Kahvikuppi ja kasa kirjoja

Kohtaamisia

 

Haastattelussa

Kirsi Ranin

Kirsi Ranin tunnetaan etenkin Kirsin Book Clubista, joka on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Nyt hän kirjoittaa kirjaa lukupiireistä. Sen on määrä ilmestyä syksyllä 2021.

Marjo RaninKuka olet ja mitä teet? 
Kirsi Ranin, jota eräs ystävä tituleerasi kirja-aktivistiksi. Olen perustanut yli kymmenen vuotta siten Kirsin Book Clubin, johon kuuluu lukupiiri, suosittu kirjablogi ja podcast. Nyt kirjoitan syyskuussa 2021 ilmestyvää Lukupiiri - Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika -kirjaa.

Kerro ikimuistoisin kirjastokokemuksesi?
Minulla on tiivis suhde lähikirjastooni, Espoon Haukilahden kirjastoon. Rakennus näkyy ikkunastamme ja pistäydyn siellä viikoittain. Varaan kirjat Helmet-palvelusta ja poimin ne kirjastosta koirani kanssa iltalenkillä. Kirjasto toimii omatoimiperiaatteella eli ovi avautuu omalla kirjastokortilla. Aivan loistavaa palvelua ja tulee tunne, että tämä on todellakin minun kirjastoni.

Mistä saat innostusta ja ideoita?
Minä olen utelias ja puhelias ihminen. Innostun ihmisistä, ideoista ja ilmiöistä. Työni puolesta olen saanut jatkuvasti kohdata uusia ihmisiä ja sparrata ideoita. Myös moni kirja ja kirjakeskustelu on sysännyt seuraavaan maailmaan ja lukukokemukseen. Silmät auki ja korvat hörölle ja reippaasti kysymään -teemalla kaikkialla!

Mistä sanasta pidät eniten / vähiten?
Sisältönsä puolesta ÄITI on ylivoimainen, mutta äänteiden puolesta pidän enemmän vahvoista sanoista. Ehkä se johtuu siitä, että lapsena totuin luettelemaan nimeni ja osoitteeni: Kirsi Kärkinen, Kirkkokatu. Esikoistyttäremme nimesimme vielä samalla mallilla Kirre Irja Riga Raniniksi. Toinen tyttäremme syntyi Aasiassa asuessamme, joten ymmärsimme jo välttää ärrää, jonka vain harva siellä osasi ääntää. Neidistä tuli Milla Mai Margareta.
Varsinaisia inhokkeja minulla ei ole. Jotkut vieraskieliset sanat ovat haasteellisia ääntää, vaikkapa zmrzlina, mutta senkin opin ääntämään ollessani muinoin kesätöissä Prahassa. Sana tarkoittaa jäätelöä!

Teokset, jotka ovat vaikuttaneet sinuun?
Lapsuuden suosikkini oli Louisa M. Alcottin Pikku naisia. Fanitin kirjan Jo-hahmoa, halusin olla yhtä rohkea ja kapinallinen. Nykyään luen jatkuvasti kirjoja, jotka ovat vaikuttavia lukukokemuksia. Viime aikojen esimerkkejä Evie Wyldin Me olemme susia, Kim Thuyn Ru, Marisha Rasi-Koskisen REC ja Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

Mitä muuta ammattia olet kokeillut / olet halunnut kokeilla?
Minä olen tehnyt pitkän uran liike-elämän palveluksessa Suomessa ja maailmalla. Viimeiset reilut kymmenen vuotta olen työskennellyt liikkeenjohdon konsulttina eli kirjoittaminen ja kirja-aktivismi ovat minulle rakkaita harrastuksia.

Haluatko lähettää terveisiä?
Lähetän mielelläni terveisiä kaikille Kirsin Book Clubin seuraajille niin blogissa, podcastissa kuin eri some-kanavissakin. Lähetän myös terveisiä kaikille tutuille PIKI-verkkokirjaston alueella, etenkin heille, joiden kanssa tavataan kesäisin Nässyn rannalla.

Kiitos Kirsi haastattelusta!

Kirsin Book Clubin kotisivut

Haastatteli: Marjo Kylmänen, Parkanon kaupunginkirjasto 3/2021

 

Suositukset

1-7 / 12
4643123
Kirja:Me olemme susia:2020 Kirja
Tekijä: Wyld, Evie, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4643217
Kirja:Ei kertonut katuvansa : vaellusromaani:2020 Kirja
Tekijä: Kinnunen, Tommi, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4653117
Kirja:REC:2020 Kirja
REC
Tekijä: Rasi-Koskinen, Marisha, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4644238
Kirja:Pikku naisia:2020 Kirja
Tekijä: Alcott, Louisa M., kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4336580
Kirja:Ru : romaani:2019 Kirja
Tekijä: Thúy, Kim, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4025896
Kirja:Pikku naisia:2017 Kirja
Tekijä: Alcott, Louisa May, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
812784
Kirja:Pikku naisia:1945:4. p. Kirja
Tekijä: Alcott, Louisa M
Vuosi: 1945
Aineistolaji: Kirja

Kyselimme kuulumisia

1-10 / 113

Kirsi Ranin

Kirsi Ranin tunnetaan etenkin Kirsin Book Clubista, joka on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Nyt hän kirjoittaa kirjaa lukupiireistä. Sen on määrä ilmestyä syksyllä 2021.

Jonna Kalliomäki (ent. Nordström)

Jo kaksi JonSukat -kirjaa julkaissut ja supersuosittua, Villasukkarakkautta-ryhmää Facebookissa luotsaava Jonna Kalliomäki (ent. Nordström) on innostanut monet neulomisen ja etenkin villasukkien pariin.

Niillas Holmberg

Utsjoella asuva Niillas Holmberg on saamelainen runoilija ja muusikko. Hän on julkaissut useita runokokoelmia ja hänen tekstejään on käännetty yli kymmenelle kielelle. Muusikkona hän on toiminut niin vokalistina, kitaristina, säveltäjänä kuin sanoittajanakin. Hänet tunnetaan suorasukaisena alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajana. Holmbergin esikoisromaani Halla Helle julkaistaan pian.

Jessica Haapkylä

Teoksessaan Meren tarina meribiologian tohtori Jessica Haapkylä tutki, mitä pohjoisille merille on tapahtumassa. Hän matkusti mm. Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille. Valkeakoskelta lähtöisin oleva Haapkylä on tutkinut muitakin merialueita ja ollut mukana Jean-Michel Cousteaun filmiryhmässä.

Karo Hämäläinen

Kirjallisuuden moniottelija Karo Hämäläinen on kirjoittanut mm. lasten- ja nuortenkirjoja, elämäkertoja ja romaaneja. Tänä vuonna häneltä ilmestyi kaksi teosta Väinö Linnasta, Tampereen Linna lapsille ja romaani Kansalliskirjailija aikuisille.

Eeva Vuorenpää

Eeva Vuorenpään viimeisin teos Kaksi rantaa (2018) on historiallinen romaani suomalaisten Amerikan-siirtolaisuudesta. Häneltä on aiemmin ilmestynyt mm. suosittu Kotkansilmä-romaanitrilogia.

Marko Hautala

Marko Hautalalta ilmestyi juuri kauhuromaani Pimeän arkkitehti. "Suomalaisen kauhun kuninkaan" (HS) kirjoja on palkittu ja käännetty useille kielille.

Niina Mero

Hämeenlinnalaiskirjailija Niina Mero julkaisi viime vuonna esikoisromaaninsa Englantilainen romanssi. Nyt työn alla on uusi romaani ja väitöskirja. Niina Mero myös opettaa kirjoittamista.

Pirkko Soininen

Pirkko Soininen tunnetaan etenkin taidemaailmaan sijoittuvasta Salome Virta -dekkarisarjasta, jonka hän on kirjoittanut Eppu Nuotion kanssa. Hän on julkaissut myös Ellen Thesleffin fiktiivisen päiväkirjan sekä runoteoksia.

Pekka Hyyti

Pirkanmaalaisen Pekka Hyytin Tampereen historiaan sijoittuvan dekkarisarjan ensimmäinen osa, Tummat pilvet eilisen, voitti Vuoden esikoisdekkari 2020 -kunniakirjan. Sarjan kolmas osa ilmestyy syksyllä.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu