Suosituksia Suosituksia


Syrjäpolkuja ja sivukujia

Kirjallisuus on täynnä tarinoita heistä, jotka kulkevat omia polkujaan, jotka ovat hieman syrjässä, sivussa, ulkopuolella. Jotkut heistä ovat siellä omasta valinnastaan, osa janoaa muiden seuraan. Tässä tarinoita valtavirran sivusta.

Suomalaisia kertojia

Teoksen kansikuva Maarit Verrosen Pieni elintila kertoo Nataliasta, jonka nimikin on virhe.

Nuori nainen lähtee Scillynsaarille selvittämään omia ajatuksiaan mm. toisena naisena olemisesta, saa haluamattaan seuralaisen rikkaasta naisesta, joka on epämääräisellä tavalla sukua kuningashuoneelle, ja päätyy moraalisten ratkaisujen äärelle.

Teoksen kansikuvaElina Meadin novellikokoelmassa Hallanvaara tutustutaan moniin sivullisiin. Osa on ihmiskaupan uhreja, sijaisimettäjiä tai mieleltään sairaita. Tarinoissa liikutaan niin idässä kuin lännessäkin, eletään lamavuosia ja hyvästellään paras ystävä.

 

Teoksen kansikuvaMyös Jouni Tossavaisen Sivullisia on novellikokoelma. Novellien syntyprosessi alkoi työttömän blogista, johon kerättiin eri ammattien kuvauksia.

Savolaisen kirjailijan kynän välityksellä moniin ammatteihin liittyviin kysymyksiin saadan vastaus, mutta mitä lopulta uskoa, vai uskoako mitään?Teoksen kansikuvaErika Vikin Hän sanoi nimekseen Aleia on tuoreen fantasiasarjan aloitusosa, jossa Aleia, ihmistyttö,  pystyy aistimaan tuulia, minkä pitäisi seleesiyhteiskunnan mukaan olla mahdotonta. Ajankohtainen tarina muukalaisuudesta, toiseuden pelosta, surusta ja siitä selviämisestä.

Teoksen kansikuvaJukka Laajarinteen 72 on kertomus autopommiräjähdyksestä, Suomeen muuttaneesta muslimimiehestä Mouradista, sekä kuolemanjälkeisestä paratiiisista, joka ei vastaakaan Mouradin odotuksia.

72 neitsyttä ovat nunnankaavuissa, ja kun hän kehuu yhden kauniita silmiä, ne tuodaan hänelle lautasella. Mitä teet, kun olet yhtä ulkopuolinen niin elämässä kuin kuolemassakin?

 

Kertojia muualta maailmasta

Teoksen kansikuvaEvie Wyldin Kaikki laulavat linnut on tarina yksin saarella asuvasta naisesta nimeltä Jake Whyte. Yksin hän aikoo pysyäkin – kunnes joku tai jokin alkaa tappaa hänen lampaitaan.

Onko tappojen taustalla ilkivaltaa tekevät kylän nuoret, villikoirat, vai jokin, joka on seurannut Jakea maailman toiselta puolen, sieltä, missä linnutkin ovat erilaisia?

Teoksen kansikuvaXingjian Gao sai kuulla sairastavansa keuhkosyöpää ja kuolevansa pian. Kuusi viikkoa myöhemmin  toinen tutkimus paljasti, että kyseessä oli ollut erehdys: syöpää ei ollutkaan.

Kiinan valtaa pitäviä kritisoinut kirjailija Gao oli siis vaarassa joutua vangiksi työleirille, joten hän päätti paeta 15 000 kilometrin matkan Kiinan syrjäisille vuorille. Sen matkan tuloksena on romaani Sielun vuori.

Teoksen kansikuvaMeille läheiset satuttavat meitä eniten. Sen saa kokea Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuosien päähenkilö Tsukuru Tazaki, jonka tiivis ystäväpiiri oli yhtäkkiä sulkenut ulos ilman minkäänlaista selitystä.

Vuosia myöhemmin Tsukuru lopulta rohkaistuu selvittämään, miksi niin kävi.

Teoksen kansikuvaToni Morrisonin Sinisimmissä silmissä 1940-luvun alun Ohiossa asuva Pecola pitää itseään auttamattoman rumana. Hän ihailee Shirley Templeä, ja toivoisi samanlaisia sinisiä silmiä itselleenkin.

Tavallan Pecolan toive toteutuukin, mutta se ei tuota hänelle iloa: amerikkalaisen yhteiskunnan rakenteet ja arvostukset pitävät siitä huolen.

Teoksen kansikuvaNoViolet Bulawayon Me tarvitaan uudet nimet kertoo Kullasta, joka joutuu toteamaan, että ulkopuolinen voi olla monella tapaa. Hän on 10-vuotias, kun kotimaa Zimbabwe hajoaa konflikteihin, ja ajasta Ennen voi vai haaveilla. Mutta Kulta on yksi onnekkaista: hänellä on täti Yhdysvalloissa.

Onni ei kuitenkaan ole sama kaikille: maahanmuuttajien mahdollisuudet ovat rajatut myös amerikkalaisen yltäkylläisyyden keskellä.

 

Kirjoittanut Heidi Kokko, Tampereen kaupunginkirjasto 07/2017

Suositellut teokset

1-10 / 10
3459028
Kirja:72:2013:1. p.
72
Tekijä: Laajarinne, Jukka
3898773
Kirja:Hallanvaara:2016
Tekijä: Mead, Elina, kirjoittaja
3968054
Kirja:Hän sanoi nimekseen Aleia:2017
Tekijä: Vik, Erika, kirjoittaja
3813218
Kirja:Kaikki laulavat linnut:2016
Tekijä: Wyld, Evie, kirjoittaja
3534589
Kirja:Me tarvitaan uudet nimet:2013
Tekijä: Bulawayo, NoViolet
666901
Kirja:Pieni elintila:2004
Tekijä: Verronen, Maarit
495115
Kirja:Sielun vuori:2003
Tekijä: Gao, Xingjian
268241
Kirja:Sinisimmät silmät:1994
Tekijä: Morrison, Toni
3088160
Kirja:Sivullisia:2011
Tekijä: Tossavainen, Jouni
3584176
Kirja:Värittömän miehen vaellusvuodet:2014
Tekijä: Murakami, Haruki

Suomi 100

1-5 / 5

Elämää Suomessa 1920-luvulla.

Elämää Suomessa 1940-luvulla.

Elämää Suomessa 1950-luvulla

Elämää Suomessa 1960-luvulla.

Elämää Suomessa 1980-luvulla

Uusimmat

1-5 / 10

Tähän aikaan vuodesta, kun pimeys alkaa pikku hiljaa taittua ja kaamos jää taakse, antaa valo uutta energiaa ja toivoa keväästä. Talvisen päivän kirkas valo ja vastasatanut lumi ovatkin yhdessä suorastaan häikäisevä yhdistelmä. 

Unelmia ja haaveita on hyvä olla, mutta niiden ei pidä antaa hallita elämää. Sen sijaan niistä pitää löytää voimavara, jonka avulla ei jää laakereille lepäämään, vaan löytää itsensä toteuttamasta asioita, joita ei ehkä kuvitellutkaan – koska unelmillakin on tapana muuttua. Seuraavassa esitellään sekä fiktiota että tietokirjoja, joissa käsitellään unelmia eri tavoin.

Kirjallisuus on täynnä tarinoita heistä, jotka kulkevat omia polkujaan, jotka ovat hieman syrjässä, sivussa, ulkopuolella. Jotkut heistä ovat siellä omasta valinnastaan, osa janoaa muiden seuraan. Tässä tarinoita valtavirran sivusta.

Spekulatiivisen fiktion subgenreissä tarjonta on maailmalla niin suurta, että ymmärrettävästi vain murto-osa päätyy meillä suomennetuiksi. Esittelyssä fantasia- ja scifikirjoja ja -kirjailijoita, joita ei tällä hetkellä ole saatavissa suomeksi.

Goottilaisilla kauhuromaaneilla on pitkä historia 1700-luvun jälkipuoliskolta nykypäivään. 1818 genre oli jo niin pahamaineisen tunnettu, että Jane Austen tunnetusti parodioi sitä romaanissaan Neito vanhassa linnassa (Northanger Abbey).