Kirja, kuulokkeet ja farkut

Suosituksia

Tutustu teemaan

Näistä kirjoista puhutaan

Vuosittain ilmestyy kirjoja, jotka herättävät kiinnostusta ja keskustelua niin kirjavinkkareiden kuin erilaisten kirjayhteisöjen, esimerkiksi kirjagramin, parissa. Myös ajankohtaiset tapahtumat nostavat uusia kirjoja lukijoiden huulille. Syyskuussa esittelemme joitakin viime aikoina pinnalla olleita kirjoja.

Kansikuva Hanaa, Kosonen.Jukka-Pekka Palviainen: Hanaa Kosonen 

”Musta tuntuu välillä, että koko elämä on bileet, joihin meikäläistä ei ole kutsuttu.”

Kirjavinkkareiden parissa Jukka-Pekka Palviaisen Kaapo Kososesta kertovat kirjat ovat herättäneet yleistä ihastusta ja innostusta. Ne kun yhdistävät nokkelaa sanailua, jännitystä ja huumoria kokonaisuudeksi, joka ei aliarvioi lukijaansa. Sarjan ensimmäisessä osassa Hanaa, Kosonen Kaapo tarvitsee mopon ja sopiva käytetty Skyteam Monkey löytyykin koulun kaunottarelta The Jannikalta. Kuitenkin jo ostopäivän iltana apina varastetaan ja sen palauttamiseksi vaaditaan lunnaita. Kuka on varkauden takana ja miksi? Toisessa osassa Anna palaa, Kosonen Kaapo valmistautuu kilpa-ajoihin koulun kovimpien vauhtipäiden kanssa. Samaan aikaan arkea sekoittavat ihana Jannika, joka viettää aikaa aivan liian läheisissä tunnelmissa Mäkisen Laurin kanssa, ja ukin talossa asustelevat kummalliset kuokkavieraat. Ensimmäisen takia Kosonen lupaa mököttää ikuisesti ja jälkimmäisten henkilöllisyydet on selvitettävä.

Kansikuva Matalapaine ; Korkeapaine.Salla Simukka: Matalapaine ; Korkeapaine

”Niistä hetkistä olen kiitollinen sinulle. Kun saat minut unohtamaan kaiken muun."

Suomen eturivin nuortenkirjailijan Salla Simukan Matalapaine ; Korkeapaine on herkkä ja runollinen tarina kahdesta peruskoulunsa päättävästä tytöstä, viimeisestä kesästä ennen lukiota, heidän välilleen syntyvästä rakkaudesta, epävarmuudesta ja elämää varjostavista salaisuuksista. Pienessä rantakaupungissa asuva Varpu on aina ollut tarkkailijan roolissa. Hän odottaa syksyä, sitä oikeaa elämää ja siirtymistä eteenpäin. Viileän viisikon kaunotar Saga puolestaan paistattelee suosion lämmössä, mutta kotona piilevät salaisuudet tuntuvat taakkana harteilla. Peruskoulun lopun juhlinnan keskellä Saga tulee yllättäen Varpun luokse ja suutelee. Alkaa hauras ja tulinen romanssi, salaisuus, joka ei tukeudu niinkään sanoihin, vaan ilmeisiin ja eleisiin. Samalla se on molemmille pakopaikka ympäröivästä maailmasta. Mutta tarkoittaako suhde toiselle samaa kuin toiselle? Kirja on kääntökirja ja tarina kerrotaan molempien tyttöjen näkökulmasta.

Kansikuva Betoniruusu.Angie Thomas: Betoniruusu

”Kun me ollaan tällä lailla, mun ei tarvikaan tietää kovin paljoo. Tiiän vaan, et rakastan mun poikaa. Pussaan sitä ohimolle, että sekin tietää.”

Angie Thomas on taitava kuvaamaan realistisesti nuorten mustien elämää amerikkalaisessa lähiössä, heidän perhesiteitään ja ystävyyssuhteitaan. Omien sanojensa mukaan hän haluaa kertoa totuuden ja murtaa stereotypioita. Thomasin tänä vuonna ilmestynyt Betoniruusu on esiosa hyvin suositulle Viha jonka kylvät -kirjalle. Nyt palataan ajassa taaksepäin 1990-luvulle, jolloin Maverick Carter on 17-vuotias ja saa kuulla olevansa kolmikuisen pojan isä. Lapsen äiti kaipaa taukoa ja jättää vauvan Maverickin huolehdittavaksi. Yhtäkkiä pahamaineisessa lähiössä, Garden Heightissä, asuvan pojan on pakko miehistyä ja päättää millaisen suunnan elämässään ottaa; ennen kaikkea millaiset lähtökohdat hän antaa pojalleen. Valinta on tehtävä sen välillä, raataako pienellä palkalla vai saada rahaa huumekaupalla ja liittyä paikalliseen jengiin. Elämää ei suinkaan helpota se, että tyttöystävä Lisa alkaa odottaa Maverickille toista lasta.

Kansikuva Hurme.Sini Helminen: Hurme

”Lujaverinen. Niin vanha kansa sanoi niistä, jotka ei pelkää vainajia ja jotka näkee vähän enemmän kuin muut.”

Kirjastonhoitajana ja kirjavinkkarinakin tunnetun Sini Helmisen Hurme tarjoaa lukijalleen urbaania fantasiaa kuorrutettuna kauhulla ja mustalla huumorilla. Kirja kertoo yliopistossa opiskelevasta Seelasta, joka asuu enonsa Sepon ja kissansa Darth Maun kanssa. Vapaa-aikanaan hän auttaa Sepon hautaustoimistossa sen minkä ehtii. Tapahtumat lähtevät liikkeelle hyvin epäonnisista Tinder-treffeistä, joiden päätteeksi treffikaveri kuolee ja alkaa kummitella. Kun Seelan eteen pöllähtelee myös muita kuolleita, herää vahva aavistus, että jotain kummaa on tekeillä. Seela saakin enoltaan kuulla olevansa lujaverinen. Seelan opiskeluvuodesta on tulossa hyvin kiinnostava, eikä mielenkiintoa suinkaan vähennä salaperäinen Halla. Kuka kumma lähettelee Seelalle varoitusviestejä? Ja miksi vainajat eivät pääsee siirtymään tuonpuoleiseen? Hurme aloittaa jännittävän Lujaverinen -trilogian.

Kansikuva Ihmemaa.Juno Dawson: Ihmemaa

”On aika päästää irti ja pudottautua tuntemattomaan.”

Satu Liisa ihmemaassa saa aivan uudenlaisen tulkinnan tässä rajussa ja viihdyttävässä kirjassa Ihmemaa, joka kertoo 17-vuotiaasta transnaisesta Alicesta. Tarinassa käsitellään terävästi ja häpeilemättömästi mielenterveysongelmia, seksuaalisuutta, ulkonäköpaineita ja itsensä hyväksymistä. Kun yhden satumaisen yön jälkeen Alicen ystävä Bunny katoaa, ajautuu Alice hänelle vieraaseen maailmaan. Ainoa ystävästä jäänyt johtolanka on kutsu Ihmemaahan, sikarikkaiden nuorten hedonistisiin pirskeisiin. Jotta Alice saa itsensä keploteltua paikalle, on hänen tekeydyttävä Bunnyksi ja maksettava huimaava summa viikonlopun kestävästä ilosta. Pian Alice saa huomata, että Ihmemaa on täynnä mitä kummallisempia hahmoja, jotka ovat toinen toistaan sekavampia. Eikä aikaakaan kun hän on itsekin, vastusteluistaan huolimatta, täysin pihalla. Kulisseissa Ihmemaa on juonitteluiden ja salaisuuksien pelikenttä, eikä Alice voi täysin tietää kehen luottaa.

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 9/2021

Suositellut teokset

1-7 / 7
4770688
Kirja:Matalapaine ; Korkeapaine:2021 Kirja
Tekijä: Simukka, Salla, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4779402
Kirja:Ihmemaa:2021 Kirja
Tekijä: Dawson, Juno, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4776094
Kirja:Anna palaa, Kosonen:2021 Kirja
Tekijä: Palviainen, Jukka-Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4771698
Kirja:Hurme:2021 Kirja
Tekijä: Helminen, Sini, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4831511
Kirja:Betoniruusu:2021 Kirja
Tekijä: Thomas, Angie, kirjoittaja
Vuosi: 2021
4036833
Kirja:Viha jonka kylvät:2017 Kirja
Tekijä: Thomas, Angie, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4574490
Kirja:Hanaa, Kosonen:2020 Kirja
Tekijä: Palviainen, Jukka-Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 19

Näistä kirjoista puhutaan

Vuosittain ilmestyy kirjoja, jotka herättävät kiinnostusta ja keskustelua niin kirjavinkkareiden kuin erilaisten kirjayhteisöjen, esimerkiksi kirjagramin, parissa. Myös ajankohtaiset tapahtumat nostavat uusia kirjoja lukijoiden huulille. Syyskuussa esittelemme joitakin viime aikoina pinnalla olleita kirjoja.

Luotu: 23.8.2021

Harrastusten lumossa

Oletko miettinyt uuden harrastuksen aloittamista? Vai haluatko lisää tietoa harrastamastasi lajista? Elokuussa keskitytään harrastamaan erilaisia lajeja ja kokeilemaan rohkeasti jotain uutta!

Luotu: 20.7.2021

Vain osallistumalla voi vaikuttaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Luotu: 16.3.2021

Ihanat ärsyttävät sisarukset

Nuortenkirjallisuudessa sisaruksilla on tärkeä roolinsa ja toukokuussa tarkastellaan kuinka erilaisia sisarussuhteita voi ollakaan.

Luotu: 12.4.2021

Selviydy mahdottomasta

Kesäkuussa tarjoillaan kutkuttavaa jännitystä, seikkailua ja selviytymistä vaarallisista tilanteista.

Luotu: 24.4.2021

Ihan pihalla

Heinäkuussa tarkastellaan elämää humoristisesti sarjakuvien kautta.

Luotu: 28.4.2021

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Onnen eväitä

Muistatko sen tunteen, kun olet oikein onnellinen, hymy on herkässä ja keho hyrisee tyytyväisyyttään? Olet saattanut kokea flow-tilan, jolloin kaikki sujuu leikiten, unelmia putkahtelee mieleen ja tulevaisuus näyttää innostavan avoimelta. Kukapa ei haluaisi tuntea niin aina? Maaliskuussa metsästetään onnellisuutta.

Luotu: 18.2.2021

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Luotu: 19.1.2021

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Luotu: 15.12.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu