Ajankohtaista

Ajankohtaisia asioita PIKIstä ja muualta

Luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa verkossa
Kannettava tietokone sylissä

E-aineistoja PIKI-kortilla ja vapaasti verkossa

PIKI-kirjastokortilla e-aineistoja

PIKI-kirjastokortilla saat kuunneltavaksesi niin äänikirjoja kuin musiikkiakin, luettavaksesi e-kirjoja suomeksi ja englanniksi sekä katsottavaksesi elokuvia Kirjastokino-palvelussa.

Jutun lopussa lisäksi muutamia vinkkejä mitä kaikkea löytyy vapaasti myös verkosta.

E-kirjoja ja e-äänikirjoja

Suomenkieliset e-kirjat ja äänikirjat löytyvät Ellibs-palvelusta.

OverDrive-palvelu sisältää pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja.

Palveluiden käyttöön tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun. Molempia palveluita voit käyttää joko selaimessa tai erillisellä mobiilisovelluksella.

Naxos Spoken Word Library -palvelusta löydät kauno- ja tietokirjallisuuden klassikoita äänikirjoina useilla eri kielillä.

Ohjeita palveluiden käyttöön erillisellä sivulla

E-elokuvia: Kirjastokino ja Naxos Video Library

Kirjastokinossa on niin koti- kuin ulkomaisiakin elokuvia, lyhytelokuvia, harrastevideoita ja dokumentteja. Tarjontaa on myös lapsille. Elokuvia on helppo hakea tai selailla valmiista kategorioista. Katselu vaatii kirjautumisen.
Kirjastokino-palveluun

Naxos Video Library -palvelussa on katsottavissa oopperataltiointeja, teatteriesityksiä (mm. Shakespearen näytelmiä) dokumentteja, baletteja ja konsertteja. Tarjolla on pääasiassa klassista musiikkia ja jonkin verran jazzia.
Naxos Video Library -palveluun

E-musiikkia

Musiikin kuuntelupalveluissa on rajattu samanaikainen käyttäjämäärä. Lisätietoja palvelujen käytöstä erillisellä ohjesivulla.

Naxos Music Library

Klassisen musiikin online-kirjastossa on julkaisuja yli 800 eri levymerkiltä (mm. Naxos, Alba, BIS, Chandos, Grammophon, Ondine). Taidemusiikin lisäksi tarjolla on jonkin verran myös etnomusiikkia sekä vanhempaa bluesia ja jazzia.
Naxos Music Library -palveluun

Naxos Music Library Jazz

Naxos Music Library Jazz tarjoaa kokoelman eri aikakausien jazzia.
Naxos Music Library Jazz -palveluun

Naxos Music Library World

Maailmanmusiikin suoratoistopalvelussa on musiikkia eri kulttuureista.
Naxos Music Library World -palveluun

Rockway - Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja

Soittamisen ja laulamisen verkkokursseja.
Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.
Rockway -palveluun

Vapaasti verkossa

Elokuvia ja sarjoja

Yksi on yli muiden, Ylen Areena. Sen tarjonnassa on niin kotimaisia Fennada-klassikkoelokuvia, laadukkaita dokumentteja koti- ja ulkomaista draamaa kaikenikäisille.
Ylen Areena -palveluun

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (n. 225) sekä liki parituhatta muuta filmiä. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella.

Tarjolla on Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin elokuvia, Teuvo Tulion pitkät elokuvat sekä Fenno-Filmin ja National-filmin koko tuotannot.

Näiden lisäksi Elonetissa on tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta. Myös kaikki sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat vapaasti katseltavissa.
Elonet-palveluun

Open Culture -sivustolla on yli 1000 linkkiä klassikkoelokuviin, länkkäreihin, mykkä elokuviin ja dokumentteihin. Elokuvissa ei ole suomenkielisiä tekstityksiä.

E-kirjoja

Verkossa on paljon erilaisia palveluja, joihin on digitoitu, lähinnä vanhempaa, kaunokirjallisuutta eri kielillä.

Jos koti- tai ulkomaiset klassikot ovat jääneet lukematta, niin tutustu verkkokirjaston suositteluartikkeliin Vanhaa kirjallisuutta verkossa.

Monilla e-kirjapalveluilla on myös maksullisten e-kirjojen lisäksi joukko ilmaisia e-kirjoja vapaassa käytössä. Tutustu vaikkapa Elisan ja Ellibsin ilmaisiin kirjoihin.

Open Culture -sivustolla on  satoja verkossa vapaasti saatavissa olevia, osa myös omalle laitteelle ladattavia, e-kirjoja, e-äänikirjoja, kielikursseja ja jopa elokuvia. E-kirja ja e-äänikirjoissa on enimmäkseen klassikoita.

E-äänikirjoja ja kuunnelmia

Kuunneltava ei ihan heti lopu, jos vaikka tartut ranskalaisen Marcel Proustin suurteokseen Kadonnutta aikaa etsimässä tai Topeliuksen Välskärin kertomuksiin. Nämä ja kymmeniä muita äänikirjoja kuunneltavaksesi tarjoaa Ylen Areena.

Ja kun olet kuunnellut kaikki nämä, niin kannattaa siirtyä Areenan kuunnelma-aarteiden pariin : jännitystä, komediaa, klassikkoja…

Internet Archiven LibriVox -osiossa äänikirjat ovat tekijänoikeudesta vapaita, ja vapaaehtoisten lukemia. Palvelu on englanninkielinen ja äänikirjatkin ovat pääosin englanniksi. Suomenkielistä materiaalia ei palvelussa ole.

YouTubessa on myös harrastajien ja yksityishenkilöiden lukemina äänikirjoja, tosin niiden laatu vaihtelee. Kannattaa kokeilla hakusanoja äänikirja tai audio book.

Laadukkaita kuvakirjoja lapsille Lukulumo-palvelussa

Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu digitaalinen työkalu, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina.

Lukulumosta löydät yli satoja suomenkielisiä kirjoja, joista monia voit kuunnella yli 45 eri kielellä. Lukulumon koulu- ja home access -versiot on nyt koronatilanteen takia avattu vapaaseen käyttöön.

Lisätietoa Lukulumon omilta sivuilta
 

Musiikkia verkossa

Verkkokirjaston suosittelusivuilta on Tampereen kaupunginkirjaston musiikkiosaston kokoama artikkeli Kuuntele musiikkia netissä, jossa hyviä linkkejä verkossa vapaasti kuunneltavasta musiikista.

Monet konsertti- ja oopperatalot striimaavat tai avaavat konserttinsa ja taltiointiarkistonsa avoimiksi kaikille verkossa. Nain on tehnyt mm. Berliinin filharmonia, jonka taltiointeja on katsottavissa osoitteessa digitalconcerthall.com

Radion sinfonia-orkesterin konsertteja, muita taltiointeja ja teosesittelyjä Yle Areenassa.

Kirjastot.fi on myös koonnut sivustolleen linkkejä palveluihin, joissa maksutonta musiikkia.

Tutustu myös uuteen sivuun Vapaasti verkossa

Kokosimme erilliselle sivulle suositteluja erilaisista vapaista aineistoista verkossa. Lisää suosittelujuttuja on tulossa.

Seuraa siis sivua Vapaasti verkossa