... niin saatat pitää myös näistä
Jos pidät kirjeistä...
…sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, jotka kaikki pohjautuvat kirjeisiin. Näissä kirjoissa kirjeitä kirjoitetaan monissa eri tilanteissa ja lukuisissa eri rooleissa oleville ihmisille.
Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille (2019)
Meiju Niskalan teos Sata kirjettä kuolleelle äidille pohjaa kirjailijan omiin kokemuksiin. Niskalan äiti sairastui työikäisenä muistisairauteen. Heti kirjan alussa äiti kuolee. Kirjassa Niskala kuvaa äidin sairastumista ja hänen saamaansa hoitoa ja nostaa näin esiin monia yhteiskunnallisiakin näkökulmia. Heikkouden ja sairauden kohtaaminen on monille vaikeaa, eivätkä sitä hallitse paremmin edes kaikki ne, jotka työskentelevät jatkuvasti kuoleman parissa. Äidin sairastumista ja kuolemaa seuraa Niskalan oma romahdus. Terveys pettää, parisuhde päättyy ja ystävät kaikkoavat. Kaikkea ei ihminen jaksa ja niinpä Niskala päätyy psykiatriselle osastolle. Kaikesta tästä syntyy sata kirjettä kuolleelle äidille.
Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta: potilas numero 43 (2020)
Saima Rahkonen vietti lähes koko elämänsä mielisairaaloissa. Yksi häntä hoitanut taho oli Seilin sairaala. Vuonna 2010 Seilin saarelta löytyi kallionkoloon kätkettyjä lasipulloja, joihin säilötyissä kirjeissä kerrottiin mielisairaanhoidosta 1920-1950-luvuilla. Viestit oli kirjoittanut Saima Rahkonen, köyhästä työläisperheestä lähtöisin oleva palvelijana työskennellyt nainen. Susan Heikkinen kiinnostui näistä pulloihin kätketyistä viesteistä ja päätti alkaa selvittää Saiman tarinaa. Pienistä tiedonmuruista rakentuu kertomus naisesta, joka erään väkivallanteon seurauksena päätyi ensin vankilaan ja sieltä loppuelämäkseen mielisairaaloihin.
Shaun Usher: Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa (2020)
Shaun Usherin teos Kirjeitä jotka mullistivat maailma on kiehtova kokoelma kirjeistä, joita lukuisat tunnetut ja myös tuntemattomat historian henkilöt ovat kirjoittaneet eri aikoina. Vanhin kirje, savitaululle kaiverrettu viesti muinaisen Egyptin faaraolle, on kirjattu n. 1340 eaa, uusimmat kirjeet ovat menneiltä vuosikymmeniltä. Mukana on monenlaisia kirjeitä: kirjeitä ystävälle, rakkauskirjeitä, anteeksipyyntöjä, hylkäyskirjeitä ja lukuisia muita viestejä. Mielenkiintoa lisäävät valokuvat alkuperäisistä kirjeistä ja sekä kirjeitä taustoittavat osiot. Kirjasta selviää esimerkiksi se, mitä Virginia Woolf kirjoitti koskettavaan itsemurhakirjeeseensä puolisolleen tai mitä sanottavaa Viiltäjä-Jackillä oli hyytävässä viestissään katupartion päällikölle.
Märta Tikkanen: Pakko yrittää kir-: elämä kirjeissä (2019)
Märtä Tikkanen on suomenruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut kirjeitä koko elämänsä. Tähän teokseen on koottu Märtan kirjoittamia kirjeitä kahdelle Ruotsissa asuvalle kirjailijaystävälleen: Åsa Mobergille ja Birgitta Stenbergille, joille hän purki sydäntään 1970-luvulta aina 2000-luvulle asti. Ystävyys kantaa kaikkien näiden neljän vuosikymmenen läpi. Kirjeissä puidaan niin perheasiat, kirjoittaminen, kritiikit kuin suomenruotsalaisten pienet kulttuuripiiritkin. Vuosien saatossa myös tekniikka kehittyy ja kirjoituskoneen tilalle tulee sähköposti. Vaikka kirjaan on koottu vain Märtan lähettämiä kirjeitä, muodostuu lukijalle käsitys myös kirjeiden vastaanottajien elämäntapahtumista.
Karoliina Timonen: Kirjeitä Iijoelle: Kalle Päätalon elämän naiset (2019)
Kalle Päätalon Iijoki-sarja on Päätalon omaelämäkerrallinen 26-osainen romaanisarja. Päätalo kuvaa kirjoissaan miehistä elämää, mutta kirjojen sivuilla esiintyy myös lukuisia voimakkaita ja kiinnostavia naisia. Karoliina Timosen teos on omistettu näille naisille. Timonen ihastui Iijoki-sarjaan jo nuorena. Myöhemmin hän jakoi lukukokemuksiaan sarjasta omassa kirjablogissaan, ja päätti lopulta kirjoittaa kirjeet näille Taivalkosken kovissa oloissa eläneille naisille. Kirjeiden kohteiksi valikoituivat Päätalon nuoruusajan monet naiset. Topakan Riitu-äidin ohella kirjeen saa 20 muuta taivalkoskelaista naista. Heidän joukossaan on sukulaisia, naapureita, ihastuksen kohteita sekä monia muita Päätalon elämään vaikuttaneita naisia. Timonen tarkastelee kirjeidensä kautta naisena olemista Kainuussa ja pohtii Päätalon suhdetta naisiin. Selväksi käy, että Iijoki-sarja naisineen on tehnyt TImoseen lähtemättömän vaikutuksen, niin suurella lämmöllä hän kirjeensä kirjoittaa.
Kirjoittanut Heidi Pehkonen 2/2021, Kangasalan kirjasto
Suositukset
Aiheet
- Jos pidät tästä
- Kaunokirjallisuus
- Jännitys ja seikkailu
- Rakkaus ja romantiikka
- Scifi, kauhu ja fantasia
- Sarjakuva ja huumori
- Runot ja novellit
- Elokuvat
- Hyvinvointi ja liikunta
- Kädentaidot ja harrastukset
- Luonto ja puutarha
- Perhe ja yhteiskunta
- Maat ja kansat
- Historia ja kulttuurit
- Vuodenkierto
- Suomi 100
Aiemmat jutut
Jos pidät kirjeistä...
…sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, jotka kaikki pohjautuvat kirjeisiin. Näissä kirjoissa kirjeitä kirjoitetaan monissa eri tilanteissa ja lukuisissa eri rooleissa oleville ihmisille.
Jos pidät pienoisromaaneista...
...sinun kannattaa tutustua seuraaviin teoksiin, joissa lyhyt sivumäärä kätkee sisälleen hienon ja jopa koko elämänmittaisen tarinan.
Jos pidät Babylon Berliinistä, niin
... saatat pitää myös näistä 1920 - 1930 -luvun Suomeen sijoittuvista dekkareista.
Jos pidät historiasta...
...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.
Jos pidät Enni Mustosesta...
...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.
Jos pidät matkakertomuksista...
...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.
Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...
...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.
Mitä Päätalon jälkeen?
Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?
Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...
...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.
Jos pidät Hercule Poirotista...
….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.
Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...
...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.
Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...
Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.
Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…
…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!
Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...
Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!