Tutustu teemaan

Tietoa tiedosta - mihin voi luottaa?

Tiedon määrä lisääntyy nykyään käsittämätöntä vauhtia ja pääsy tiedon äärelle on vain muutaman klikkauksen päässä, mutta tiedon laatu vaihtelee hurjasti. Elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa, jossa tunteisiin vetoaminen on tärkeämpää kuin argumenttien todellinen paikkansapitävyys, mikä näkyy muun muassa klikkiotsikoissa. Tilanne on nostanut esiin uusia ongelmia ja synnyttänyt kysymyksiä: mitä tieto oikeastaan on? Miten erottaa tutkittu ja luotettava tieto mutu-tiedosta tai valeuutisista? Kenen tutkimustuloksiin voi luottaa? Entä mihin tietoa ylipäätään tarvitaan?

Tästä listasta löydät kirjoja, jotka pyrkivät vastaamaan näihin kysymyksiin ja antavat neuvoja siihen, kuinka luovia loputtomassa informaatiosuossa.

teoksen Hyvä ja paha tieto kansikuva.Hyvä ja paha tieto on vuoden 2021 Tieteen päivien kirja, joka on julkaistu yhteistyössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa. Tiede ja teknologia ovat muovanneet ihmisten elämää ja ajattelutapoja. Silti jotkin asiat ovat edelleen ymmärryksemme ulottumattomissa, vaikka toisaalta uudet tutkimustulokset ravistelevat maailmankuvaamme välillä yllättävilläkin tavoilla. Hyvä ja paha tieto pohtii tiedon luonnetta sekä tiedon asemaa päätöksenteossa ja tulevaisuuden suunnittelussa. Millaista tietoa tarjoavat tilastot ja taulukot? Kenellä on viimeinen sana, kun väitellään esimerkiksi terveellisestä ruoasta tai ilmastonmuutoksesta? Voiko tuskallinen tieto opastaa meitä kohti parempaa tulevaisuutta? Teos sisältää useita eri artikkeleita esimerkiksi asiantuntijuuden murroksesta koronakriisissä, planetaarisesta hyvinvoinnista, geenitiedosta sekä luonnon monimuotoisuuden tilasta ja tulevaisuudesta.

teoksen Vaihtoehtoiset faktat kansikuva.Åsa Wikforssin Vaihtoehtoiset faktat valottaa sitä, mitä tieto on ja mitä se ei ole, tarkastellen samalla yhä lisääntyvää tiedevastaisuutta. Inhimillinen tieto on usein sosiaalista ja suurin osa tiedostamme onkin peräisin muilta ihmisiltä, minkä vuoksi voimme kerryttää tietoa ainutlaatuisesti. Samalla tiedon inhimillinen luonne tekee meidät kuitenkin alttiiksi keksityille uutisille ja valheille sekä mutu-tiedolle. Vaihtoehtoiset faktat pyrkii antamaan vastauksen siihen, miten voimme vahvistaa vastustuskykyämme valheellisia väitteitä vastaan, miten voimme oikaista valheellista tietoa ja mikä on median tai koulujen rooli tiedon välittäjänä ja demokratian kannalta. Takakansitekstin mukaan Vaihtoehtoiset faktat sopii kaikille tiedon nykytilasta huolestuneille maailmankatsomuksesta riippumatta. Saatavilla myös e-kirjana.

teoksen Kuka oikein tietää: kun mielipide haastoi tieteen -teoksen kansikuva.Tiina Sarjan Kuka oikein tietää: kun mielipide haastoi tieteen on suhteellisen helposti tajuttava selitys siitä, miten tiede toimii. Teos valottaa tieteellisen tiedon syntyprosessia: miten tieto muuttuu laboratoriosta päivälehden tiedesivuille ja edelleen sosiaaliseen mediaan. Kirja auttaa netin valheuutisten seassa seilaavaa lukijaa erottamaan tutkitun ja luotettavan tiedon mutu-tiedosta. Teos myös pyrkii vastaamaan siihen, miksi erimieliset tutkimustulokset ovat tieteen luotettavuuden ydin ja eteenpäin vievä voima, siitä huolimatta, että tavallinen tallaaja saattaa menettää uskonsa tieteen kykyyn tuottaa luotettavaa tietoa luettuaan vuodesta toiseen toisiaan kumoavia tutkimustuloksia.

teoksen Näytön paikka: tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö kansikuva.Kari Raivion Näytön paikka: tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö kuvaa asiantuntevasti tutkitun tiedon ja todisteiden käyttöä muun muassa yhteiskunnan päätöksenteossa, ilmastonmuutosta vastaan kamppailtaessa sekä lääketieteellisten hoitojen ja niiden vaikutusten arvioinnissa. Teos tarkastelee tieteellisen tiedon luotettavuuden kriteereitä, mutta ei myöskään unohda tutkimuksen varjopuolia: teos käsittelee tieteellisen tutkimuksen tulosten vääristelyä, sepittämistä sekä plagiointia. Takakansitekstiä lainaten: tutkimustieto muuttaa yhteiskuntia, yritysmaailmaa ja ihmisten elämää. Siksi on tärkeää, että sen merkitys tunnustetaan ja että se kulkee tiiviisti mukana tulevaisuutta rakennettaessa.

teoksen Totuus: paskapuheen lyhyt historia kansikuva.Totuus: paskapuheen lyhyt historia käsittelee totuutta - tai oikeastaan sitä, miten ihmiset ovat läpi historian onnistuneet välttelemään totuutta ja onnistuneet valehtelemaan niin toisille kuin itselleenkin. Sanotaan, että elämme nykyään totuudenjälkeistä aikaa, jossa faktojen sijaan vedotaan tunteisiin. Kirjan kirjoittaja, faktantarkistuorganisaatio Full Factissa työskentelevä Tom Phillips kuitenkin kysyy, onko mitään toden puhumisen kulta-aikaa koskaan ollutkaan. Kirjassa perehdytään valheen eri muotoihin ja historiallisiin hevonkukkuihin - teos on täynnä paskanpuhujia ja hauskoja anekdootteja, mutta myös runsaasti tietoa muun muassa lehdistön ja median historiasta. Kirjan johtavana ajatuksena ja kantavana voimana on kriittisen ajattelun korostaminen.

teoksen Valheenpaljastajan käsikirja kansikuva.Johanna Vehkoo on palkittu tutkiva toimittaja, joka toimii johtajana Feministisessä ajatushautomo Hatussa ja on yksi Long Playn perustajista. Teoksessaan Valheenpaljastajan käsikirja hän käsittelee sitä, miten tunnistaa valeuutisen, infovaikuttamisen, manipuloinnin ja propagandan. Valheenpaljastajan käsikirja tarjoaa tietoa länsimaista demokratiaa rapauttavasta ilmiöstä ja ehdottaa konkreettisia keinoja tilanteen tunnistamiseksi ja sen torjumiseksi: kirjasta saat esimerkiksi neuvoja Google-hakujen syventämiseen. Teos sopii erityisen hyvin sosiaalisessa mediassa aktiivisesti toimivalle, tai somea työkseen tekeville lukijoille.

Kirjoittanut Iina Lehtiniemi, Valkeakosken kirjasto 8/2021.

Suositukset

4791290
Kirja:Hyvä ja paha tieto:2021 Kirja
Vuosi: 2021
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4556666
Kirja:Totuus : paskapuheen lyhyt historia:2020 Kirja
Tekijä: Phillips, Tom, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4775964
Kirja:Näytön paikka : tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö:2020:2. painos. Kirja
Tekijä: Raivio, Kari, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4341292
Kirja:Näytön paikka : tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö:2019 Kirja
Tekijä: Raivio, Kari, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
3884143
Kirja:Kuka oikein tietää : kun mielipide haastoi tieteen:2016 Kirja
Tekijä: Sarja, Tiina, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4465224
Kirja:Valheenpaljastajan käsikirja:2019:2. painos. Kirja
Tekijä: Vehkoo, Johanna, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...
4652965
Kirja:Vaihtoehtoiset faktat:2020 Kirja
Tekijä: Wikforss, Åsa, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Loading...

Uusimmat

1-10 / 19

Tietoa tiedosta - mihin voi luottaa?

Tiedon määrä lisääntyy nykyään käsittämätöntä vauhtia ja pääsy tiedon äärelle on vain muutaman klikkauksen päässä, mutta tiedon laatu vaihtelee hurjasti. Elämme niin sanottua totuuden jälkeistä aikaa, jossa tunteisiin vetoaminen on tärkeämpää kuin argumenttien todellinen paikkansapitävyys, mikä näkyy muun muassa klikkiotsikoissa. Tilanne on nostanut esiin uusia ongelmia ja synnyttänyt kysymyksiä: mitä tieto oikeastaan on? Miten erottaa tutkittu ja luotettava tieto mutu-tiedosta tai valeuutisista? Kenen tutkimustuloksiin voi luottaa? Entä mihin tietoa ylipäätään tarvitaan?

Luotu: 27.5.2021

Taidetta, rikoksia ja mysteerejä

Taidedekkarit - mikä ihana keksintö!

Luotu: 27.4.2021

Retkeily ja kansallispuistot

Retkeily ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa, mikä näkyy etenkin tämän kevään vallitsevissa poikkeusoloissa. 

Luotu: 31.3.2020

Uppoudu sarjoihin

Loppuuko kirja aina kesken? Tartu seuraavaksi kirjasarjaan, jolloin lukemista riittää pidemmäksi aikaa.

Luotu: 2.4.2020

Kuvataiteilijat kaunokirjallisuudessa

Taiteen sanotaan tuovan merkityksiä elämään ja lisäävän hyvinvointia. Yksi merkittävä osa taidemaailmaa on kuvataide, joka sisältää muun muassa kuvanveiston ja maalauksen. Taidetta ei voi kuitenkaan syntyä ilman taiteilijoita ja heidän kokemuksiaan maailmasta. Tähän listaan onkin koottu kaunokirjallisuutta, jonka avulla voit tutustua kuvataiteilijoiden vaiherikkaaseen elämään.

Luotu: 14.7.2020

Jos pidät luonnonkasveista...

…saattaisit pitää seuraavista tietokirjoista, joissa esitellään Suomessa luonnonvaraisina kasvavia lajeja. Monet luonnosta löytyvistä kasveista sopivat myös ravinnoksi.

Luotu: 19.5.2021

Avaruusoopperaa sarjoina

Avaruusooppera on tieteiskirjallisuuden eli scifi-kirjallisuuden alalaji, jossa tyypillisesti seikkaillaan mahtipontisesti ulkoavaruudessa. Tästä listasta löydät vinkkejä kirjasarjoista, jotka voidaan luokitella avaruusoopperaksi.

Luotu: 29.3.2021

Äiti on aina äiti

Kuulin tämän tarinan radiosta vuosia sitten.  Tarina meni suunnilleen näin: toimittaja oli löytänyt kännykän kadulta. Hän nosti sen ylös ja tarkasteli puhelinta löytääkseen puhelimen omistajan. Hän sai kännykän jollakin konstilla auki.  Ensimmäisenä yhteystiedoissa luki ”äiti”. Toimittaja ajatteli, että nyt on lapselta kännykkä kadoksissa ja sitä ehkä kuumeisesti etsitään. Hän soitti äidin numeroon kertoakseen puhelimen löytyneen. Puhelimeen vastasi jo iäkkäämpi rouva, ja selvisi, että puhelimen kadottanut omistaja hipoi itsekin jo eläkeikää. Äiti totesi toimittajalle, että "lapsesta saa aina olla huolissaan”. Niinpä niin. Äiti on aina äiti, oli lapsi minkä ikäinen tahansa.

Luotu: 9.4.2021

Kadonneen lukukipinän metsästys

Meille lukutoukille kirjat ja lukeminen ovat itsestään selviä asioita – melkeinpä elinehtoja, mutta kaikille ne eivät sitä ole. Joskus käy myös niin, että vannoutuneinkin lukutoukka kadottaa lukukipinänsä matkan varrella. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta tai palata lukemisen pariin uudelleen.

Luotu: 16.2.2021

Ajatusaskartelua

Esittelyssä uusia esseekokoelmia.

Luotu: 29.1.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu