Suosituksia

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Musiikkia moneen makuun

Musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia löytyy vähän joka genrestä. Oletpa kiinnostunut popista tai klasarista, reggaesta tai rockista, PIKI-verkkokirjastosta voit etsiä makusi mukaisia musadokkareita vaikkapa haluamasi artistin nimellä. Aineistolajiksi kannattaa valita dvd tai bluray. Tällä tavalla löytyvät tietysti myös musiikkivideot, joten jos etsit elokuvia, lisää hakusanaksi "dokumenttielokuvat". 

Tästä linkistä voit selata musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia PIKI-verkkokirjastossa

 Lindsey T from Memphis, Tennessee, USA / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Artistilegendoja ja rokkidokkareita

Muusikon elämä ja tuotanto on alati kiehtova aihealue ja musiikkikirjallisuuden puolella artistien ja säveltäjien elämäkerrat ovatkin suosituinta lainattavaa. Myös elokuvista löytyy paljon kuvauksia muusikoiden elämästä, ja nämä limittyvät musiikkinäytteiden kanssa kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Haluatko tavoittaa väläyksen siitä, millaista elämää eli Johnny Cash tai Whitney Houston? Entä miten Lemmystä, joka takavuosien mainoksessa vannoi ettei koskaan joisi maitoa, tuli yksi kaikkien aikojen rouheimmista rokkitähdistä? Kevyen musiikin dokkareissa riittää ihmeteltävää. 

Only the strong survive (2004)

Elokuvassa tarkastellaan soulmusiikin historiaa merkittävien muusikoiden haastattelujen ja konserttitaltiointien kautta. Mukana ovat Jerry Butler, The Chi-Lites, Isaac Hayes, Sam Moore, Ann Peebles, Wilson Pickett, Carla Thomas, Rufus Thomas ja Mary Wilson.
Ohjaus: Chris Hegedus ja D. A. Pennebaker
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska

Amazing grace (2018)

Soul-laulaja Aretha Franklin esiintyi vuonna 1972 New Temple Missionary Baptist –kirkossa Los Angelesissa. Täällä nauhoitettiin  livealbumi Amazing Grace, mutta konsertista taltioitua elokuvaa ei teknisistä syistä julkaistu ennen kuin kuvanauha restauroitiin 47 vuotta myöhemmin. Franklinin uskomaton äänenkäyttö on lajissaan ainutlaatuista ja laulaja on jäänyt soulin historiaan sen kirkkaimpana kiintotähtenä.
Ohjaus: Alan Elliot, Sydney Pollack

The man, his world, his music (2000)

Vuonna 1969 kuvattu elokuva kertoo seesteistä elämänvaihetta elävästä Johnny Cashista joka on selvinnyt vaikeuksistaan, kuten pahasta lääkeriipppuvuudesta, ja löytänyt elämäänsä onnen kristinuskon ja vaimonsa June Carterin avulla. Kantrilegenda kulkee synnyinseudullaan Tennesseessä ja matkustaa fiilistelemään entisten intiaanien maille Wounded Kneehen. Musiikkia syntyy joka käänteessä, muun muassa yhdessä Junen, Carl Perkinsin ja nuoren Bob Dylanin kanssa.
Ohjaus: Robert Elfstrom

When you're strange : a film about The Doors (2010)

Doors-dokkari käsittelee 1960-70 -luvun suosikkiyhtyeen vaiheita kertojanaan Johnny Depp. Elokuvassa nähdään myös harvinaista materiaalia.
Ohjaus: Tom Dicillo
Kieli: englanti, suomi, ruotsi, norja
Ikäraja 12

Beni Köhler: Patti Smith in Seinäjoki, Finland Patti Smith : dream of life (2008)

"Life is an adventure of our own design." Laulaja-lauluntekijä, punk-artisti, runoilija ja taidemaalari Patricia Lee Smith kertoo elämästään omalla äänellään kertojana ja eri elämänvaiheissa tehdyissä haastatteluissa. Dokumentti vuonna 1975 julkaistun Horses-levyn myötä suuren yleisön tietoisuuteen nousseesta ja pitkän uran tehneestä tinkimättömästä taiteilijasta esitettiin Berliinin kansainväilisilä elokuvajuhlilla vuonna 2008.
Ohjaus: Steven Sebring
Tekstitys: suomi, norja, ruotsi, tanska ; ääniraita: englanti

Whitney (2018)

Whitney Houston jää musiikin historiaan huikeat 200 miljoonaa albumia myyneenä artistina, joka merkittävän muusikon uransa lisäksi näytteli lukuisissa elokuvissa. Dokumentti käsittelee avoimesti 48-vuotiaana yliannostuksen aiheuttaman hukkumiskuoleman kokeneen tähden elämän valoisia ja pimeitä puolia muun muassa perheen ja lähipiirin näkökulmasta. Elokuvassa nähdään ja kuullaan runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia.
Ohjaus: Kevin Macdonald
Kieli: englanti  
Ikäraja: 7

Sillä aikaa Suomessa

Myös suomalaisia musiikkidokkareita löytyy PIKI-verkkokirjastosta. Useimmat niistä löydät selaamalla tätä linkkiä. Myös artistin tai säveltäjän nimellä kannattaa hakea dvd-aineistoa.

Leskinen, Juice: Minä : sunnuntailapsi (2004)

Juice Leskisen tupla-dvd on kooste suomirockin legendaarisimman runoilijan uran aikana tehdyistä studiotaltioinneista, videoista ja live-esiintymisistä vuosina 1973 - 2004. Paketti sisältää useita tv-dokumentteja ja haastatteluja. Lisäksi dvd:llä esitellään Juice-fanien keräämää materiaalia, kuten kotivideoita, valokuvia, julisteita ja otteita fanilehdistä. Jos haluat tietää jotain Juicesta, tämä on hyvä paikka aloittaa. Tiesitkö muuten, että osa artistin saamista kulta- ja platinalevyistä on esillä Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosastolla?
Sisältö: Konsertit
Studiotaltioinnit ja videot
Lähikuvassa Juice Leskinen -dokumentti
Maestro radio-dokumentti
Erään sävelmän synty -dokumentti
Juice 2004 -haastattelu
Yhtyesukupuu
Diskografia
Manserock
Minun Juice

Tuomari Nurmio : stadilaista tangoa etsimässä (2010)

Dokumentissa seurataan Tuomari Nurmion ja Kongontien Orkesterin työtä Tangomanifesti-levyn parissa ja Nurmion tutkimusmatkaa suomalaisen tangon historiaan. Pitkän linjan artistin ja musiikintekijän lisäksi elokuvassa nähdään monia suomalaisen musiikkialan tärkeitä taustahahmoja ja muusikoita, kuten Pekka Gronov, Pekka Jalkanen, Jussi Raittinen, Jarmo Mäkilä ja Njassa.
Tekstitys: suomi heikkokuuloisille, ruotsi, englanti. Ääniraita: suomi

Jos jonkinlaista taidemusiikkia

Klasariaiheisten elokuvien valikoimasta on syytä nostaa esiin orkesterimusiikin tekemisestä kertovat kiinnostavat dokumentit. Haluamansa oopperataltioinnin voi tietysti katsoa sellaisenaankin tai lainata perinteiseen tapaan suosikkisäveltäjänsä sinfoniat cd-levyllä. Jos taidemusiikki ja sen tekeminen kiinnostaa pintaa syvemmältä, voi olla myös kiinnostavaa nähdä, miten orkesteriteosta harjoitellaan kapellimestarin johdolla tai miten suurten säveltäjien teokset ovat syntyneet historian saatossa.

In rehearsal (2006) 

Orkesteriharjoituksista kertovassa dokumentissa nähdään, miten Los Angeles Philharmonic Orchestra harjoittelee Claude Debussy´n säveltämää teosta La mer. Kapellimestarina toimii Esa-Pekka Salonen.
Kieli: englanti, saksa, ranska, espanja
Tekstitys: saksa, ranska, espanja

Monika Rittershaus / per OTRS Orchestral music in the 20th century : a conducted tour by Sir Simon Rattle.

Volume 1, Dancing on a volcano (2008) 

Kapellimestari Simon Rattle kertoo 7-osaisessa sarjassa 1900-luvun suurista taidemusiikin säveltäjistä ja heidän musiikistaan. Sarjan ensimmäinen elokuva, Volume 1, Dancing on a volcano, käsittelee Richard Wagneria, Alnold Schönbergiä, Richard Straussia, Alban Bergiä ja Anton Weberniä. Rattlen pedagogisen kiertueen tukena ovat City of Birmingham Symphony Orchestra, mezzosopraano Felicity Palmer ja viulisti Gidon Kremer.
Tekstitys: ranska, italia, espanja, japani. Ääniraita: englanti, saksa

 

 

 

 

 

Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 6/2020

 

Suosittelut

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 12
4290601
DVD:Whitney:2018 DVD
Vuosi: 2018
Aineistolaji: DVD
3156975
DVD:When you're strange : a film about The Doors:2010 DVD
Vuosi: 2010
Aineistolaji: DVD
3098795
DVD:Tuomari Nurmio : stadilaista tangoa etsimässä:2010 DVD
Vuosi: 2010
Aineistolaji: DVD
3139848
DVD:Patti Smith : dream of life:2010 DVD
Vuosi: 2010
Aineistolaji: DVD
864993
DVD:Patti Smith : dream of life:2008 DVD
Vuosi: 2008
Aineistolaji: DVD
888080
DVD:Orchestral music in the 20th century : a conducted tour by Sir Simon Rattle. Volume 1, Dancing on a volcano:2008 DVD
Vuosi: 2008
Aineistolaji: DVD
689756
DVD:Only the strong survive:2004 DVD
Vuosi: 2004
Aineistolaji: DVD
3510975
DVD:Minä - sunnuntailapsi : tuplaDVD:2004 DVD
Vuosi: 2004
Aineistolaji: DVD
634731
DVD:The man, his world, his music:2002 DVD
Vuosi: 2002
Aineistolaji: DVD
3554210
DVD:The man, his world, his music:2000 DVD
Vuosi: 2000
Aineistolaji: DVD

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 17

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Elävän kulttuuriperinnön puolesta

Unesco ylläpitää kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. Suomesta luetteloon on nyt tarjolla saunominen ja kaustislainen viulunsoitto.

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

Tuhansien kuorolaulujen maa

Suomi on kuorolauluharrastuksen luvattu maa, mutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa kuorot ovat joutuneet perumaan kuluvan kevään konserttinsa. Mikä neuvoksi jos kuorolaulu kiinnostaa ja haluaisit kuulla sitä kotona?

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Rentoudu ja meditoi musiikin avulla

Meditaatiomusiikki on suomalaisen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finton mukaan ”Nimitys kaikelle sellaiselle musiikille, joka on tarkoitettu tai jota käytetään mietiskelyn taustamusiikkina.” Tämä kuvaus ei välttämättä auta löytämään musiikkia joka auttaa rentoutumaan ja päästämään irti arjen kiireestä. Mistä siis löytäisi sopivaa musiikkia?

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Tampere Filharmonia 90 vuotta

Orkesterikonsertit ovat jatkuneet keskeytyksettä Tampereella vuodesta 1930 lähtien, soitto ei tauonnut sotienkaan aikana. 2020 on Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlavuosi.

Marilyn Monroe, laulajatar

"I won’t be satisfied until people want to hear me sing without looking at me." Marilyn Monroe totesi näin toimittajalle, joka kävi seuraamassa hänen laulutuntiaan. “Of course, that doesn’t mean I want them to stop looking,” hän kuitenkin lisäsi. Mutta olisiko silti jo aika vaihteeksi vain kuunnella Marilyniä?