Suosituksia Suosituksia


Twin Peaksin salaperäiset sävelet

90-luvun kulttisarja Twin Peaks teki näyttävän paluun vuonna 2017. Sarjan lumovoimaa lisää siihen erottamana osana kuuluva musiikki. 

Agentti Cooper ja Twin Peaksin virkavaltaa. David Lynchin ja Mark Frostin käsikirjoittama ja tuottama tv-sarja Twin Peaks on aiheuttanut ihastusta ja ihmetystä sekä jakanut mielipiteitä jo vuodesta 1990. FBI:n erikoisagentti Dale Cooper saapui Twin Peaksin kaupunkiin selvittelemään teinityttö Laura Palmerin kuolemaa ja siihen liittyviä omituisia piirteitä. Sarjan edetessä Cooper ystävineen ajautui yhä syvemmälle mystisten tapahtumien pyörteisiin, unohtamatta kuitenkaan nauttia mustasta kahvista, kirsikkapiiraasta ja jakso jaksolta kasvavista donitsivuorista.

Moni kysymys jäi vaille vastausta sarjan päätyttyä vuonna 1991 ja fanit jäivät odottamaan jatkoa. Lopulta odotus palkittiin vuonna 2017, kun Twin Peaks palasi uusin jaksoin. HBO Nordicilla esitetty kausi 3. nähdään lähikuukausina myös Suomen televisiossa.

Levyn kansikuva: Soundtrack from Twin Peaks: music composed by Angelo BadalamentiMusiikillisen maiseman maalarit

Ainutlaatuisten henkilöhahmojen ja käsittämättömien juonenkäänteiden lisäksi Twin Peaks tunnetaan musiikistaan. Sarjan sekä siihen kytkeytyvän Fire Walk With Me -elokuvan soundtrackit ovat David Lynchin luottosäveltäjä Angelo Badalamentin käsialaa. Badalamentin musiikki on erottamaton osa Twin Peaksin taikaa ja tunnelmaa. Soundtrack käy jatkuvaa vuoropuhelua jylhien metsämaisemien ja henkilöhahmojen tunnetilojen kanssa.

David Lynch itse on toiselta ammatiltaan muusikko. Lynch on muun muassa säveltänyt musiikkia omiin elokuviinsa ja julkaissut sooloalbumit Crazy Clown Time (2011) ja The Big Dream (2013).

Au Revoir Simone In Concert on 2008Twin Peaks indiemusiikin keskuksena

David Lynchin intohimoinen suhtautuminen musiikkiin näkyy selkeästi Twin Peaksin uusissa jaksoissa, joissa ohjaajan lempiartisteja nousee illasta toiseen Twin Peaksin Roadhousen estradille. Sarjan kahdella ensimmäisellä kaudella ”The Bang Bang Barin” vakioesiintyjänä toimi Julee Cruise, joka vierailee myös uudella kaudella. Muutoin uusi Twin Peaks on enemmän ja vähemmän tunnettujen indieartistien juhlaa. Jaksojen aikana esiintymään pääsevät muiden muassa Chromatics, Au Revoir Simone, Sharon Van Etten, Nine Inch Nails, Hudson Mohawke, Moby, Lissie, The Veils ja Eddie Vedder

Twin Peaksin innoittamaa musiikkia

Aivan oma lukunsa ovat yhtyeet ja kappaleet, jotka ovat vuosien varrella syntyneet Twin Peaksin innoittamina. Esimerkiksi yhtyeet Twin Peaks, Agent Cooper ja Audrey Horne ovat lainanneet nimensä sarjasta. Moby käyttää sarjassa tiuhaan soinutta Laura Palmer's Themeä Go-kappaleensa pohjana.

Laura PalmerLaura Palmerin mysteeri on kiehtonut monia muitakin musiikintekijöitä. 29 Years -yhtyeeltä löytyy kappale nimeltä Laura Palmer ja You Say Party -yhtyeeltä Laura Palmer’s Prom. Kotimaisia esimerkkejä ovat ainakin Kerkko Koskinen Kollektiivin Laura Palmer ja Swallow the Sunin Ghost of Laura Palmer -kappaleet.

Jazzkitaristi ja säveltäjä Kalle Kalima on omistanut David Lynchille kokonaisen levyn, jonka kappaleet ovat syntyneet Twin Peaksin ja Lynchin muun tuotannon innostamina. Kaliman Out to Lynch -levyllä nimikkokappaleen saavat Laura Palmerin ohella muiden muassa Agentti Cooper ja Bob.

Twin Peaksin hengessä soi myös Kuolemanlaakson kappale Glastonburyn lehto, jossa sekä sanoitus että letkeän pahaenteinen sävellys vievät kuulijan sarjan tunnelmiin. Samaten Anthraxin kappale Black Lodge kumartaa sarjalle sanoitusta ja nimeä myöten. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia musiikillisia inspiraatioita Twin Peaksin uudet jaksot tuottavat!

Twin Peaksin 3. kaudella esiintyneiden artistien musiikkia PIKIssä.

Twin Peaksin innoittamien artistien musiikkia PIKIssä.

Kirjoittaja: Kaisa Palomäki, Valkeakosken kaupunginkirjasto, 9/2017

Suositellut teokset

255785
Tekijä: Anthrax, esittäjä
Vuosi: 1993
Aineistolaji: CD
Loading...
917453
Tekijä: Anthrax, esittäjä
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Nuotti
Loading...
805350
Tekijä: Au Revoir Simone, esittäjä
Vuosi: 2007
Aineistolaji: CD
Loading...
889293
Tekijä: Au Revoir Simone, esittäjä
Vuosi: 2009
Aineistolaji: CD
Loading...
38090
Tekijä: Badalamenti, Angelo, säveltäjä
Vuosi: 1990
Aineistolaji: CD
Loading...
4016984
Tekijä: Badalamenti, Angelo
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Äänilevy
Loading...
494153
Tekijä: Badalamenti, Angelo, säveltäjä
Vuosi: 1992
Aineistolaji: CD
Loading...
867454
Tekijä: Badalamenti, Angelo, säveltäjä
Vuosi: 2007
Aineistolaji: CD
Loading...
3354712
Tekijä: Chromatics, esittäjä
Vuosi: 2012
Aineistolaji: CD
Loading...
900004
Tekijä: Hudson Mohawke, esittäjä
Vuosi: 2009
Aineistolaji: CD
Loading...

Uusimmat

1-9 / 9

90-luvun kulttisarja Twin Peaks teki näyttävän paluun vuonna 2017. Sarjan lumovoimaa lisää siihen erottamana osana kuuluva musiikki. 

Mitä jos rakentaisin ihan itse soittimen? Parhaiten tämä onnistuu harrastelijalle kansalaisopiston soitinrakennuspiirissä, mutta kirjastostakin voi löytää oppaita niin ukulelelen kuin perinnepuhaltimen rakenteluun.

Kurkistus kotimaisiin kesähitteihin 1920-luvulta 2010-luvulle.

Disneyn ensimmäinen pitkä animaatio raivasi tietä myös elokuvamusiikin saralla.

Kesä-heinäkuussa 2017 Tampereen pääkirjastossa kuullaan kaikuja musiikista, jonka juuret ovat kaukana Afrikassa. Senegalilaissyntyisen Ismaila Sanén elämäkertanäyttely on esillä Musiikki ja lehdet osastolla 8.7. asti. Keskiviikkona 5.7. kirjastossa juhlii Fest Afrika, joka tuo mukanaan esityksiä, musiikkia ja työpajoja lapsille ja aikuisille. Verkkokirjastosta löydät monipuolisesti aiheeseen liittyvää musiikkia.

Ainutlaatuinen Kirjastolevy.

Portugalin musiikissa soi rakkaus runouteen.

Laulu raikuu ympäri Tamperetta ja Pirkanmaata toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Laulamisen rajatonta voimaa juhlitaan Tampereen Sävelessä, kansainvälisessä vokaalimusiikin festivaalissa 6.–11.6.

Suomalaisen rockin suuntaviivoja vetelemässä jo neljällä vuosikymmenellä.