Ajankohtaista

Ajankohtaisia asioita PIKistä ja muualta

angle-left Lukuviikko 2021
Anna lukulahja — lapselle, murkulle, ikääntyneelle, itsellesi...
Lukukeskuksen mainos lukuviikosta

Lukemisen taito – kansalaistaito

Lukuviikko 5.-11.4.2021

Lukuviikko on lukutaidon teemaviikko, jonka tavoitteena on nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä lukemisen ja lukutaidon ympäriltä. Lukuviikko tarjoaa ammattilaisille ja suurelle yleisölle lukemiseen ja lukutaitoon innostavia sisältöjä ja yllättäviä näkökulmia. Tutustu Lukukeskuksen Lukuviikko-sivustoon.

PIKI-kirjastot tekevät monipuolista työtä lukutaidon eteen

Lukemisen esteitä voi olla monenlaisia fyysisistä rajoitteista luku- ja oppimisvaikeuksiin. Kirjastojen aineistoista sekä muussa toiminnassa tämä otetaan huomioon. Kokoelmissamme on muun muassa helppolukuisia, isotekstisiä ja selkokielisiä teoksia, ja äänikirjoja.

Kirjastojen ammattilaiset vinkkaavat paitsi koululaisille myös aikuisille sopivaa aineistoa erilaisiin lukutarpeisiin.

Kirjastoissa ohjaa myös näköesteisten erikoiskirjaston eli Celia-kirjaston käyttöön. Kirjastoissa ja tietotoreilla opastetaan e-kirjojen, internetin palveluiden ja erilaisten laitteiden käyttöä. Pidämme kirjallisuustilaisuuksia, ohjaamme koululuokkia tiedonhaussa ja monilukutaidon oppimisessa, teemme neuvolaesitteitä lasten kirjallisuudesta, hankimme maahanmuuttajille vieraskielistä aineistoa ja tuemme suomen kielen opiskelua.

Verkkokirjasto vinkkaa ja suosittelee

Verkkokirjaston suosittelusivut ovat myös yksi osa lukuiloon ja -osaamiseen kannustamisessa. Tarjoamme joka kuukausi uusi vinkkejä ja suosituksia eri-ikäisille.

Verkkokirjasto osallistuu Lukuviikkoon:  aineistoa lukemisen erilaisiin tapoihin ja mahdollisuuksiin

Kokosimme Lukuviikko 2021 -sivulle valmiita listoja ääneen luettavista, isotekstisistä, helppolukuisista ja selkokirjoista. Suosittelukoosteissamme on valikoituna teoksia esimerkiksi saduttamisesta, sopivista loruista taaperoille tai kirjavinkkejä lukemaan opetteleville.

Haastamme Sinut antamaan lukulahjan

Olet varmaan kuullut mm. seuraavista lukemisen hyödyistä: stressi vähenee, sanavaraston kasvaa, keskittymiskyky  ja muisti paranee. Lukeminen ja sanavaraston kasvu estää syrjäytymistä ja auttaa arjen hallinnassa ja asioinnissa.

Anna siis lukulahja ja kirjahetki myös itsellesi. Kirjaan ja tekstiin voi tutustuaesimerkiksi kuuntelemalla äänikirjaa. Lue ääneen vaikkapa perheen pienimmälle, heikommin näkevälle tai vanhukselle. Myös murkku nauttii yhteisistä lukuhetkistä, vaikkei ehkä suostu sitä myöntämään.

Kirjastoissa joka viikko on lukuviikko!