Horsman kuva

Suosituksia

Nyt suosittelemme

Vexi Salmi elää

Suomen yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kevyen musiikin tekijöistä nukkui pois vuoden 2020 syyskuussa. Vexi Salmi oli monipuolinen viihdeammattilainen: manageri, tuottaja, levy-yhtiön johtaja, mutta ehkä ennen kaikkea iskelmäsanoittaja.

Veikko Olavi Salmi 1947-2020. Kuva Teemu RajalaSuomen yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kevyen musiikin tekijöistä nukkui pois vuoden 2020 syyskuussa. Vexi Salmi oli monipuolinen viihdeammattilainen: manageri, tuottaja, levy-yhtiön johtaja, mutta ehkä ennen kaikkea iskelmäsanoittaja. Vexi Salmen maallisen vaelluksen jälkeenkin hänen työnsä soivat vielä pitkään. Kaiken kaikkiaan Salmi ehti sanoittaa yli 3000 levytettyä kappaletta.

Hämeenlinnan skene 1960-luvulla

Veikko Salmen kasvuympäristö Hämeenlinna tarjosi paljon virikkeitä yritteliäälle viihdeorganisaattorille. Lähipiirissä virisi bändejä Beatlesien ja muiden ajan nuorison edushahmojen innoittamana, ja paikkakunnan ikätovereihin lukeutuivat muun muassa laulaja Kai Hyttinen, tuleva toimittaja Markku Veijalainen sekä tietysti Antti Hammarberg elin Irwin, jonka kanssa Vexi ystävystyi jo alle kouluikäisenä. Hämeenlinnan pyrintöihin kuului esimerkiksi Spede-Klubi, joka pian kasvoi pelkästä Spede Pasasen ihailijakerhosta Hämeenlinnan nuorison ilonpidon keskukseksi. 

Ura iskelmäsanoittajana alkoi yhtä matkaa lapsuudenystävän Antti Hammarbergin eli Irwinin laulajanuran kanssa. Irwin oli Vexin ja itsensä Irwinin yhteinen hengentuote: Irwin lauloi ja sävelsi, Vexi ideoi, myi ja sanoitti. Erinäisten enemmän tai vähemmän epäonnisten kokeilujen jälkeen tyylilajiksi tuli protestilaulu, suomalainen versio Donovanin ja Bob Dylanin folkista, ja paikallinen suosio muuttui pian kansalliseksi. Alkuaikojen hittejä olivat muun muassa Ei tippa tapa ja Ryysyranta. Saman tien Vexi ryhtyi sanoittamaan kappaleita myös muille artisteille kuin Irwinille.

Ammattilaisura

Sanoittajan työ nousi toden teolla siivilleen kun Vexi onnistui taivuttelemaan Toivon Kärjen palkkaamaan hänet vakinaiseksi sanoittajaksi Musiikki-Fazerille. Työtahdista kertoo se, että esimerkiksi vuonna 1972 Vexi laati sanat yli sataan levytettyyn kappaleeseen. Uransa uuteen kukoistukseen nostanut Irwin oli edelleen tärkeä yhteistyökumppani, mutta hänen ohella Salmi sanoitti myös esimerkiksi Carolan, Seija Simolan, Kai Hyttisen, Esa Pakarisen, Frederikin, Fredin ja Pasi Kauniston, Katri-Helenan, Matin ja Tepon sekä Markku Aron tuotantoa. Itse asiassa melkein kaikki merkittävät iskelmäartisti levyttivät 1970- ja -80-lukujen mittaan Vexi Salmen sanoittamia kappaleita.

1978 syntyneen oman levy-yhtiön toiminnan myötä Vexi Salmen vuosittaisten tekstien määrä tasoittui, kun huomio kiinnittyi muihin liiketoimiin. Vexin Gold Disc -yhtiön menestyksiin kuului muun muassa Vesa-Matti Loirin Eino Leino -levytykset, jotka muodostivat kulmakiven koko Loirin tulevien vuosien musiikilliselle uralle. Gold Diskiä seurasivat Levytuottajat ja Flamingo, eikä tuotanto rajoittunut pelkästään perusiskelmään.

Viimeisen nousunsa vanha kumppani Irwin koki Vexin kannustamana 80-luvun puolivälin jälkeen, jolloin kansa soitti jukebokseista puhki Irwinin Rentun Ruusu -singlen, koko irwinismin kiteyttävän nerokkuuden. Luottosäveltäjäksi nousseen Kassu Halosen avulla 80-luvun lopusta tuli Vexi Salmelle todellinen kulta-aika, johon sijoittui Irwinin paluun lisäksi myös Kirkan jättihitti Surun pyyhit silmistäni. Irwinin kuolema vuonna 1991 merkitsi kuitenkin myös Vexi Salmelle parhaimman hittiputken taittumista, vaikkakin yksittäisiä menestyksiä tuli vuosien mittaan vielä lukuisia. Näistä mainittakoon Jari Sillanpään ensilevy, Janne Tulkin Tulvii Pohjanmaa ja Antti Huovilan Vaskikellot. Levy-yhtiöidensä kaaduttua 1990-luvun laman jälkimainingeissa free lance -tekstintekijäksi jättäytynyt Vexi alkoi kirjoitella iskelmälyriikan ohella myös muistelmakirjoja ja lehtikolumneja. Vexi tunnettiin iskelmätuotantonsa lisäksi viimeisinä vuosinaan myös merkittävänä nykytaiteen keräilijänä. Tähän puoleen Vexi Salmen toimintaa voi tutustua Hämeenlinnan taidemuseossa, jonne Salmi lahjoitti suuren osan kokoelmastaan jo eläessään.

Lähde: Marko Niemi & Juha Rantala. Sanat – Vexi Salmi. Pop-kirja, 2004.

Marko Aho, Sastamalan kaupunginkirjasto, 9/2020

Suositukset

1-10 / 13
3368634
CD:Villit vuodet : musikaali Vexi Salmen elämästä:2012 CD
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
773177
Kirja:Seitsemän suurta satua riimein:2006 Kirja
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
318189
Nuotti:Sanojen takana Vexi Salmi : 80 laulua Veikko Salmen sanoihin:1997 Nuotti
Vuosi: 1997
Aineistolaji: Nuotti
3383088
CD:Sanat: Vexi Salmi : 30 suosikkia:2012 CD
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
359926
CD:Sanat: Vexi Salmi:1999 CD
Vuosi: 1999
Aineistolaji: CD
695998
Kirja:Sanat - Vexi Salmi:2004 Kirja
Vuosi: 2004
Aineistolaji: Kirja
4114843
Kirja:Rappiotaide : saksalaista ekspressionismia Vexi Salmen kokoelmasta:2017 Kirja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
818454
CD:Porno on parasta:2005 CD
Vuosi: 2005
Aineistolaji: CD
3328544
CD:Nukku-Matti ja Herra Kuu : unilauluja ja illan rauhaa Vexi Salmen sanoin:2012 CD
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
863326
CD:Lappi sydämeni vei:2009 CD
Vuosi: 2009
Aineistolaji: CD

Uusimmat

1-10 / 19

Charlie Parker ja varhainen bebop

Legendaarinen jazzsaksofonisti Charlie Parker syntyi sata vuotta sitten, 29.8.1920, Kansas Cityssa Kansasissa. Lyhyen elämänsä aikana hän ehti soittaa lukemattomissa kokoonpanoissa aikansa muiden merkittävien muusikoiden kanssa. Parker oli modernin jazztyylin, bebopin, merkittävimpiä kehittäjiä.

Joko tunnet Rockwayn?

Rockway on suomalainen verkkopalvelu musiikinharrastajille. Sen avulla musisoimista voi opiskella kotona suoraan tietokoneelta tai älylaitteen ruudulta. Kurssien opettajat ovat suomalaisia huippumuusikoita.

Lainaa musiikkidokkareita!

Kirjaston elokuvavalikoimasta löytyy paljon katsottavaa ja joukossa on myös lukuisia mielenkiintoisia musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia. Perus-leffafanin vinkkelistä musiikkidokkarit jäävät kuitenkin helposti muun elokuvatarjonnan varjoon, sillä ne on useimmiten sijoitettu kirjastossa musikkihyllyihin eli erilleen muusta elokuvatarjonnasta.

Elävän kulttuuriperinnön puolesta

Unesco ylläpitää kansainvälistä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa. Suomesta luetteloon on nyt tarjolla saunominen ja kaustislainen viulunsoitto.

Jatsit, popit, sihinät ja suhinat

Vuoden 2019 parhaita levyjä.

K-pop - korealainen popmusiikki

K-pop on korealaista idolimusiikkia.

Tuhansien kuorolaulujen maa

Suomi on kuorolauluharrastuksen luvattu maa, mutta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa kuorot ovat joutuneet perumaan kuluvan kevään konserttinsa. Mikä neuvoksi jos kuorolaulu kiinnostaa ja haluaisit kuulla sitä kotona?

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Rentoudu ja meditoi musiikin avulla

Meditaatiomusiikki on suomalaisen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finton mukaan ”Nimitys kaikelle sellaiselle musiikille, joka on tarkoitettu tai jota käytetään mietiskelyn taustamusiikkina.” Tämä kuvaus ei välttämättä auta löytämään musiikkia joka auttaa rentoutumaan ja päästämään irti arjen kiireestä. Mistä siis löytäisi sopivaa musiikkia?

Tunteiden tulkit ja aatteiden ajattelijat

Kuluneen vuoden uutuusäänitteistä löytyy loputtomasti hyvää kuunneltavaa. Tässä poimintoja vuonna 2019 julkaistusta country-, folk- ja iskelmämusiikista.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu