Suosituksia Suosituksia


Suurkaupunkien vilinässä

Jotkut kirjailijat ovat taitavia kuvaamaan kaupunkien vilinää ja tavoittavat teoksissaan kaupungin sielun tavalla, joka saa paikan tuntumaan kuin yhdeltä henkilöhahmolta. Seuraavassa tutustutaan maailman metropoleihin sijoittuviin teoksiin - niin todellisiin kuin kuviteltuihinkin.

Teoksen kansikuvaAmélie Nothomb kuvaa Samuraisyleilyssä kaksikymppistä belgialaista Amélieta, joka saapuu Tokioon ensi kertaa lapsuutensa jälkeen. Oppiakseen japania hän hankkii ranskan kielestä kiinnostuneen oppilaan, Rinrin, ja yhdessä nuoret tutustuvat Tokioon samalla kun selvittävät suhteensa kiemuroita ja kulttuurillisia koukeroita. Tokioon sijoittuu myös Sujata Masseyn dekkari Rei Shimura yakuzan jäljillä, missä amerikkalais-japanilainen amatöörietsivä soluttautuu tokiolaiseen luksustavarataloon tutkimaan murhaa.
Teoksen kansikuva
Amy Tanin Ihmeiden laaksossa raskaana oleva amerikkalaisnainen Lucia karkaa kiinalaismiehen perään, mutta vapaamielisenä Amerikassa esiintynyt mies onkin perinteiden kahlitsema kotimassaan. Niinpä Lucia joutuu elättämään itsensä ja tyttärensä ylellisissä kurtisaanitaloissa, joiden rooli liike-elämän keskuksina oli vielä voimassa 1900-luvun alun Shanghaissa. Epookkiromaani kuvaa kolmen sukupolven naisten elämää, joiden kohtaloja kurtisaanitalot säätelevät.

Xiaolong Qiun Punaisen sankarittaren kuolema sijoittuu sekin Shanghaihin, ja tällä kertaa ajankohtana on 1990-luvun alku juuri Tiananmenin verilöylyn jälkeisinä aikoina. Ylikomisario Chen Cao joutuu vaikeaan tilanteeseen tutkiessaan kommunistisen puolueen ikonin murhaa.

Teoksen kansikuvaMichael Cunninghamin Illan tullen -romaania on kuvailtu ylistyslauluksi öiselle New Yorkille. Se kertoo nelikymppisestä Peterista, taidegallerian omistajasta, ja hänen vaimostaan Rebeccasta, joka on kulttuurilehden päätoimittaja. Heidän luokseen muuttaa väliaikaisesti Rebeccan pikkuveli Mizzy, joka on hukassa omassa elämässään. Kauneuden ja taidemaailman ympäröimän pariskunnan elämä muuttuu vääjäämättä Mizzyn myötä.

Mark Helprinin Talvisessa tarinassa 1900-luvun alun ja lopun New York luo kiehtovan taustan maagisen realistiselle rakkaustarinalle rikkaan mutta kuolemansairaan tytön ja murtovarkaana toimivan pojan välillä.

Paul Austerin New York -trilogia on niin postmoderni romaani kuin dekkarikin – älä siis odota perinteistä salapoliisikertomusta! Daniel Quinn, joka palkataan etsiväksi mutta on oikeasti kirjailija, seuraa tehtävänantoaan ja jäljittää miestä nimeltä Peter Stillman – mutta kaikki ei suju niin helposti kuin voisi kuvitella, ja New Yorkin kadut tulevat ennen pitkää tuttuakin tutummiksi.
Teoksen kansikuva
Englanninkielisenä voi lukea vielä suomentamattoman Teju Colen Open Cityn, missä nigerialainen maahanmuuttaja ja psykiatriaa opiskeleva Julius on juuri eronnut tyttöystävästään ja kävelee Manhattanilla unenomaisessa tilassa. Tajunnanvirta-romaani keskittyy päähenkilönsä sisäiseen maailmaan, mutta tämä maailma saa virikkeensä todellisesta New Yorkista.

Teoksen kansikuvaAravind Adigan Valkoinen tiikeri on kertomus kahdesta Intiasta. Köyhän riksakuskin poika Balram pääsee ensimmäistä kertaa Delhiin toimiessaan rikkaan miehen autokuskina. Delhi on sekasortoinen, täynnä torakoita, puhelinfirmoja ja jumalia. Siellä on temppeleitä, slummeja ja liikenneruuhkia. Balramin täytyy oppia uudet pelisäännöt, jos hän haluaa kavuta yhteiskunnan portaita.

Roberto Bolañon Kesyttömät etsivät kuvaa 1970-luvun Mexico Cityä, missä Arturo Belano ja Ulises Lima elävät runoutta: he lukevat, kirjoittavat, yrittävät saada julkaistuksi. He vaeltavat kaupungin kaduilla outoina aikoina, juovat, rakastelevat, varastavat kirjoja kirjakaupoista. He vapauttavat prostituoidun ja lähtevät Sonoran autiomaahan etsimään puolimyyttistä, kauan sitten kadonnutta runoilijaliikkeensä esikuvaa. Elämänsä aikana miehet ehtivät myös muihin metropoleihin, mm. Pariisiin ja Barcelonaan.

Teoksen kansikuvaMihail Bulgakovin klassikko Saatana saapuu Moskovaan on sekin kaupunkikuvauksen aatelia. Kirpeä satiiri neuvostoelämästä ja kirjailijansa pääteos, se oli kielletty kirja Neuvostoliitossa lähes 30 vuoden ajan. Vaikeuksissa olevan kirjailijan ja hänen rakastettunsa tarina lomittuu 1930-luvulla tapahtuvaan Pimeyden ruhtinaan vierailuun Moskovassa ja siihen, mitä tapahtui 2000 vuotta sitten Jerusalemissa.

Teoksen kansikuvaLontooseen sijoittuvat Zadie Smithin Risteymiä sekä Valkoiset hampaat. Ne kertovat elämänläheisesti Willesdenin lähiössä Lontoossa asuvista nuorista aikuisista, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi yhdessä, mutta joiden elämät ovat lähteneet kehittymään eri suuntiin. Maagis-realistista otetta Lontooseen löytyy puolestaan Neil Gaimanin teoksesta Neverwhere – maanalainen Lontoo, missä arkipäiväisen kaupungin alla on toinen Lontoo. Sinne Richard Mayhew päätyy auttaessaan kahta salamurhaajaa pakenevaa tyttöä. Irlanninmeren takaa löytyvään Dubliniin voi tutustua James Joycen klassikossa Dublinilaisia.
Teoksen kansikuva
Émilie Zolan Naisten paratiisi tuli tutuksi muutaman vuoden takaisen tv-sarjan myötä. Se kuvaa 1880-luvun Pariisia ja sen työoloja tavaratalossa orvon Denise Baudun silmin. Pariisiin sijoittuvia ja sitä kuvaavia klassikkoteoksia on runsain mitoin: ohittaa ei voi esimerkiksi Victor Hugon Kurjia tai Pariisin Notre-Damea (Notre-Damen kellonsoittaja), kuten ei myöskään sekä Lontoota että Pariisia kuvaavaa Charles Dickensin Kahta kaupunkia. Muistelmateoksien puolelta löytyy Ernest Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi, joka kuvaa 1920-luvun Pariisia nuoren kirjailijan silmin.

Teoksen kansikuvaKaikki metropolit eivät löydy tästä maailmasta. Terry Pratchettin Ankh-Morpork erityisesti Yövartiostossa on kaupunkikuvauksena maininnan arvoinen. China Miévillen Toiset kuvaa kaksoiskaupungissa tapahtuvaa murhaa, jota tutkimaan ryhtyy komisario Borlú. Beszel ja Ul Qoma sijaitsevat kuitenkin limittäin, eikä niiden rajoja olisi hyvä ylittää. Myös Ambergris Jeff Vandermeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupungissa on omalaatuinen ja kiehtova kaupunkina. Italo Calvinon Näkymättömät kaupungit -teoksen kehyskertomuksessa Marco Polo kuvailee Tsingis-kaanin pojanpojalle toinen toistaan kummallisempia kaupunkeja, joissa hän on vieraillut.

 

Heidi Kokko, Tampereen kaupunginkirjasto 05/2017

Suositellut teokset

1-10 / 24
3198531
Kirja:Dublinilaisia:2012:[Uusi p.].
Tekijä: Joyce, James
3584299
Kirja:Ihmeiden laakso:2014
Tekijä: Tan, Amy, kirjoittaja
3117537
Kirja:Illan tullen:2011
Tekijä: Cunningham, Michael
491853
Kirja:Kaksi kaupunkia:2002:4. [i.e. 5.] p.
Tekijä: Dickens, Charles
891091
Kirja:Kesyttömät etsivät:2009
Tekijä: Bolaño, Roberto
3406589
Kirja:Kurjat:2013:[Uusi p.].
Tekijä: Hugo, Victor
3082145
Kirja:Naisten paratiisi:2011:5. p.
Tekijä: Zola, Émile
331689
Kirja:Neverwhere - maanalainen Lontoo:1998
Tekijä: Gaiman, Neil
3078134
Kirja:New York -trilogia:2010:5. p.
Tekijä: Auster, Paul
907714
Kirja:Nuoruuteni Pariisi:2010:5. p.
Tekijä: Hemingway, Ernest

Suomi 100

1-5 / 5

Elämää Suomessa 1950-luvulla

Elämää Suomessa 1960-luvulla.

Elämää Suomessa 1980-luvulla

Elämää Suomessa 1940-luvulla.

Elämää Suomessa 1920-luvulla.

Uusimmat

1-5 / 9

Jotkut kirjailijat ovat taitavia kuvaamaan kaupunkien vilinää ja tavoittavat teoksissaan kaupungin sielun tavalla, joka saa paikan tuntumaan kuin yhdeltä henkilöhahmolta. Seuraavassa tutustutaan maailman metropoleihin sijoittuviin teoksiin - niin todellisiin kuin kuviteltuihinkin.

Suomen YK-liitto määrittelee, että alkuperäiskansaksi kutsutaan väestöä, joka polveutuu tiettyä maantieteellistä aluetta alkuperäisesti asuttaneesta kansasta tai asukkaista. Nämä kansat ovat asuneet alueella jo ennen nykyisten valtionrajojen muodostumista. Maailmassa on tänä päivänä noin 370 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä, mikä on noin 5 prosenttia koko maailman väestöstä. He elävät noin 90 eri valtion alueella.

Erilaiset parantajat, tietäjät ja näkijät ovat tuttuja hahmoja niin fantasiakirjallisuudessa kuin historiallisten romaanien henkilögalleriassa.

Tähän aikaan vuodesta, kun pimeys alkaa pikku hiljaa taittua ja kaamos jää taakse, antaa valo uutta energiaa ja toivoa keväästä. Talvisen päivän kirkas valo ja vastasatanut lumi ovatkin yhdessä suorastaan häikäisevä yhdistelmä. 

Unelmia ja haaveita on hyvä olla, mutta niiden ei pidä antaa hallita elämää. Sen sijaan niistä pitää löytää voimavara, jonka avulla ei jää laakereille lepäämään, vaan löytää itsensä toteuttamasta asioita, joita ei ehkä kuvitellutkaan – koska unelmillakin on tapana muuttua. Seuraavassa esitellään sekä fiktiota että tietokirjoja, joissa käsitellään unelmia eri tavoin.