Musiikkia opiskelemaan?

Musiikkikouluihin haetaan keväällä

Musiikin perusopintoihin haetaan soittimesta riippuen noin 5-10-vuotiaana. Suzuki-menetelmän mukaiset opinnot aloitetaan useimmiten jo 3-vuotiaana. Useimmat musiikkikoulut järjestävät lisäksi muskareita perheen pienimmille. Myös nuorille ja aikuisille löytyy Pirkanmaalta runsaasti vaihtoehtoja musiikki- ja soitinkouluista yksityisopettajiin. Hakuaika syksyllä alkaviin opintoihin on monissa taiteen perusopetusta tarjoavissa oppilaitoksissa helmi-huhtikuussa. 

Musiikin perusopetusta Pirkanmaalla

Tampereen konservatorion musiikkiopiston soitinvalinnat taiteen laajan oppimäärän mukaiseen perusopetukseen järjestetään toukokuun alussa, ja haku opintoihin on 1.2.-25.4.

Opetettavia instrumentteja ovat jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskipuhaltimet sekä cembalo, kirkkourut, piano, harmonikka, kantele, harppu, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet ja laulu (15-vuotta täyttäneille). Musiikkiopiston laulukouluun voivat lisäksi hakea vuonna 2012 syntyneet oppilaat ja poikien laulukouluun v. 2009-2012 syntyneet pojat. Konservatoriossa suoritetuista perusopinnoista voi suunnata musiikkialan ammatilliseen koulutukseen.

Pirkanmaan musiikkiopisto tarjoaa taiteen perusopetuksen laajan ja yleisen oppimäärän mukaista opetusta jousisoittimissa, puhaltimissa sekä muissa soittimissa: piano, kantele, kitara ja sähkökitara, sähköbasso, harmonikka, rummut ja muut lyömäsoittimet. Opistossa annetaan myös pianon, kitaran ja jousisoittimien opetusta Suzuki-menetelmällä. PMO toimii Tampereen lisäksi Kangasalla ja järjestää muskareita Hämeenkyrössä, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Hakuaika syksyn opintoihin on 14.2.–5.4.2021. PMO:ssa voivat opiskella myös kaikenikäiset musiikin harrastajat.

Pirkan opiston taiteen laajan perusopetuksen hakuaika on 1-30.4.2021. Opintovalikoimassa ovat lyömäsoittimet, pahallinsoittimet, jousisoittimet, kitara, piano, harmonikka ja laulu. Opisto toimii Nokialla, Lempäälässä, Vesilahdessa ja Pirkkalassa. Vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella myös keväällä.

Merikanto-opisto antaa musiikin laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta Virroilla, Ruovedellä, Ähtärissä,  Mänttä-Vilppulassa, Juupajoella ja Orivedellä. Haku lukuvuoden 2020-2021 opintoihin on voimassa koko vuoden. Haku syksyn opintoihin alkaa toukokuussa.

Musiikkikoulu Sointula tarjoaa taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista soiton- ja laulunopetusta ja soittotunteja kaikenikäisille oppilaille. Opetettavia instrumentteja ovat piano, viulu, sello, huilu, saksofoni, kitara, ukulele, harmonikka ja laulu. Tamperelainen koulu ottaa oppilaita ympäri vuoden.

Muita musiikkikouluja

Etelä-Pirkanmaan musiikkiopistossa soittimeksi voi valita pianon, kitaran, lyömäsoittimet, nokkahuilun tai kanteleen. Opistoon pääsee ilman valintakokeita ja haku syksyn opintoihin on nyt auki. Vapaita paikkoja voi kysyä ympäri vuoden. Opisto toimii Lempäälässä.

Musiikkikoulu UULU painottaa opetuksessaan kansan- ja maailmanmusiikkia ja tarjoaa opetusta kaikenikäisille. Uulun soitinvalikomaan kuuluvat muun muassa piano, kitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, nokkahuilu, viulu, kantele, jouhikko, ukulele ja mandoliini. Laulua voi Uulussa opiskella pop/jazz- tai kansanlaulupainotuksella. Ilmoittautuminen on auki ympäri vuoden.

Musiikkiopisto Appassionaton opetusvalikoimassa ovat laulu, piano, kitara ja sähkökitara, sähköbasso, rummut, viulu, alttoviulu, sello, huilu, klarinetti ja saksofoni. Opisto toimii Tampereen lisäksi Pirkkalassa, Nokialla ja Hämeenkyrössä. Opiskelu painottuu oppilaan omien tavoitteiden mukaisesti klassiseen, pop/jazz, tai rockmusiikkiin. Opisto on tarkoitettu kaikenikäisille oppilaille ja ilmoittautua voi ympäri vuoden.

Soiton- ja laulunopetusta on Pirkanmaalla tarjolla myös kansalais- ja työväenopistoissa, muun muassa 


Ilmoittautuminen näihin alkaa kurssista riippuen loppukesän tai alkusyksyn aikana.

Opintoihin tarvittavat nuotit löydät tietysti PIKI-kirjastoista! 

  

Kirjasto-Veikko vinkkaa: Rockway ja Naxos

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä  kaikilla PIKI-kirjastokorteilla.

HUOM!

Rockway-palvelun kirjautumiseen muutos 22.2.2021 alkaen. Lue lisää tiedotteesta

Soittimia lainattavaksi

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi.
Kuvituskuva : Nainen soittaa ukulelea

Haluaisitko kokeilla uutta soitinta?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi. Laajin kokoelma on Tampereen kaupunginkirjastossa, joissakin kirjastoissa on vain muutamia soittimia.

Katso verkkokirjaston listaus soittimista ja niiden saatavuudesta. Kirjastot näkyvät listan oikeassa reunassa Rajaa hakutulosta -otsikon alla.

Ukulele on suosituin!

Soitinkokoelma kasvaa ja muuttuu koko ajan, joten tässä vain muutamia esimerkkejä ukulelen lisäksi: kellopeli, mandoliini, akustinen ja sähkökitara, rummut, bongo-rummut, djembe, 5-kielinen kantele.

Vinkkejä lainattavien soittimien etsimiseen

Jos haluat katsoa mitä soittimia PIKI-kirjastoissa on, kirjoita Perus- tai Tarkennetun haun asiasanakenttään hakusana soittimet ja valitse aineistolajiksi esine.

Hakutuloslistan oikeasta reunasta voit vielä Rajaa hakutulosta -jaotteluista kohdentaa tarkemmin hakusi eri soittimiin.

Voit käyttää haussa myös soittimien nimiä: esim. ukulele, kitara, djembe, kellopeli, bongorummut, mandoliini.

Kirjastoilla erilaisia toimintatapoja soittimien lainaamisessa

Teoksen tarkemmista tiedoista kannattaa vielä katsoa tietoja mitä toimintatapoja soittimia lainaavilla kirjastoilla on soittimiensa suhteen.

Teostiedoissa näkyy joidenkin kirjastojen osalta saatavuus, voiko soitinta varata verkkokirjastossa vaiko vain kirjastossa paikan päällä.

Tampereen kaupunginkirjaston lainattavien soittimien niteet eivät esimerkiksi näy verkkokirjastossa eikä asiakas voi niitä itse varata varata verkossa.

Hyvä tietää: esineitä ei voi aina voi saada toiseen kirjastoon

Kysy lisätietoja omasta kirjastostasi, sillä kirjastot eivät lainaa kaikkia esineitä seutulainoiksi eikä isoja tai herkkiä esineitä kuten soittimia  ole aina mahdollista kuljettaa kirjastosta toiseen noudettavaksi myöskään oman kunnan sisällä.