Lukuiloa! PIKI-päivä kirjastoissa 26.9.2018

PIKI-kirjastoissa vietetään PIKI-päivää 26.9.2018 lukemisharrastuksen merkeissä. PIKI-kirjastoissa on erilaisia lukemisen eri tapoihin liittyviä tapahtumia, esittelyjä ja vinkkauksia.

Lukuiloa etsimässä

PIKI-kirjastoissa vietetään PIKI-päivää 26.9. lukemisharrastuksen merkeissä.

PIKI-päivän sivulta löydät oman kirjastosi tapahtumat, sekä hyviä linkkejä erilaisiin aineistoihin ja suosituksiin.

Tässä maistiaisia kirjastojen tapahtumista

• Juupajoen kirjastossa vietetään Lelujen yötä: tuo oma pehmolelusi yöpymään kirjastoon! Se pääsee yön aikana lukuseikkailemaan muiden lelujen kanssa, ja kirjaston henkilökunta dokumentoi seikkailut valokuvin. Juupajoella tarjotaan myös kahvin kera ihania lukuelämyksiä klo 18-20.
  • Nokian pääkirjastossa Draamalliset kirjastokävelyt pääkirjastossa klo 15:30 ja klo 16:30. Hyllyjen välissä tarjoillaan lukuelämyksiä ja kutkuttavia tarinoita.  Kävelyn kesto n. 45 minuuttia. klo 17:30 Katsotaan yhdessä Nokia-aiheisia lyhytfilmejä Ylen Elävästä Arkistosta.
  • Ruoveden kirjastossa kokoontuu Päivälukupiiri klo 13 keskustelemaan Laila Hirvisaaren Hiljaisuus-teoksesta.
  • Tampereella Koukkuniemen uudessa kirjastossa henkilökunta esittelee päivän aikana uusia tiloja, kirjaston kotipalvelua, kotipalveluiden teemapaketteja ja Celia-palvelua. Onnenpyörä-arvontaa sekä pientä tarjoilua. PIKI-kahvit tarjoillaan klo 17.00 ja kirjastotädin satutunti on klo 18.00.

Miksi lukeminen kannattaa?

Monissa tutkimuksissa ja selvityksissä on kerätty tietoa siitä miksi lukeminen on hyväksi yksilölle, perheelle ja koko yhteisölle.

• Lukeminen vahvistaa sosiaalisia suhteita ja lisää empaattisuutta
  • Vähentää stressiä ja rauhoittaa
  • Edistää terveyttä
  • Viihdyttää
  • Parantaa keskittymiskykyä ja pitää aivot toimintakunnossa

Hyvä lukutaito

• Auttaa arjen hallinnassa
  • Antaa eväät koulumenestykseen
  • Lisää valmiuksia työelämään
  • Edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa

Lukemisen monet tavat

Hyvään tarinaan voi tutustua nykyisin monin eri tavoin e-kirjoina, e-äänikirjoina tai selkokirjoina. PIKI-kirjastoissa on yhteinen e-kirja ja e-äänikirjakokoelma, josta voit ladata omalle koneellesi luettavaa. Palvelua käytetään PIKI-kortilla kirjautumalla. Kysy palvelustasi omasta kirjastostasi. PIKI-päivänä palvelua esitellään monissa kirjastoissa, ja verkkokirjastosta löydät lisätietoa aiheesta.

Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa lukihäiriön tai muun esteen vuoksi, voit saada kirjastojen kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Celia on valtakunnallinen lukemisesteisten erikoiskirjasto. Sen valikoimissa on kymmeniä tuhansia äänikirjoja lapsille ja aikuisille klassikoista uutuuksiin. Äänikirjoja on mahdollista kuunnella tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimella. Ladattava ilmainen Pratsam-kuuntelusovellus on helppo tapa päästä kirjojen maailmaan.

Pääset Celian äänikirjojen kuuntelijaksi tulemalla kirjastoon. Kirjastosta saa tunnukset ja opastusta verkkopalvelun ja äänikirjojen käytössä.

Kirjastolaiset suosittelevat monin eri tavoin

PIKI-verkkokirjastossa on neljä suositteluosiota: Lue, katso, kuuntele, Musiikki, Nuoret ja Lapset.
Niiden jutuista löydät paljon lukuvinkkejä monelle eri ikäryhmälle.

Lukuvinkkejä saat tietenkin kirjastonhoitajilta kirjastoissa tai erilaisista verkkopalveluista. Joko olet tutustunut esimerkiksi Kirjasampo.fi-kirjallisuuspalveluun? Turun kaupunginkirjastolla on oma kirjallisuusaiheinen podcast Radio Rotunda, Kirjan taajuudella -podcastia toimittavat em. Kirjasampo ja Kirjastot.fi.

Tampereen kaupunginkirjaston asiakkaat saavat omaan sähköpostiinsa lukulistoja Tampereen kaupunginkirjaston Mitä lukisin -palvelun avulla.

Lukuiloiseksi!

Kadonnutta lukuiloa metsästäville tai lukuharrastusta aloittaville suosittelemme tutustumaan verkkokirjaston juttuun Lukuinto hukassa?

Ilahduta myös muita - lue ääneen

Iltahetki kirjan ääressä perheen pienempien kanssa on päivän paras hetki. Siksi verkkokirjastossamme on kokonainen suosittelusivu vanhemmille. Sivulla on listoja niin ääneen yhdessä luettavista kirjoista kuin muistakin teoksista, joista on iloa ja hyötyä yhteisiin hetkiin.

Miksi et lukisi myös niille, joilla on luki- tai näkemiseste? Lukuhetkeen voi etsiä luettavaa vaikkapa Tampereen kaupunginkirjaston Kotipalveluiden laatiman Luen Sinulle - lukuvinkkejä ääneen lukemiseen -listan avulla.

Kuva: Designed by Freepik