Esiintyjiä lavalla

Musiikki

Musikaaleissa on sitä jotain!

Mikä vois olla sen mukavampaa

...kuin piristää itseään hyvällä musikaalilla syysiltojen tummuessa!

Musikaalien tarinat ovat tunteisiin vetoavia ja niissä selviydytään jos jonkinmoisista vastoinkäymisistä. Siksi myös musikaalisävelmissä esiintyy keskimääräistä enemmän pakahduttavaa paatosta ja reipasta elämäniloa. Siitä kannattaa ammentaa, jos syksyn pimeys harmittaa.

Tänä syksynä monet kulttuuritoimijat heräilevät varovasti rajoitusten aikaisesta horroksesta, ja myös teatterit voivat taas aloitella toimintaansa rokotuskattavuuden suomissa puitteissa. Tampereen Työväen Teatteri tuo lokakuussa näyttämölle Roald Dahlin kirjaan perustuvan Matilda-musikaalin. Musiikin Dennis Kellyn voimauttavaan käsikirjoitukseen on säveltänyt Tim Minchin.

Kirjastosta löytyy lähes minkä tahansa musikaalin levytyksiä vuosien varrelta alkaen Richard Rodgersin iki-ihanasta Sound of musicista, jossa kukkulatkin heräävät henkiin musiikin ansiosta, uudempiin, kuten Alanis Morrissetten rock-musikaaliin Jagged little pill. Musikaaliaineistojen kirjo ylettyy cd-levyistä dvd-elokuvien kautta musikaali- ja elokuvanuotteihin, joissa sovitukset perustuvat näyttämöesitysten sijasta musikaalien leffaversioihin. Kokeile vaikkapa Abban Benny Anderssonin Mamma Mia -musikaalin sävelmiä pianolle sovitettuina tai sukella Leonard Bernsteinin säveltämän West Side Story -musikaalin vuoden 1961 filmatisoinnin kautta 1950-luvun Amerikkaan. Tämän kaikkien aikojen eniten Oscareita voittaneen musikaalielokuvan musiikin ovat sovittaneet Irwin Kostal ja Sid Ramin, ja sen Romeon ja Julian tarinaan perustuva, toiseutta ja jengiytymistä käsittelevä aihepiiri on alati ajankohtainen. Kappaleen Somewhere toivoa antavat sanat ovat esimerkkinä sanoittaja Stephen Sondheimin taivaisiin kurkottelevasta tulevaisuudenuskosta:

"There's a place for us,
A time a place for us.
Hold my hand and we're halfway there.
Hold my hand and I'll take you there
Somehow,
Some day,
Somewhere!"

Lue myös PIKI-verkkokirjaston artikkeli Maailman mainioin Matilda !

Biisejä tekemään?

Miten lauluja tehdään?

Oletko aina halunnut tehdä itse laulun, mutta et tiedä mistä aloittaa? Onko pöytälaatikossasi sanoituksia, mutta et osaa säveltää?

Apuvälineet biisintekoon löytyvät kirjastosta. Olitpa harrastelija tai ammattilainen, kitaristi tai kosketinsoittaja, kiinnostavaa lauluntekoon liittyvää kirjallisuutta, soitonoppaita ja Rockway.fi -palvelussa mm. säveltämiseen liittyviä videokursseja löytyy jokaiselle.

Lähestymistapoja lauluntekoon on monenlaisia. Voit aloittaa sointukulusta ja rakentaa sen päälle melodian ja sanoituksen, aloittaa aiheesta ja säveltää sanoille melodian, antaa sanoitustyön kaverin tehtäväksi ja keskittyä itse sävellystyöhön tai toisinpäin. Hyvän soitonoppaan tai vaikkapa lauluntekijän työstä kertovan kirjan avulla pääset sisälle biisinteon maailmaan.

Vinkit biisintekoon kirjastosta

Katso tästä Metson musiikkiosastolaisten tekemä vinkkausvideo parhaista biisinteko-oppaista ja Rockwayn aiheeseen liittyvistä kursseista. Löydät samat suositukset myös Musisoi itse -sivun artikkelista Kirjastosta välineitä lauluntekoon.

Nykyään myös oman musiikin äänittäminen on helppoa. Voit ottaa biisiaihiosi talteen kännykän tallenninsovelluksella ja lainata kirjastosta äänityslaitteen viimeisteltyä versiota varten. Ohjeita äänittämiseen löydät PIKI-verkkokirjaston artikkelista Äänitä itse soittoasi!

E-musiikkia

Naxos palvelut

Naxos Music Library

Naxos Jazz Library

Naxos Video Library

Naxos Music Library World

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Rockway sisältää soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä  kaikilla PIKI-kirjastokorteilla.

HUOM!