Saksofonistin silhuetti

Musiikki

Saksofonilla syksyyn

Näin syksyn alkaessa, mikä olisikaan paras soitin kuvastamaan lehtien kellastumista ja kesän hiipumista kuin haikeasti soiva yksinäinen saksofoni.

Saksofonin menneisyys

Saksofoni kuuluu puupuhaltimiin, vaikka se onkin tehty metalliseoksesta. Belgialainen Adolphe Sax patentoi keksimäänsä vanhanaikaisen piipun näköisen soittimen vuonna 1846. Tämä keksijänsä mukaan nimetty soitin on hurmannut kuulijoitaan hyvin monenlaisen musiikin ilmaisulla. Ääni muodostuu puisen suukappaleen välityksellä ja useilla äänen korkeutta ja väriä säätelevillä tekniikoilla sormituksista huuliotteisiin eli ansatsiin. Saksofoneja on useita eri äänialoja, mutta useimmiten soitetaan altto- tai tenorisaksofonia.

Saksofoni on hyvin taipuisa soitin. Se antaa ilmettä sävellyksille viihdemusiikissa ja jonkin verran saksofonia käytetään myös klassisessa musiikissa, mm. Ravel, Berlioz, Debyssy ja Ibert ovat käyttäneet saksofonia teoksissaan.

Juurevimmin saksofoni kuuluu jazz-musiikkiin, mutta myös blues- soul- ja rock-musiikkiin. Saksofonia on käytetty lisämausteena useissa rock-hiteissä ja usein nämä saksofonisoolot muistetaan. Saksofoni on myös olennainen osa erilaisissa puhallinorkestereissa ja erityisesti bigband-yhtyeissä. Täysimittaisessa Big Bandissa on viisi saksofonistia, kaksi alttoa, kaksi tenoria ja yksi baritoni.

Jazzfonistit

Monet jazzin historian suurista instrumentalisteista ovat olleet saksofonin soittajia mm. John Coltraine, Stan Getz, Gerry Mulligan, mutta saksofoni on myös naissolistien soitin esim. Candy Dulfer tai Andrea Motis. Myös Suomessa löytyy suuri joukko huippufonisteja Pentti Lasanen, Jukka Perko, Sakari Kukko ja Linda Fredriksson.

Yksi jazzin kuuluisimmista saksofonisteista oli Charlie Parker, jonka syntymästä Kansas Cityssä USA:ssa on kulunut tänä syksynä 100 vuotta. Charlie Parker - Bird - eli lyhyen elämänsä täysin musiikille. Hänestä voi lukea lisää PIKI Musiikin Suosituksissa olevasta artikkelista.

Pirkanmaan musiikkiopiston suunnittelema Pirkanmaan ensimmäinen saksofonifestivaali olisi pidetty 13. - 15.3.2020, mutta viime kevät puhalsi erilaisin sävelin. Tapahtuma peruttiin korona-epidemian vuoksi. Uutta tapahtumaa suunnitellaan kevääksi 2021. Tätä odotellessa voi ottaa haasteen ja vaikka aloittaa itse saksofoninsoiton.

PIKI:n verkkosivuilta löytyy useita saksofonin soitonoppaita.

PIKI Musiikin Kohtaamisissa on saksofonisti Sami Sippolan haastattelu. Tutustumaan!

Suomessa toimii myös Suomen Saksofoniseura ry, jonka verkkosivuilta saa lisätietoa saksofonin historiasta ja ajankohtaisista asioista.

Kirjoittanut Eija Mäkinen/ Ylöjärven kaupunginkirjasto 8/20

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.