Nyt suosittelemme
Livestriimit
Artistien livestriimit eli verkkokonsertit/-keikat lisääntyivät korona-ajan alettua 2020, korvaten varsinaiset live-esiintymiset. Niiden suosio on koko ajan lisääntymään päin ja näyttää siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen, yhdeksi vaihtoehdoksi nähdä elävää musiikkia joko suoraan tai myöhemmin tallenteena katsottavassa muodossa.
Neljä striimaajaa
Poimimme esimerkeiksi neljä keskenään erilaista striimilähetysten tekijätahoa. Vastaajina toimivat Teemu Kiiskilä (virta.live), Annamaija Saarela (G Livelab Tampere), Arttu Rantakärkkä (Tampere Filharmonia) ja Perttu Koivisto (Vastavirta Lives).
Miten kauan olette lähettäneet livestriimejä ja kuinka monta livestriimiä kaikkiaan teillä on ollut? Ovatko ne kertaluonteisia vai myös myöhemmin näkyvissä? Maksullisuus/maksuttomuus?
virta.live
Nimellä virta.live striimejä on tehty loppukesästä 2020 lähtien. Muutama testilähetys tehtiin jo toukokuussa, mutta säännöllinen toiminta alkoi pari kuukautta myöhemmin. Lähetyksiä on tehty parisenkymmentä ja katsojia on ollut suorassa lähetyksessä keskimäärin 300–500. Hajonta on aika suurta, joulushow’ta katsoi liki 3000 yksittäistä ip-osoitetta! Tällä hetkellä striimit jäävät YouTubeen myöhempää katselua varten ja tallennamme jokaisen lähetyksen omaan arkistoon.
G Livelab Tampere
Ensimmäinen livestream meillä oli 22.5.2020, ja siitä eteenpäin niitä on tehty tähän mennessä 21 kappaletta. Yhtä lukuunottamatta (jamit) kaikki ovat olleet maksullisia, ja ne on striimattu meidän omalle alustallemme nettisivuille ja matkapuhelinsovellukseen. Noin puolet näistä on ollut pelkkiä kertaluonteisia livestreameja, puolet seitsemän päivän jälkikatseluoikeudella.
Tampere Filharmonia
Tampere Filharmonia on maaliskuusta 2020 alkaen lähettänyt verkossa sekä livestreameja että konserttitallenteina julkaistuja ohjelmia. Livestream-konsertteja on ollut yhteensä 9, tallennekonsertteja tai yksittäisiä teoksia 15. Kaikki konsertit ovat olleet katsottavissa myös ensiesityksen jälkeen. Kaikkien konserttien katsominen on ollut katsojille ilmaista, mutta muutamassa livestreamissa kokeilimme myös vapaaehtoisen kannatuslipun tarjoamista. Kannatuslippuja ostettiin kohtuullisesti.
Vastavirta Lives
Teimme 2020 maalis–kesäkuussa säännöllisesti striimejä kaksi kertaa viikossa. Sulun aikana striimattiin yli 30 bändiä. Heinäkuussa striimattiin yhtenä viikonloppuna. Syys- ja joulukuussa tehtiin yhdet striimi-illat. Kaikki striimit ovat olleet maksuttomia ja ne jäävät YouTubeen Vastavirta-kanavalle. Yhtenä ideana oli myös dokumentoida samalla tämän hetken punk- ja vaihtoehtosceneä.
Miten suosittuja streaminne ovat olleet?
virta.live
Meillä on ollut tasainen nousu katsojamäärissä ja tähän mennessä varsinaista markkinointia ei juurikaan olla tehty. Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos ja toiminta kasvaa tulevaisuudessa hyvinkin todennäköisesti
G Livelab Tampere
Suosio vaihtelee artistikohtaisesti, mutta isossa kuvassa niiden suosio on pikkuhiljaa koko ajan kasvanut.
Tampere Filharmonia
Vuoden sisään verkossa lähetettyjen sisältöjen (striimit + tallenteet yhteensä 24 kpl) yhteenlaskettu katsojamäärä on noin 80 000.
Vastavirta Lives
Striimit olivat suosittuja ja niitä katsoi livenä satoja katsojia ja ne pitivät live-musan henkeä yllä totaalisulun aikana keväällä 2020. YouTube-kanavalla yksittäisiä striimejä on käyty katsomassa 2000–4000 kertaa.
Millaiset tunnelmat teille on jäänyt livestreamien tekemisestä? Oletteko olleet tyytyväisiä niiden onnistumiseen ja vastaanottoon? Millaisia vaikeuksia/haasteita niiden tekemisessä on tullut vastaan?
virta.live
Nautimme striimien tekemisestä todella paljon. Tämä on työryhmällemme kuitenkin lähinnä harrastus ja tuonut mielekkyyttä arkeen karanteenieristäytymisen vastapainoksi. Työryhmän jäsenistä moni on vähintäänkin musiikin puoliammattilaisia, joten tällä on täytetty keikoista jäävää kalenterityhjiötä.
Käyttämämme tekniikan luonteesta (miltei täysin kierrätetyistä laitteista kasattu analoginen järjestelmä) johtuen yllätyksiä riittää joka kerta, mutta olemme saaneet hiottua kokonaisuuden aika hyvin toimivaksi. Pääpaino meillä on ollut kuitenkin hyvän ja rennon tunnelman luominen esiintyjille, jossa olemme palautteen perusteella onnistuneet äärimmäisen hyvin. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintatapoja ja tekemään lähetyksistä ammattimaisempia laitteiden asettamien rajojen puitteissa. Aiomme jatkaa valitsemallamme linjalla ja kameralaitteistoa ei olla päivittämässä mihinkään moderniin digitaaliseen. Tämänhetkinen laitteisto tekee lähetyksistämme ainutlaatuisia jopa maailman mittakaavassa.
Streamausalustat ovat jonkin verran aiheuttaneet päänvaivaa kopiointisuojausalgoritmien muodossa. Pari lähetystämme on automaattisesti piilotettu, kun Youtube on tunnistanut kappaleissa käytettyjä sampleja ja pari kertaa yhteys on katkaistu, kun väliaikamusiikin seassa on ollut jotain algoritmin luvanvaraiseksi tunnistamaa materiaalia. Käytämme kuitenkin omia sävellyksiä ja äänimaisemia täyttämään hiljaisia hetkiä, joten tällainen tuulimyllyä vastaan riuhtominen tuntuu täysin turhalta.
G Livelab Tampere
Meillä on oikein hyvät kokemukset niiden tekemisestä ja vastaanotosta. Meillä on integroitu kalusto ja osaaminen omassa tiimissä, jolloin tuotantokustannukset pysyvät maltillisina. Koska meillä on oma alusta, myös tekninen laatu on pysynyt hyvänä.
Tampere Filharmonia
Videokonserttien tekeminen on ollut opettelua niin orkesterin muusikoille kuin hallinnollekin. Haasteita on ollut etenkin uuden teknologian ja tuotantotapojen omaksumisessa, mutta pienistä kupruista huolimatta tunnelma on erittäin korkealla. Verkkokonsertit ovat toimineet korvaavana tuotteena peruuntuneiden yleisökonserttiemme tilalla.
Verkkosisältöjen vastaanotto yleisön keskuudessa on ollut pelkästään kiittävää, ja erityisen iloisia olemme olleet siitä, että musiikkimme on nyt huomattavasti aiempaa saavutettavampaa, kun videokonsertteja on näytetty esimerkiksi vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa. Niistä on ollut hyötyä myös musiikkikasvatustyössämme.
Vastavirta Lives
Striimien tekemisestä jäi hyvä tunne ja uskon, että se näkyi myös vastaanottimista. DIY oli homman nimi. Olihan se samaan aikaan hyvin erikoista ja tavallaan aika sci-fiä niin bändeille kun talkooryhmälle, joka kuvasi, äänitti, miksasi ja haastatteli. Halusimme välittää VV:n henkeä tekemällä omanlaista juttua ja ainakin itselle jäi sellainen mieli, että fiilis ja lämmöllä tekemisen henki välittyi.
Mikä on livestreamien tulevaisuus? Ovatko ne tulleet jäädäkseen?
virta.live
Striimit ovat tulleet ehdottomasti jäädäkseen, näiden kuluneiden eristäytymisvuosien aikana toimintatavat ovat hakeneet uomiaan ja tulevaisuudessa vasta nähdään mitä kaikkea striimaaminen mahdollistaa. Striimit ovat luonteeltaan vähän kuin televisio, mutta mielestämme antavat paljon suuremman mahdollisuuden erilaisuudelle ja ekologisuudelle!
G Livelab Tampere
Kyllä ne ovat tulleet jäädäkseen, myös meidän omassa toiminnassamme.
Tampere Filharmonia
Videokonsertit ovat epäilemättä tulleet jäädäkseen. Jää nähtäväksi, millaiseen rytmiin/tuotantotahtiin tekeminen vakiintuu, kun koronavirustilanne alkaa helpottaa. Ratkaistavana on etenkin streamien rahoituspohja sekä se, millaisia konserttiohjelmia ja oheissisältöjä verkossa lopulta kannattaa lähettää – Tampere-talon Ison salin sinfoniakonsertti ei sellaisenaan verkkoon siirrettynä välttämättä toimi tai palvele yleisöä samaan tapaan kuin ”aito” konserttikokemus.
Vastavirta Lives
Tavallaan vuoden 2020 kevään ja kesänkin striimit olivat vahvasti sen ajan juttu. Striimejä tullaan varmasti tekemään jatkossakin, mutta nyt ajatukset ja toiveet ovat jossakin vaiheessa alkavissa oikeissa keikoissa, vaikka niitä ei vielä pysty kauheasti suunnittelemaan.
Muuta sanottavaa?
virta.live
Kiitos haastattelusta ja tervetuloa seuraamaan lähetyksiämme!
Vastavirta Lives
Kaikkea hyvää kirjastoille ja pidetään tulta yllä.
Haastattelija Arto Hietikko, Ylöjärven kirjasto 4/2021
Suositukset

Uusimmat
Livestriimit
Artistien livestriimit eli verkkokonsertit/-keikat lisääntyivät korona-ajan alettua 2020, korvaten varsinaiset live-esiintymiset. Niiden suosio on koko ajan lisääntymään päin ja näyttää siltä, että ne ovat tulleet jäädäkseen, yhdeksi vaihtoehdoksi nähdä elävää musiikkia joko suoraan tai myöhemmin tallenteena katsottavassa muodossa.
Onneksi olkoon ystävä mun
Tiesitkö, että on olemassa muitakin onnittelulauluja kuin Paljon onnea vaan?
Haluatko soitonopiskelijaksi?
Listasimme tiedot Pirkanmaan musiikkiopistoista ja muista musiikkikouluista.
Musiikki ja luonto ympäristökriisin aikana
Luonto on inspiroinut säveltäjiä ja muusikoita kautta aikain, aina eläinten äänien imitoinnista suurimuotoisiin kansallisromanttisiin luontokuvauksiin. Ilmastonmuutoksen ja muiden ekologisten kriisien aikakaudella myös musiikin luontosuhde on muuttunut; huoli ympäristöstä koskettaa ja synnyttää kantaaottavia teoksia. Aikamme musiikin luontosuhdetta tutkii vuonna 2019 julkaistu tietokirja Musiikki ja luonto – Soiva kulttuuri ympäristökriisin aikakaudella.
Äärimetallia 2020
Kymmenen mielenkiintoista levypoimintaa vuodelta 2020 metallimusiikin rankemmalta laidalta. Tuttuja veteraaneja, sekä uusia yllättäjiä, joita ei juurikaan näkynyt suomalaisissa alan julkaisuissa.
Poprockia Plutonium 74:stä Radiopuhelimiin
Vuoden 2020 parhaista kotimaisista poprock-albumeista laajalla siveltimellä Plutonium 74:sta aina Radiopuhelimiin asti.
Klassikoita ja mielen virkistystä
Poimintoja vuonna 2020 ilmestyneistä taidemusiikkilevyistä.
Beethoven 250 - tarinoita sävellysten takana
Kuten Beethoven itse asian ilmaisi: ”On ollut ja tulee aina olemaan lukemattomia ruhtinaita - mutta Beethoveneita on vain yksi.” Tarinoita – tosia ja väritettyjä - suuren säveltäjän elämästä riittää…
Joulun rauhaa joka kotiin
Joulunviettoa musiikin tahtiin.
Pirkanmaalaisia musiikkiyhdistyksiä
Pirkanmaalla toimii musiikkiyhdistyksiä moneen lähtöön. Osa niistä on esimerkiksi johonkin tiettyyn musiikkigenreen keskittyneitä, osa lähempänä perinteisiä elävän musiikin yhdistyksiä.