossa kerrotaan tuhansista järvistämme ja jokamiehenoikeuksista. Kulttuurikansa-osiossa taas kerrotaan Suomen hienoista kirjastoista ja taiteilijoista. Osa aiheista on hassuja, kuten kuvaus suopotkupallosta. Vaikeista asioista, kuten sota-ajoista, kerrotaan myös. Kirja on kirjoitettu selkokielellä.

"Minä uskon, että Suomi on maailman paras maa!"

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 11/2017

Jutun teokset

1-7 / 7
3737731
Kirja:Riisuttu Suomi:2015
Tekijä: Alizad, Arman, kirjoittaja
3829154
Kirja:Kullervo:2016
Tekijä: Raassina, Marko, sarjakuvantekijä
3819558
Kirja:Suomalaisten painajaisia : vähäsanaista vertaistukea:2016:1. painos
Tekijä: Korhonen, Karoliina, kirjoittaja, taiteilija
3970160
Kirja:Suomalaisten painajaisia. 2, Lisää vähäsanaista vertaistukea:2017:Ensimmäinen painos.
Tekijä: Korhonen, Karoliina, kirjoittaja, taiteilija
3821586
Kirja:100 totuutta Suomesta:2016
Tekijä: Rajala, Pertti, kirjoittaja
4036668
Kirja:Viides Maamme-kirja, eli, Ajatuksia suomalaisuudesta:2017
Tekijä: Paleface, taiteilijanimi, kirjoittaja

Uusimmat

1-5 / 15

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.

Sairas huumori on ollut lepakon riesana jo vuosikymmenten ajan, mutta silti heidän yhteisen valssinsa tahti ei ole hyytynyt. Miksi Batmanin ja Jokerin välinen suhde on niin kiehtova?