Musiikki Musiikki


PIKI-musiikkityöryhmä suosittelee kuunneltavaa vuoden 2017 levysadosta

Frigg: Frost on fiddles -kansikuvaFrigg: Frost on fiddles

Pohjoismaisesta perinnemusiikista ja americanasta reippaita soundejaan ammentava Frigg on esiintynyt yhdessä jo viitisentoista vuotta, joskin kokoonpano on vuosien saatossa muuttunut alkuperäisestä suomalais-norjalaisesta kokonaan suomalaiseksi. Frost on fiddles on taattua Friggiä jota taidokkaat viulut hallitsevat ja säkkipilli, mandoliini, kitara ja muut kielisoittimet täydentävät. Friggin omaperäinen tyylilaji on saanut bluegrass-vaikutteidensa vuoksi kansainvälisissä medioissa nimekseen ”nordgrass”. 

 

Jarmo Julkunen: Ukulele alakulo -kansikuvaJarmo Julkunen: Ukulele alakulo

Ukulelevirtuoosi Jarmo Julkusen haaveena oli julkaista ukulelella soitettuja suomalaisia tangoja sisältävä levy. Tänä vuonna mies toteutti unelmansa ja syntyi Ukulele Alakulo. Hiljaisen kylätien, Nuoruustangon ja Liljankukan lisäksi Julkunen liikkuu julkaisullaan Hey Joen tunnelmissa ja ihmettelee päähänsä putoavia sadepisaroita kansainväliseksi ukuleleklassikoksi muodostuneen Burt Bacharachin Raindrops keep falling on my head -kappaleen tahdissa. 

 

Ryuichi Sakamoto: async -kansikuvaRyuichi Sakamoto: async

Musiikkia ajasta, luonnosta, päivittäisen arjen esineistä, kaiken menemisestä ja äänestä itsestään. Asioita, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään mutta jotka ovat kiinteästi suhteessa toisiinsa. 

 

 

 

Lau Nau: Poseidon -kansikuvaLau Nau: Poseidon

Laura Naukkarisen pohjoismaista melankoliaa jostain tuolta popmusiikin kiinnostavammalta puolelta. 

 

 

 

 

Mara Balls: Eläväkivi -kansikuvaMara Balls: Elävä kivi

Rock keksitään yhä uudelleen ja tällä kertaa se on keksitty uudelleen jälleen kerran Tampereella. ’Tee se itse’ ja ’lo-fidelity’ –estetiikasta ponnistava, rockin alkuperäisestä rososta ammentava jytä on tervetullut vastaisku nykyiselle valtavirran keskustaa hallitsevalle idolsteollisuudelle. 

 

 

Jamiroquai: Automaton -kansikuvaJamiroquai: Automaton

Jamiroquai oli acid jazzin suuri nimi 1990-luvulla, mutta tämänvuotinen levy ja hittikappale ’Cloud 9’ osoitti että terä on edelleen tallella. Se joka oli paikalla Pori Jazzissa näkemässä verkkapuvulla, pienellä pömppömahalla ja teknisellä intiaanipäähineellä varustetun Jay Kayn, oli todistamassa ehkä vuoden parasta keikkaa Suomessa. 

 

 

Jonne: Kallohonka -kansikuvaJonne: Kallohonka 

Korpiklaani-bändistään tunnetun Jonne Järvelän nimikkoyhtye yhdisteli ensimmäisellä levyllään (Jonne, 2014) kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja akustista folkia. Yhtyeen toinen levy Kallohonka liikkuu edelliseltä levyltä tuttujen elementtien sävyttämänä sujuvasti genrestä toiseen venyttäen musiikkityylien rajoja. Erilaiset vaikutteet sulautuvat moninaisuudestaan huolimatta hienoksi kokonaisuudeksi, jota kuuntelee ilolla.

 

 

Battle Beast: Bringer of pain -kansikuvaBattle Beast: Bringer of pain

Kotimaisen power / heavy metal -yhtye Battle Beastin uusin levy on osaltaan kunnianosoitus hevimaailman kliseille, mutta myös innovatiivinen ja harvinaisen hyväntuulinen kokonaisuus. Koko bändi jyrää korkealta ja kovaa, etunenässä maailmanluokan laulaja Noora Louhimo, joka pesee useimmat vokalistikollegansa mennen tullen. Meiningistä kuulee, että bändillä on hauskaa ja musiikkia tehdään suurella sydämellä hauskanpitoa unohtamatta. 

 

Yusuf: The laughing apple -kansikuvaYusuf (Cat Stevens): The laughing apple

Cat Stevens teki meidät vanhat ihailijansa ikionnellisiksi, kun hän palasi 2000-luvulla levyartistiksi yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen - nyt hän esiintyy ja levyttää nimellä Yusuf. Edellinen, vuonna 2014 ilmestynyt Tell ’em I’m gone oli tyylikästä juurimusiikkia, uusi The laughing apple on jälleen tutumpaa Stevens-tyyliä. Albumi on tavallaan juhlalevy, sillä tänä vuonna tulee tasan 50 vuotta ensimmäisen levyn, Matthew and son (1967), ilmestymisestä. The laughing apple sisältää uusien laulujen lisäksi uusia versioita ensilevyjen lauluista.

 

Litku Klemetti: Juna Kainuuseen -kansikuvaLitku Klemetti: Juna Kainuuseen

Mikä ilo, että vielä 2010-luvulla ilmestyy poplevy ihan siltä kuin suomenkielinen pop olisi vasta keksitty, musiikkia joka kuulostaa tuoreelta ja rehelliseltä ja raikkaalta. Litku Klemetin Juna Kainuuseen sisältää tarttuvia melodioita ja kiinnostavia sanoituksia. Levy on Litku Klemetin ensimmäinen soololevy, joskin sillä soittavat hänen Tuntematon Numero -bändistään tutut muusikot. Litkun ääni ja tapa laulaa on ihana!

 

 

Toivotamme hienoja musiikkihetkiä myös vuodelle 2018!

 

Terveisin PIKI-verkkokirjaston musiikkityöryhmä: 
Marko Aho, Sastamalan kaupunginkirjasto, Kati Hietala, Tampereen kaupunginkirjasto, Aku-Pekka Kurjenniemi, Tampereen kaupunginkirjasto,  Eija Mäkinen, Ylöjärven kaupunginkirjasto, Kaisa Palomäki, Valkeakosken kaupunginkirjasto ja Katri Syrjälä, Tampereen kaupunginkirjasto. 12/2017

Lainatuimmat levyt

Marraskuu 2017
1-5 / 10

E-musiikkia E-musiikkia

Kirjaudu PIKI-kirjastokortilla. Palveluiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajattu, joten muistathan kirjautua ulos palvelusta.

Rockway

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja. Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.