Kuvassa puhuvia päitä

Suosituksia

Nyt suosittelemme

Maailman mainioin Matilda

Roald Dahlin Matilda rökittää raivopäärehtoria kirjan sivuilla, valkokankaalla ja teatterin lavalla.

Matilda Wormwood by Quentin Blake

Roald Dahlin Matilda

Matilda on ihmelapsi, joka oppii kolmevuotiaana lukemaan omin päin lukemaan ja neljävuotiaana hän löytää tien kirjastoon ja viettää päivänsä lukien kirjaston kokoelmaa läpi.

Matildan isä on asiakkaitaan huijaava käytettyjen autojen kauppias ja äitiä kiinnostaa eniten television saippuaoopperat ja bingon pelaaminen. Kelvottomilta vanhemmilta jää tyystin huomaamatta Matildan lahjakkuus, ja Matildaan he suhtautuvat muutenkin lähinnä välttämättömänä pahana. Omatoiminen tyttö ei aio alistua vanhempiensa kaltoinkohteluun, hän päättää, että ”joka kerta kun isä tai äiti oli hänelle ilkeä, hän kostaisi tavalla tai toisella”. Nokkeluuden, superliiman, lainapapukaijan ja hiusvärin avulla toteutetut kostot onnistuvatkin mainiosti.

Kansikuva Roald Dahl: MatildaKun Matilda aloittaa koulun, hän kohtaa aikuisen, joka halveksii ja inhoaa lapsia jopa vielä enemmän kuin hänen kelvottomat vanhempansa. Rehtori Trunchbull kohtelee koulunsa oppilaita suorastaan sadistisesti, hän on ”tyrannimainen hirviö, joka pelästytti niin oppilaat kuin opettajat hengiltä”. Omilla tavoillaan Matilda ja muut oppilaat onnistuvat kuitenkin kapinoimaan.

Toki Matildan elämästä löytyy myös hyviä ja ymmärtäväisiäkin aikuisia. Sellainen on kirjastonhoitaja Phelps, joka hienotunteisesti tukee Matildan lukuharrastusta. Tärkeimmäksi aikuiseksi Matildalle muodostuu opettaja, neiti Honey, joka huomaa heti Matildan erityisyyden ja yrittää saada myös rehtorin ja Matildan vanhemmat ymmärtämään sen. Myöhemmin kirjassa selviää, että rehtori Trunchbull on neiti Honeyn täti ja että tämä on huijannut itselleen Honeyn omaisuuden.

Matilda ei ole vain nokkela, hänellä on myös yliluonnollisia voimia: hän pystyy siirtämään ajatuksen voimalla esineitä. Näillä kyvyillään Matilda paljastaa Trunchbullin huijauksen ja pelottaa rehtorin tiehensä. Neiti Honey saa takaisin hänelle kuuluvan talon ja omaisuuden. Kun Matildan isän sotkeutuminen varastettujen autojen välitykseen paljastuu ja muu perhe pakenee Espanjaan, jää Matilda asumaan rakastamansa neiti Honeyn kanssa.

Kansikuva Roald Dahl: Matilda, äänikirjaRoald Dahlin (1916-1990) lastenromaani Matilda ilmestyi vuonna 1988, sen on kuvittanut Dahlin lempikuvittaja Quentin Blake. Samanniminen Eeva Heikkisen suomennos ilmestyi 1990. Matilda oli Dahlin viimeinen pitkä lastenromaani ja siitä tuli yksi hänen suosituimmista kirjoistaan. Pelkästään Briteissä myytiin miljoona pehmeäkantista laitosta kuudessa kuukaudessa. Loistava, näyttelijä Kate Winsletin lukema äänikirja ilmestyi 2014.

Dahlin lastenkirjojen huumori on mustaa ja sentimentaalisuus groteskia. Tyylilaji on usein viktoriaaninen melodraama, jossa kirjan henkilöt kohtaavat väkivaltaa ja köyhyyttä, mutta lopulta hyville käy hyvin ja paha saa palkkansa. Dahlin kirjojen liioiteltu, ja usein paheksuttu, väkivalta sijoittaa sen jatkumoon kansansatujen kanssa. Dahl on myös itse todennut, että kirjojen väkivallan ei ole tarkoitus pelottaa, vaan naurattaa lapsia.

Matilda ja lasten kapina

Kansikuva Matilda ja lasten kapinaMatilda siirtyi valkokankaalle vuonna 1996, Suomessa elokuva tunnetaan nimellä Matilda ja lasten kapina. Matildaa esitti Mara Wilson, joka oli tuttu elokuvasta Mrs. Douptfire, ja sen ohjasi Danny DeVito, joka myös esitti Matildan isää. Elokuva sai hyvät arviot kriitikoilta. Elokuvan hyvänä puolena pidettiin sitä, että vaikka tarina oli kokenut jonkin verran muutoksia, se oli kuitenkin uskollinen kirjan hengelle. DeViton ohjausta kiitettiin ja Mara Wilson palkittiin suorituksestaan, mutta kaupallista menestystä elokuvasta ei kuitenkaan tullut.

Elokuvaan on saatu lisäjännitystä lisäämällä tarinaan henkilöitä ja tapahtumia. Kun kirjassa isän huijaukseen puuttuvat poliisit, niin elokuvassa Wormwoodin taloa varjostavat FBI:n agentit. Elokuvaan sisältyy myös kaksi jaksoa, joissa Matilda livahtaa Trunchbullin taloon ja välttää vain niukasti jäämästä kiinni – ensimmäisen käynnin hän tekee neiti Honeyn kanssa. Kuten kirjassa myös elokuvassa Matilda onnistuu pelottamaan Trunchbullin kirjoittamalla telekineettisten voimien avulla liitutaululle viestin neiti Honeyn kuolleelta isältä. Kirjassa pelästynyt rehtori pyörtyy ja häipyy yön pimeydessä tiehensä. Elokuvassa paljastumista ja sitä seurannutta lasten ja rehtorin välisestä yhteenottoa pitkitetään ja neiti Trunchbullia riepotetaan perusteellisesti.

Matilda the Musical

Ensimmäinen musikaaliversio Matildasta syntyi vuonna 1990, vain pari vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen. Sen oli kirjasta dramatisoinut Rony Robinson ja säveltäneet Ken Howard ja Alan Blaikley. Musikaali kiersi eripuolilla Iso-Britanniaa saaden ristiriitaisen vastaanoton.

Matilda the MusicalTim Minchin on australialainen koomikko, näyttelijä, muusikko, kirjailija, lauluntekijä, jolla on erityinen kyky yhdistää musiikkia ja komediaa. Sen hän on tehnyt lukuisissa showissaan kiertueilla ja televisiossa. Vakavampaa puolta hänen urallaan edustaa Juudaksen rooli Andrew Lloyd Webberin musikaalissa Jesus Christ Superstar. Somekanavilla on jaettu ahkerasti hänen entisessä yliopistossaan pitämäänsä puhetta, jossa hän jakaa valmistuville opiskelijoille elämänohjeitaan.

Minchin suunnitteli musikaaliversiota Matildasta ensimmäisen kerran jo vuosituhannen vaihteessa ja hän kysyi jo lupaakin siihen Dahlin perikunnalta. Silloin suunnitelma kuitenkin jäi suunnitelmaksi. Kymmenen vuotta myöhemmin Minchiniin otti yhteyttä ohjaaja Matthew Warchus, joka pyysi häntä luomaan Matildasta näyttämöversion Royal Shakespeare Theatreen. Dennis Kelly oli muokannut kirjasta näyttämölle sopivan tarinan. Minchin kertoo, miten luettuaan Kellyn libreton ensimmäisen kerran hänestä tuntui kuin olisi saanut upouuden tehtäväkirjan ja uuden rasian väriliituja. Kellyn kynästä on musikaalin ei-laulettu dialogi, Minchin puolestaan kirjoitti itse sanat säveltämiinsä lauluihin.

TTT:n MatildaMusikaalin ensi-ilta Royal Shakespeare Theatressa Lontoossa oli marraskuussa 2010. Siitä muodostui nopeasti kansainvälinen hitti ja se on palkittu sekä Briteissä että Yhdysvalloissa. Suomen kantaesitys on Tampereen työväen teatterissa lokakuussa 2021. Ennakkoa tamperelaisten upeasta esityksestä saadaan keväällä julkaistulla videolla Lasten kapina (Revolting Children). Työväen teatterin esityksen ohjaa Samuel Harjanne ja Matildan roolin hoitaa kolmikko Alma Järvensivu, Villa Murtagh ja Helinä Puusa.

Netflix on tuottamassa musikaalista elokuvaversiota, johon Tim Minchin säveltää lisää musiikkia. Elokuvan piti alun perin olla teattereissa vuonna 2021, mutta ensi-ilta on siirtynyt joulukuulle 2022. Elokuvassa Matildaa näyttelee Alisha Weir ja rehtori Trunchbullia Emma Thompson. Netflix on hankkinut itselleen oikeudet Roald Dahlin kirjoihin ja on tuottamassa musikaalielokuvan lisäksi kirjoihin perustuvaa animaatiosarjaa. Ison kiltin jätin ym. lisäksi mukana sarjassa on myös Matilda, sarjan tekijänä on Oscar-palkittu Taika Waititi.

Roald Dahlin kotisivu

Roald Dahl Wiki

Kirjoittanut: Katri Syrjälä, Tampereen kaupunginkirjasto 10/2021

Uusimmat

1-10 / 23

Voiko lauluja laulamalla parantaa maailmaa?

Kun rakastettu Ultra Bra -yhtye perustettiin vuonna 1994, moni tunnisti sen musiikilliset juuret 1960-70 -lukujen poliittisesta laululiikkeestä. 

Luotu: 21.12.2017

Hassisen Kone

Miksi Hassisen Kone suututti muun muassa kodinkonekauppiaan ja kansakunnan moraalinvartijat, eli Suomirockin klassikkoyhtyeisiin kuuluvan joensuulaisryhmän lyhyt, mutta kiihkeä historia.

Luotu: 17.6.2021

Klassista vapaalla tyylillä

Oletko kuunnellut tietämättäsi klassista? Ja pitänyt siitä? Musiikin eri lajit ja tyylit hyödyntävät klassisia kappaleita ja teemoja.

Luotu: 31.5.2021

Kuuntele musiikkia netistä

Internet tuo koko maailman lähelle, myös musiikissa. Netissä voit kuunnella uusinta uutta, mutta myös kaikkein vanhimpia musiikkitallenteita.

Luotu: 28.3.2019

Musiikki sarjakuvissa, sarjakuvat musiikissa

Sarjakuvien ja musiikin maailmat voivat ensin ajateltuna tuntua varsin kaukaisilta, mutta niillä on lopulta paljon risteämiskohtia. Sarjakuvamuodossa on kerrottu runsaasti todellisten muusikoiden elämäkertoja ja fiktiivisten muusikkivaikuttajien tarinoita. Myös toisin päin on otettu vaikutteita, joskin selvästi vähemmän: sarjakuvien pohjalta on myös tehty levytyksiä. Suurin osa tässä esitellyistä teoksista on englanninkielisiä, mutta myös suomeksi kirjoitettuja tai käännettyjä sarjakuvia on mukana.

Luotu: 30.4.2021

Onneksi olkoon ystävä mun

Tiesitkö, että on olemassa muitakin onnittelulauluja kuin Paljon onnea vaan?

Luotu: 24.7.2014

Livestriimit

Artistien livestriimit eli verkkokonsertit/-keikat lisääntyivät korona-ajan alettua 2020, korvaten varsinaiset live-esiintymiset. Niiden suosio on koko ajan lisääntymään päin ja näyttää siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen, yhdeksi vaihtoehdoksi nähdä elävää musiikkia joko suoraan tai myöhemmin tallenteena katsottavassa muodossa.

Luotu: 1.4.2021

Haluatko soitonopiskelijaksi?

Listasimme tiedot Pirkanmaan musiikkiopistoista ja muista musiikkikouluista.

Luotu: 9.2.2021

Musiikki ja luonto ympäristökriisin aikana

Luonto on inspiroinut säveltäjiä ja muusikoita kautta aikain, aina eläinten äänien imitoinnista suurimuotoisiin kansallisromanttisiin luontokuvauksiin. Ilmastonmuutoksen ja muiden ekologisten kriisien aikakaudella myös musiikin luontosuhde on muuttunut; huoli ympäristöstä koskettaa ja synnyttää kantaaottavia teoksia. Aikamme musiikin luontosuhdetta tutkii vuonna 2019 julkaistu tietokirja Musiikki ja luonto – Soiva kulttuuri ympäristökriisin aikakaudella.

Luotu: 25.2.2021

Äärimetallia 2020

Kymmenen mielenkiintoista levypoimintaa vuodelta 2020 metallimusiikin rankemmalta laidalta. Tuttuja veteraaneja, sekä uusia yllättäjiä, joita ei juurikaan näkynyt suomalaisissa alan julkaisuissa.

Luotu: 27.1.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu