Nainen soittaa selloa

Suosituksia

Nyt suosittelemme

Klassista vapaalla tyylillä

Oletko kuunnellut tietämättäsi klassista? Ja pitänyt siitä? Musiikin eri lajit ja tyylit hyödyntävät klassisia kappaleita ja teemoja.

Näyttelykuvia

Näyttelykuvia on viidentoista osan pianosarja, jonka on säveltänyt Modest Musorgski vuonna 1874. Teos on tullut tunnetuksi myöhemmin lukuisina orkestrointeina, joista tunnetuin on Maurice Ravelin. Myös populaarimusiikin puolella teosta on muokattu reippaasti uusiksi.

Pictures at an ExhibitionEmerson, Lake & Palmer: Pictures at an Exhibition 

Progressiivisessa rockissa tavoitellaan usein klassisen musiikin monimutkaisuutta ja suureellisuutta, eikä siksi ole ihme, että progebändit myös soittavat silloin tällöin klassisia sävellyksiä.

Tunnetuin esimerkki tästä on Emerson, Lake & Palmer, joka teki kokonaislevytyksen Modest Musorgskin Näyttelykuvia-pianosarjasta vuonna 1971.

 

 

Liebman, Dave; Randalu, Kristjan: Mussorgsky Pictures RevisitedLiebman, Dave; Randalu, Kristjan: Mussorgsky Pictures Revisited

Jazzlegenda Dave Liebman yhdistää voimansa huippupianisti Kristjan Randalun kanssa tehden yhdessä upean uudelleentulkinnan Musorgskin mestariteoksesta. Levy on julkaistu vuonna 2020. 

Isao Tomita: Pictures at an Exhibition
Isao Tomita: The Planets

Aivan oma perinteensä on klassisen musiikin soittaminen uusiksi syntetisaattoreilla, eikä Näyttelykuvia ole tässä suhteessa poikkeus. Japanilainen kosketinsoittaja Isao Tomita soitti koko sarjan syntetisaattoreilla vuoden 1975 levyllään. Tomita julkaisi urallaan muitakin versiointeja klassisista levytyksistä, ja niiden futuristiset soundit toimivat erityisen hyvin, kun käsittelyssä on avaruusaiheista teemoissa. Erinomainen esimerkki on PIKI:stäkin löytyvä kokonaislevytys Gustav Holstin Planeetat-orkesterisarjasta.

Bachia

Switched-On Bach -kuvaWendy Carlos: Switched-On Bach

Klassisen soittaminen syntetisaatorilla on kuitenkin vieläkin pidemmälle menneisyyteen ulottuva traditio. Wendy Carlosin Switched-On Bachista tuli hittilevy kauan ennen elektronisen populaarimusiikin suosiota.

Vuonna 1968 monoliittisilla Moog-syntetisaattoreilla soitetulla levyllä Johann Sebastian Bachin barokkimusiikki taipuu vaivattomasti sähköiseen muotoon, ja albumista tuli yksi historian myydyimmistä klassisen musiikin levytyksistä. Se oli merkittävä inspiraation lähde myös Tomitalle, ja levyn merkityksestä on olemassa myös Roshanak Kheshtin kirja Switched-on Bach ansiokkaassa 33 1/3-julkaisusarjassa.

Alkuperäinen levytys löytyy PIKI:stä vain vinyylinä. CD:nä löytyy Switched-On Bach 2000, joka on 1990-luvun alun digitaalisilla syntikoilla tehty uudelleenlevytys.

Klassista eri aikakausilta

Pieces in a Modern Style -kuvaWilliam Orbit: Pieces in a Modern Style

Yllätyshitiksi muodostui myös vuonna 2000 julkaistu William Orbitin Pieces in a Modern Style, joka sisältää klassisia sävellyksiä (silloin) uusimmalla soitinteknologialla toteutettuna.

Versio Samuel Barberin Adagiosta jousille nousi radioidenkin soittolistoille. Sen lisäksi tämä monipuolinen kattaus eri aikakausien musiikkia sisältää mm. Händelin barokkia, Beethovenin wieniläisklassismia ja John Cagen avantgardea sulassa sovussa.

 Oopperan kummitus

Century childNightwish: Phantom of the opera julkaisussa Century child (2007 uudelleenjulkaisu)

Solistinvaihdoksistaan tunnettu Suomi-hevin keulakuva Nightwish teki jo pari vuosikymmentä sitten versionsa Andrew Lloyd Webberin Phantom of the opera -musikaalin nimikappaleesta.

Kappale on julkaistu Century child -levyllä alun perin vuonna 2002 ja sen laulaa Tarja Turunen.

 

 Ravelia

Truth -kansikuvaBeck, Jeff: Beck’s bolero julkaisussa Truth (2005 remasteroitu)

Beck’s Bolero on kitaristi Jeff Beckin vapaamuotoinen mukaelma Maurice Ravelin vuonna 1928 säveltämästä klassikosta. Vapaamuotoisuus tosin tarkoittaa tässä tapauksessa lähes täydellistä piittaamattomuutta alkuperäisestä melodiasta, ja voidaankin kysyä, onko näissä kahdessa teoksessa rytmiikan lisäksi juurikaan samankaltaisuuksia.

Kappale löytyy Truth -albumin lisäksi useilta kokoelmalevyiltä.

Beethovenia

Saturday night fever : the original movie sound track Murphy, Walter: A fifht of Beethoven julkaisussa Saturday night fever : the original movie sound track

Beethovenin 5. sinfonian teemaa mukaileva Walter Murphyn A fifht of Beethoven on svengaava groove-esitys taidemusiikin historian yhdestä tunnetuimmista suurteoksista. Murphy on sovittanut discoversioita myös Mozartin musiikista. A fifth of Beethoven vuodelta 1976 sisältyy retrohenkisen Saturday night fever -discoelokuvan soundtrackiin. 

Vuorenkuninkaan luolassa

Original album classicsElectric Light Orchestra: In the hall of the mountain king julkaisussa Original album classics

Edward Griegin vuonna 1874 Ibsenin Peer Gynt -näytelmään säveltämä kappale Vuorenkuninkaan luolassa (I Dovregubbens hall) kaikuu ELO:n 1970-luvun esityksessä komeasti jousien ja sähkökitaroiden voimalla.

Myös Richie Blackmore Rainbow-yhtyeineen on tehnyt suositusta sävelmästä oman, sanoitetun versionsa: Rainbow - hall of the mountain king (YouTube).

Klassista ukulelella

Ukulele Orchestra of Great Britain: The good, the bad, and the ugly

UOGB:n versio Ennio Morriconen Hyvät, pahat ja rumat -elokuvamusiikista on vähintään yhtä komea kuin sinfoniaorkesterin ja kuoron esittämä originaali. Tätä legendaarista esitystä ei valitettavasti löydy PIKI-kirjastoista, mutta ukulelen ystävien onneksi huikeana livekokoonpanona tunnetun orkesterin vuoden 2004 julkaisu Secret of life kuuluu kokoelmiin.

 

Hyvää kesää toivottavat PIKIn musiikkisivujen työryhmä
Ilari Reuhkala, Marjaana Hietala, Katri Syrjälä, Kati Leppäkoski ja Arto Hietikko

6/2021

 

Suositukset

1-14 / 14
250726
Tekijä: Bach, Johann Sebastian, säveltäjä
Vuosi: 1992
Kieli: ei kielellistä sisältöä
Aineistolaji: CD
Loading...
373458
Tekijä: Orbit, William, esittäjä
Vuosi: 2000
Kieli: ei kielellistä sisältöä
Aineistolaji: CD
Loading...
373125
Tekijä: Emerson, Lake & Palmer, esittäjä
Vuosi: 1971
Aineistolaji: Äänilevy
Loading...
451555
Tekijä: EMERSON, LAKE & PALMER
Vuosi: 1971
Kieli: englanti
Aineistolaji: Äänilevy
Loading...
733840
Tekijä: Tomita, Isao, esittäjä
Vuosi: 1991
Aineistolaji: CD
Loading...
733608
Tekijä: Beck, Jeff, esittäjä
Vuosi: 2005
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
751883
Tekijä: Tomita, Isao, esittäjä
Vuosi: 1991
Kieli: ei kielellistä sisältöä
Aineistolaji: CD
Loading...
514285
Tekijä: Carlos, Wendy, esittäjä
Vuosi: 1968
Kieli: ei kielellistä sisältöä
Aineistolaji: Äänilevy
Loading...
843043
Tekijä: Nightwish, esittäjä
Vuosi: 2007
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
2716918
Tekijä: Murphy, Walter, esittäjä
Vuosi: 2007
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
2781810
Tekijä: Nightwish, esittäjä
Vuosi: 2007
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
3126673
Tekijä: Electric Light Orchestra, esittäjä
Vuosi: 1973
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
3099748
Tekijä: Emerson, Lake & Palmer, esittäjä
Vuosi: 2004
Kieli: englanti
Aineistolaji: CD
Loading...
4544128
Tekijä: Kheshti, Roshanak, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: englanti
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 21

Klassista vapaalla tyylillä

Oletko kuunnellut tietämättäsi klassista? Ja pitänyt siitä? Musiikin eri lajit ja tyylit hyödyntävät klassisia kappaleita ja teemoja.

Luotu: 31.5.2021

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Luotu: 28.3.2019

Musiikki sarjakuvissa, sarjakuvat musiikissa

Sarjakuvien ja musiikin maailmat voivat ensin ajateltuna tuntua varsin kaukaisilta, mutta niillä on lopulta paljon risteämiskohtia. Sarjakuvamuodossa on kerrottu runsaasti todellisten muusikoiden elämäkertoja ja fiktiivisten muusikkivaikuttajien tarinoita. Myös toisin päin on otettu vaikutteita, joskin selvästi vähemmän: sarjakuvien pohjalta on myös tehty levytyksiä. Suurin osa tässä esitellyistä teoksista on englanninkielisiä, mutta myös suomeksi kirjoitettuja tai käännettyjä sarjakuvia on mukana.

Luotu: 30.4.2021

Onneksi olkoon ystävä mun

Tiesitkö, että on olemassa muitakin onnittelulauluja kuin Paljon onnea vaan?

Luotu: 24.7.2014

Livestriimit

Artistien livestriimit eli verkkokonsertit/-keikat lisääntyivät korona-ajan alettua 2020, korvaten varsinaiset live-esiintymiset. Niiden suosio on koko ajan lisääntymään päin ja näyttää siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen, yhdeksi vaihtoehdoksi nähdä elävää musiikkia joko suoraan tai myöhemmin tallenteena katsottavassa muodossa.

Luotu: 1.4.2021

Haluatko soitonopiskelijaksi?

Listasimme tiedot Pirkanmaan musiikkiopistoista ja muista musiikkikouluista.

Luotu: 9.2.2021

Musiikki ja luonto ympäristökriisin aikana

Luonto on inspiroinut säveltäjiä ja muusikoita kautta aikain, aina eläinten äänien imitoinnista suurimuotoisiin kansallisromanttisiin luontokuvauksiin. Ilmastonmuutoksen ja muiden ekologisten kriisien aikakaudella myös musiikin luontosuhde on muuttunut; huoli ympäristöstä koskettaa ja synnyttää kantaaottavia teoksia. Aikamme musiikin luontosuhdetta tutkii vuonna 2019 julkaistu tietokirja Musiikki ja luonto – Soiva kulttuuri ympäristökriisin aikakaudella.

Luotu: 25.2.2021

Äärimetallia 2020

Kymmenen mielenkiintoista levypoimintaa vuodelta 2020 metallimusiikin rankemmalta laidalta. Tuttuja veteraaneja, sekä uusia yllättäjiä, joita ei juurikaan näkynyt suomalaisissa alan julkaisuissa.

Luotu: 27.1.2021

Poprockia Plutonium 74:stä Radiopuhelimiin

Vuoden 2020 parhaista kotimaisista poprock-albumeista laajalla siveltimellä Plutonium 74:sta aina Radiopuhelimiin asti.

Luotu: 16.11.2020

Klassikoita ja mielen virkistystä

Poimintoja vuonna 2020 ilmestyneistä taidemusiikkilevyistä.

Luotu: 18.12.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu