Musisoi itse Musisoi itse


Huuliharppu

Huuliharppu Marko Aho

Antiikin kiinalaiset keksivät, että vapaasti ilmavirrassa värähtelevä lehdykkä on käypä toimintaperiaate soittimelle: synnytettiin Sheng, puhallettava suu-urku. Vuosisatoja myöhemmin teollistuva Eurooppa käänsi katseensa eksoottiseen Kiinaan, ja sekä saksankieliseen Keski-Eurooppaan että Englantiin syntyi yhtä aikaa Shengin toimintaperiaatetta hyödyntäviä soittimia. Thüringenissä Christian Buschmann rakenteli pieneksi hitiksi hetkeksi nousseen Aura-nimisen pillirivistön, jota Wieniläiset herrat ja rouvat käyttivät soivana koruna.

Kohta värähtelevät kielet keksittiin kiinnittää kampamaiseen runkoon rivistöksi niin, että sekä puhallettaessa että imettäessä saatiin aikaan sointu. Oli syntynyt ns. Richterin viritys ja sen myötä soitin, joka soveltui teollisesti valmistettavaksi, joka oli halpa, ja jolla saattoi soittaa käytännöllisesti katsoen ilman juuri minkäänlaista harjoittelua yksinkertaista eurooppalaista duuri-mollitonaalista musiikkia. Alkoi huuliharpun maailmanvalloitus, jonka lipunkantaaina toimi Saksaan Trossingeniin perustettu firma Hohner. Ei ehkä olekaan ihme, että myös Shengin kotimaassa Kiinassa huuliharppu on saavuttanut suuren menestyksen, ja että Kiinassa tuotetaan nykyisin erittäin laadukkaita eurooppalaismallisia ”suu-urkuja”.

Suosituin huuliharppumalli lienee ollut yksinkertainen diatoninen malli, Hohnerin Marine Band (ylhäällä kuvassa alempi huuliharppu), jonka Yhdysvaltojen afroamerikkalaiset adoptoivat bluesin soittoon; Suomessa pelimannit ovat suosineet ääneltään väräjävää Echo-Harpia, ja salonki- ja viihdemusiikkia soittaville harmonikka-orkestereille taas on omat basso-, sointu- ja kromaattiset mallinsa. Näiden klassikkomallien lisäksi on tehty mitä ihmeellisimpiä kokeiluja, kuten yhdistetty useiden sävellajien huuliharput yhdeksi ”käteväksi” rullanmalliseksi paketiksi, tai rakennettu huuliharppu banaanin muotoisiin kuoriin. Nimenomaan Hohner oli valtavan kekseliäs kaikenlaisten kuriositeettien kehittelyssä ja varsinkin huuliharppujen nimeämisessä ajankohtaisten ja mielikuvitusta kiihottavien aiheiden mukaisesti: suvereenit kauppamiehet, perustajaisä Matthias Hohnerin viisi poikaa, jopa myivät Ensimmäisen Maailmansodan aikana huuliharppujaan häikäilemättömästi molemmin puolin rintamalinjaa.

kansikuvaAfrikasta orjina Yhdysvaltoihin laivattu väestönosa oli taitava soveltamaan isäntiensä soittimia oman perinnemusiikkinsa esittämiseen, ja myös huuliharppuun löytyi keino jolla saatiin esille bluesin ”siniset sävelet”: harppua puhallettiin tai paremminkin imettiin ”kakkosasemasta”, hieman eri paikasta kuin mikä oli ollut valmistajan tarkoitus, ja näin aikaansaatiin uikuttava blues-saundi. Bluesin sähköistyessä Toisen Maailmansodan jälkeisessä Chicagossa sähköistyi huuliharppukin, ja sähköisen bluesin pioneerin Muddy Watersin luottoharpisti Little Walter kehitti särösaundisesta blues-huuliharpusta varsinaisen ”Alabaman saksofonin”. Kotimaassamme tunnetuimmat blues-harpistit ovat Pepe Ahlqvist ja Helge Tallqvist

kansikuvaBob Dylan osoitti että huuliharppua voi soittaa myös huonosti ja silti menestyksellä. Dylanin viitoittamalla tiellä jatkoivat niin Neil Young kuin Bruce Sprinsteen tehden huolimattomasta huuliharpunsoitosta standardin amerikkalaiseen pop-musiikkiin; toisella puolella jatkumoa löytyi kuitenkin myös Stevie Wonder, virtuoosimainen kromaattisen huuliharpun mestari. Eurooppalaisessa kansanmusiikissa huuliharppu eli 'turpahöylä' oli tietysti ollut merkittävä soitin alusta lähtien. Suomessa pelimannit ovat suosineet erityisesti sellaista huuliharppua, josta lähtevä ääni muistuttaa pientä kaksirivistä harmonikkaa. Alan mestareita ovat moninkertainen huuliharpunsoiton suomenmestari Heikki Vihinen sekä nuoremman polven Jimmy Träskelin. 

kansikuvaMonet muistavat vieläkin Belgialaisen Toots Thielemansin, jonka huuliharppu soi lukemattomien elokuvien ääniraidoilla; italolänkkäri Huuliharppukostajan teeman soitti kuitenkin italialainen Franco de Gemini. Todellinen aikansa suursuosikki oli Yhdysvaltalainen viihdemuusikko Larry Adler. Adlerin soitto on ollut esikuva salonkitaidemusiikkia ja –jazzia soittaville huuliharppukvarteteille, joista Suomen Sväng kuuluu alallaan maailman eturiviin. Vielä ansaitsevat mainituksi tulla Hugo Diaz, argentiinalainen tangotaituri, yhdysvaltalainen Howard Levy, ihmemies jonka huulilla yksi ainoa tavallinen diatoninen huuliharppu taipuu kaikkiin kahteentoista sävellajiin, sekä kotimaassamme Heikki Jäntti, jonka kromaattinen harppu soi kymmenillä iskelmälevyillä.   

Lähteet:
Haik Wenzel & Martin Häffner: Hohner – The Living legend (2006)
Jantso Jokelin: Huuliharppukirja (2013)

Marko Aho, Sastamalan kaupungunkirjasto 9/2018

Asiasanat: huuliharppu

Suositellut teokset

1-10 / 16
3837474
CD:Blues harp women:2015
Vuosi: 2015
Aineistolaji: CD
3856404
Nuotti:Huuliharppujamivihko:2015
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Nuotti
3582177
CD:New Scandinavian harmonica. Vol. 1:2014
Tekijä: Kyhälä, Jouko, esittäjä
Vuosi: 2014
Aineistolaji: CD
3642093
Kirja:Harmonica for dummies:2015:2nd ed.
Tekijä: Yerxa, Winslow, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3837359
CD:Sväng plays Sibelius:2015
Tekijä: Sväng, esittäjä
Vuosi: 2015
Aineistolaji: CD
3473796
Kirja:Huuliharppukirja:2013
Tekijä: Jokelin, Jantso
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3474000
CD:Cotton mouth man:2013
Tekijä: Cotton, James, esittäjä
Vuosi: 2013
Aineistolaji: CD
4023341
CD:The real Toots Thielemans : the ultimate collection:2017
Tekijä: Thielemans, Toots, esittäjä
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD

Katso myös Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on 20 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua. Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla seuraavista aihepiireistä: kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Rockway on käytössä Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Tampereen, Valkeakosken, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.
Palveluun »


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja. 

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 18

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Laulukirjoja joka makuun

Virittele äänijänteet ja tartu laulukirjaan!

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Muusikon ergonomia

Kuten urheilija liikkuessaan, myös muusikko käyttää musisoidessaan koko kehoaan. Hyvä laulu- ja soittoasento mahdollistavat tuki- ja liikuntaelimistön luonnollisen toiminnan ja ovat siten ratkaisevia kehon kuormituksen vähentämisessä. Vääränlainen harjoittelu, virheellinen asento tai väärien lihasten käyttö voivat johtaa fyysisiin vaivoihin ja kiputiloihin. Hyvällä lihasten hallinnalla on yhteys myös sointiin.

Klarinetti-karaokea

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloitteleville kuin edistyneillekin trumpeteistille.

Lyömäsoittimet

Kapulat käteen - hyviä rumpaleita tarvitaan aina!

Trumpetistin nuottitelineelle

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin trumpetistille.

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa.

Vapaata säestystä pianolla

Piano-oppaita, joiden aiheena on vapaa säestys.

Pianokouluja aikuisille

Pianonsoiton oppaita aikuisille.

Pianokouluja lapsille

Pianonsoiton oppaita lapsille.

Kitaransoiton oppaita aloittelijoille

Kirjastosta löytyviä suomenkielisiä populaarimusiikin kitaransoiton oppaita aloittelijoille.