Suosituksia Suosituksia


Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.

Rajoilla Etelä-Amerikassa

Teoksen kansikuvaMiltä kuulostaisi matka, jolla on kolme sääntöä: älä nuku, älä luota kehenkään ja rukoile? Mitä jos matka maksaisi jopa tuhansia dollareita eikä määränpään saavuttamisesta olisi mitään takeita? Tämän kaltaiselle matkalle päätyy nykyään moni ihminen ympäri maailmaa. Tällaisen matkan on tehnyt myös moni siirtolainen paholaisen junan kyydissä, joka kuljettaa ihmisiä Meksikon halki Yhdysvaltain rajalle. Matka on äärimmäisen vaarallinen, eivätkä kaikki pääse koskaan perille. Uhkana ovat erityisesti väkivaltaiset jengit, siirtolaisviranomaiset sekä junasta putoamisen mahdollisuus.

Toimittaja Maija Salmen kirjoittama kirja Paholaisen juna – matkalla kohti amerikkalaista unelmaa ei ole mikään mukava matkakertomus. Salmi on kiertänyt paholaisen junan radan varrella olevissa kaupungeissa ja haastatellut kymmeniä pakon edessä Keski-Amerikan maista lähteneitä siirtolaisia. Valtaosa heistä pakenee kotimaissaan rehottavaa väkivaltaa ja köyhyyttä. Siirtolaisten kertomuksissa korostuu lähtemisen pakko. Oma henki ollaan valmiita vaarantamaan, koska muutakaan keinoa ei ole.

 

Teoksen kansikuvaPaholaisen junan kyydissä matkustamista on kuvattu myös Cary Fukunagan ohjaamassa elokuvassa Ei nimeä (2009). Hondurasilaisen Sayran isä on ollut jo pitkään Yhdysvalloissa ja perustanut sinne uuden perheen. Nyt hän on tullut hakemaan myös Sayran mukaansa. Vaaroja täynnä oleva matka on kuljettava kävellen ja tavarajunien katolla tasapainoillen. Nälkäisenä ja väsyneenä on yritettävä pysyä valppaana jengien ja siirtolaisviranomaisten varalta.

Kohtaaminen jengin kanssa on kuitenkin väistämätöntä. Pahamaineisen Mara Salvatrucha -jengin jäsen Willy on tullut yhdessä jengipäällikön kanssa ryöstämään siirtolaisia junaan, jossa Sayra matkustaa. Jengielämä on alkanut ahdistaa Willyä ja hän päätyy tekoon, jonka seurauksena hänestä tulee yksi Meksikosta pois pyrkivistä siirtolaisista. Tästä alkaa Sayran ja Willyn yhteinen taival kohti tuntematonta. Jengielämän taaksejättäminen on kuitenkin mahdotonta - se mikä on kerran tatuoinnein ja riitein vahvistettu on ikuista.

 

Teoksen kansikuvaParempaa elämää Yhdysvalloissa tavoittelevien keskiamerikkalaisten lähdön syitä valaisee hyvin toimittaja Maija Saaren ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen teos Ilopangon vankilan naiset. Kirja kertoo El Salvadorissa sijaitsevan naisvankilan karusta todellisuudesta. Kirjoittaessaan Paholaisen junaa Maija Salmi tapasi siirtolaisten joukossa naisia, jotka olivat olleet tässä maailman pahamaineisimmassa naisvankilassa. Elämä vankilassa on hyvin epäinhimillistä: ahtaus, pilaantunut ruoka ja puutteellinen hygienia ovat jatkuvasti läsnä. Naiset eivät pärjää ilman omaistensa tavara- ja elintarvikelähetyksiä, mutta nekään eivät aina pääse perille.

Kirjassa saavat äänen ja kasvot lukuisat naisvangit. Naisen asema on El Salvadorissa huono. Tuomiot ovat pitkiä ja rikosten tutkinta puutteellista. Monet naisista on tuomittu abortista ja jopa keskenmenosta saattaa saada kymmenien vuosien mittaisen vankeustuomion. Useat naiset ovat joutuneet vankilaan ymmärtämättömyyttään jengien hyväksikäytön seurauksena. Naisten tarinoita lukiessa ymmärtää hyvin, miksi monet riskeeraavat elämänsä ja lähtevät vaaralliselle matkalle.

 

Euroopan rajoilla ja reunamilla

Teoksen kansikuvaOleskelulupaehdot ovat kiristyneet Euroopassa suurten turvapaikanhakijavirtojen vuoksi. Vuosittain jopa yli 160 000 ihmistä joutuu lähtemään pois Euroopasta vastoin tahtoaan, vaikka takana olisi useiden vuosien oleskelu maassa, kielitaito, koulutus ja Euroopassa syntyneet ja kasvaneet lapset. Toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä ovat haastatelleet ihmisiä, jotka on karkotettu Suomesta ja muista Euroopan maista. Kirjassa Karkotetut - mitä heille tapahtuu? kuullaan 13 karkotetun omaääniset tarinat. Monet niistä ovat todella pysähdyttäviä ja useista tarinoista paistaa toivottomuus. Joidenkin karkotettujen paluuta kotimaahan varjostaa väkivallan pelko. Karkotetuksi joutuminen ei ole kuitenkaan helppoa, vaikka paluuseen ei liittyisikään väkivallan uhkaa. Moni heistä eristäytyy, sillä karkotus koetaan hyvin häpeällisenä. Tämän takia moni suunnitteleekin uutta yritystä päästä takaisin Eurooppaan. Kirjan hieno kuvitus ja karkotettujen oma ääni tuo henkilöt lähelle muistuttaen, että turvapaikanhakijajoukot muodostuvat yksilöistä, joilla kaikilla on oma tarinansa. 

 

Teoksen kansikuvaUutiset Välimerellä kaatuneista huterista veneistä ja hukkuneista siirtolaisista ovat olleet viime vuosina valitettavan yleistä sisältöä uutisissa. Hädänalaiset ihmiset ovat valmiita uhraamaan koko omaisuutensa ja vaarantamaan henkensä tavoitellessaan parempaa elämää Euroopassa. Toisten ahdinko on toisten mahdollisuus, ja niinpä jotkut hyötyvät eri puolilla maailmaa tapahtuvista humanitäärisistä kriiseistä. Siirtolaisvirtojen taustalla pyörii valtava ammattirikollisten johtama liiketoiminta, jota kuvataan Andrea Di Nicolan ja Giampaolo Musumecin teoksessa Kuoleman matkatoimisto - ammattina ihmissalakuljetus.

Laittomuudestaan huolimatta salakuljettajien palvelut ovat yhä halutumpia. Kirjassa kuvataan koko salakuljetusprosessi reitteineen ja moninaisine toimintatapoineen. Kertojina ovat ihmissalakuljettajat itse. Lukijalle selviää, että ihmissalakuljetus ei ole mitään pikkurikollisten harjoittamaa toimintaa, vaan miljardibisnestä, joka jää toiseksi vain kansainväliselle huumekaupalle. Viranomaisten näkökulmasta salakuljetusrikollisuuden tekee hankalasti hallittavaksi sen joustavuus, verkostojen laajuus ja alati muuttuvat toteutustavat. Välimerellä liikkuva yksittäinen veneenkuljettaja on vain jäävuoren huippu ja pieni osa koko suurta organisaatiota. Suurimmat voitot käärivät toimintaa pyörittävät suurliikemiehet.

 

Teoksen kansikuvaRomanikerjäläiset ovat nykyään tavallinen näky kaupunkien katukuvassa. Keitä ovat nämä jalkakäytävien reunoilla kyyhöttävät tai haitaria soittavat ihmiset? Mistä he ovat tulleet? Miten he ovat päätyneet Suomeen? Toimittaja Kimmo Oksasen ja valokuvaaja Heidi Piiroisen teos Ohikuljetut - erään kerjäläisperheen tarina kertoo Helsingissä tapaamansa romanialaisperheen vaiheista.

Tositarinan keskiössä on Mihaela Stoica, 16-vuotiaana Romaniasta Suomeen saapunut tyttö. Eletään helmikuuta vuonna 2008. Mihaela on viimeisillään raskaana ja nukkuu teltassa Herttoniemessä sillan alla yhdessä miehensä Surasin kanssa. He ovat tulleet Suomeen kerjäämään, koska elämä kotimaassa Romaniassa on käynyt mahdottoman vaikeaksi. Kirjan tekijät seurasivat kymmenen vuotta Mihaelan ja hänen sukunsa elämää sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Mihaelan suvun vaiheiden kautta kirja esittelee romanikerjäläisten arkea ja avaa kerjäämisen taustalla olevia syitä. Kirjassa pureudutaan myös Romanian yhteiskuntaan ja kerjäläisten saamaan vastaanottoon eri maissa. Kirjan lukemisen jälkeen kadun varressa kohtaamiaan kerjäläisiä katsoo ehkä hivenen eri tavalla.

 

Pakoon suljetusta valtiosta

Teoksen kansikuvaMasaji Ishikawa syntyi Japanissa ja eli siellä elämänsä 13 ensimmäistä vuotta. Japanilaisen äidin ja korealaisen isän poika muutti perheineen Japanista Pohjois-Koreaan vuonna 1960. Isän syntyperän takia perhettä oli syrjitty Japanissa, ja lupaukset kaikille toimeentuloa ja riittävää ravintoa tarjoavasta maanpäällisestä paratiisista loivat toivoa paremmasta elämästä.  Usko propagandaan johdatti Masajin perheen lopulta Pohjois-Koreaan. Totuus paljastui kuitenkin jo heti maahan saavuttaessa. Kaikille riittävästä työstä, vauraudesta tai ruoasta ei ollut tietoakaan, vaan köyhyys ja kurjuus oli nähtävillä kaikkialla. Japanilaisina perhe joutui hyljeksityksi myös uudessa kotimaassaan.

Kärsimystä kesti 36 vuotta, kunnes Masaji Ishikawa päätti lopulta paeta. Näistä kärsimysten vuosista syntyi kirja Pako helvetistä: kohtalona Pohjois-Korea, jossa Ishikawa kuvaa elämää mielivaltaisen valtiokoneiston alaisena.

 

Teoksen kansikuvaSamaa aihetta käsitellään Eunsun Kimin teoksessa Pohjois-Korea: yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä. 11-vuotias Eunsum Kim viettää kuusi päivää yksin kotona äidin ja siskon ollessa etsimässä ruokaa toisesta kaupungista. Kotona ei ole mitään. Kaikki on myyty. Lopulta äiti ja sisar palaavat kotiin tyhjin käsin. Perheen isä on kuollut nälkään ja lopulta äiti päättää yrittää paeta tyttäriensä kanssa rajan yli Kiinaan. Yritys on epätoivoinen, mutta mitään vaihtoehtoa perhe ei näe.

Äidin ja tytärten pakomatka kestää yhdeksän vuotta. Perhe onnistuu pääsemään Kiinaan, mutta elämä siellä ei ole helppoa. Koska Eunsumilla ja hänen perheellään ei ole mitään, ovat he riippuvaisia kiinalaisten avusta ja helppo hyväksikäytön kohde. Kiinassa pohjoiskorealaisiin suhtaudutaan nuivasti. Myös Eunsum perheineen ilmiannetaan ja he joutuvat palaamaan takaisin Pohjois-Koreaan. Kuin ihmeen kaupalla he kuitenkin onnistuvat pakenemaan toistamiseen. Monien vaiheiden jälkeen perhe onnistuu pakenemaan Kiinasta Mongolian puolelle ja sieltä edelleen Etelä-Koreaan.

 

 

Kirjoittaja: Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 2/2019

Suositukset

3752195
Kirja:Kuoleman matkatoimisto : ammattina ihmissalakuljetus:2015
Tekijä: Di Nicola, Andrea, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
902909
DVD:Ei nimeä:2010
Vuosi: 2010
Kieli: espanja, suomi, ruotsi, tanska, norja
Aineistolaji: DVD
Loading...
4206359
Kirja:Pako helvetistä : kohtalona Pohjois-Korea:2018
Tekijä: Ishikawa, Masaji, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3752133
Kirja:Pohjois-Korea : yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä:2015:2. p.
Tekijä: Kim, Eunsun, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3595696
Kirja:Pohjois-Korea : yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä:2014
Tekijä: Kim, Eunsun, kirjoittaja
Vuosi: 2014
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4261747
E-kirja:Ohikuljetut : erään kerjäläisperheen tarina:2018
Tekijä: Oksanen, Kimmo, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: E-kirja
Loading...
4123708
Kirja:Ohikuljetut : erään kerjäläisperheen tarina:2018
Tekijä: Oksanen, Kimmo, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4036666
Kirja:Ilopangon vankilan naiset:2017
Tekijä: Salmi, Maija, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3738402
Kirja:Paholaisen juna : matkalla kohti amerikkalaista unelmaa:2015:1. p.
Tekijä: Salmi, Maija, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3884066
Kirja:Karkotetut : mitä heille tapahtuu?:2016
Tekijä: Viitanen, Kaisa, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 25

Rajoilla ja reunoilla

Sodat, levottomuudet, köyhyys ja monet muut elämää rajoittavat tekijät liikuttavat nykyään miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Kodeistaan paenneet ihmiset liikkuvat usein vieraiden valtioiden rajoilla ja yhteiskuntien reunamilla pyrkiessään kohti parempaa elämää. Millaisia ovat valtioiden rajoja ylittävien tai sitä yrittävien matkat? Millaista on elää yhteiskunnan reunalla? Tämä artikkeli tarjoaa luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tietää siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista enemmän.

Nyt väsyttää

Uudehkoja kirjoja unesta ja unettomuudesta

Lue ääneen vanhukselle

Ääneen lukeminen on helppo ja mainio viriketuokio vanhuksille. Tässä jutussa on ehdotuksia lukutuokioon sopivista kirjoista.

Kaamoksen keskellä

Kaamos eli polaariyö on sydäntalven aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin takaa näkyviin ollenkaan. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Pohjoisessa kaamos ei ole pelkkää pimeää, vaan se tarjoaa elämyksiä mm. loimuavien revontulien muodossa. Kaamoksen ja pimeän vuodenajan aikaan on myös hyvä rauhoittua ja antaa aikaa itselleen. Eteläisessä Suomessa ei ole varsinaista kaamosta, vaan puhutaan pimeästä vuodenajasta.

Tietokonepelien osaajaksi

Tietokonepelien ja pelimusiikin osaajaksi suunnittelun ja koodin kautta.

Niin kauan kuin sinut muistetaan…

Elämäkerrat ovat kirjastoissa erittäin suosittu ja luettu aineistolaji. Meillä on tarve muistaa, muistella ja tallentaa muistamaamme. Muisti on oikullinen, se ei pysy aitauksessa tai saavu tarvittaessa. Ihmisen elämän tallentaminen kirjaksi vaikuttaa siten lähes mahdottomalta tehtävältä. Siitä huolimatta siihen on ryhdytty usein, erittäin tuotteliaasti. Miten elämäkerrat syntyvät? Kuka katsotaan elämäkerran arvoiseksi? Ja miten kaunokirjallisuudessa on käsitelty elämäkerrallisuutta?

Naamioleikkiä

”Suomalaiset ovat teatterikansaa” -väite on usein kuultu. Tutkimusten valossa se pitänee paikkansa. Teatterissa käydään innokkaasti. Mutta - oletko tutustunut teatteriin näytelmätekstien kautta? Näytelmät tarjoavat pienessä paketissa suuria aiheita ja vaihtuvia tunteita. Tragedian ja komedian naamiot vuorottelevat Suosituksia-teoksissakin.

Pysy aina pikkuveljenä

Sanotaan, että sisarussuhteet ovat pisimpiä ja tärkeimpiä sosiaalisia suhteita ihmisen elämässä. Hyvät suhteet sisaruksiin lapsuudessa kantavat läpi elämän ja ne ennustavat läheisiä suhteita sisarusten kesken aikuisuudessa. Entä sitten, jos sisaruksia ei ole? Kasvaako lapsesta silloin itsekäs ja epäsosiaalinen aikuinen? Ei huolta - näin asian laita ei ole. Sisarusten määrä ei takaa onnellista aikuisuutta. Kasvatuksella, vanhempien huolenpidolla ja rakkaudella on enemmän merkitystä kuin sillä, onko sisaruksia vai ei.

Missä olet ollut, nainen?

Sastamalassa järjestettävällä Vanhan kirjallisuuden päivät -tapahtumalla on tänä vuonna teemana Naisen paikka. Teema innosti miettimään, mikä naisen paikka on ollut kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Ovatko perinteiset äidin, tyttären tai vaimon roolit joustaneet eri yhteisöissä?

Miehen paikka - miehen monet roolit

Heinäkuun Suosituksia-esittelyssä katsotaan miehen elämää kotimaisten kirjoittajien ja tekijöiden näkökulmasta.