Juttuja Juttuja


Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Teoksen kansikuvaNäin huikkaa ruusunkukkien keskellä marjoja silinterihattuun perkaava Muumimamma maidonhakureissulta palaavalle Muumipeikolle Tove Janssonin kirjassa ”Kuinkas sitten kävikään”. Se löytyy kirjastosta kuvakirjana tai teoksesta Muumilaakso juhlii : muumien suuri juhlakirja 1.

Muumilaaksossa juhlitaan herkästi ja pienistäkin syistä. Miksi ei! Jos oikein pohtii, löytää varmasti kymmenittäin hyviä syitä järjestää vähintään pienet kemut. Syy voi olla:

  • R-kirjaimen oppiminen
  • Sadan senttimetrin pituuden saavuttaminen
  • Sen nimen nimipäivä, jonka niminen on mielikuvituksessa
  • Ensimmäisen oikean kirjan lukeminen ITSE alusta loppuun
  • Se, että on keskiviikko

Juhla on arjen kääntöpuoli, se, johon on tarttunut nonparelleja ja kimalletta. Suuret juhlapäivät kokoavat joukoittain ihmisiä yhteen: patsaita lakitetaan, ollaan vapaalla, hulinoidaan, puhutaan tuntemattomille ihmisille. Mutta pienikin juhla voi kuitenkin jäädä mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Karhuuden etuja

Teoksen kansikuva

Michael Bondin Karhuherra Paddington pitää kovasti juhlimisesta, mutta koska hän on saapunut Perun perukoilta Lontooseen salamatkustajana, kukaan ei oikein tiedä, milloin hänen syntymäpäivänsä on. Paddington päätyy Brownien perheen omaksi karhuksi.

Hänen uudet perheenjäsenensä aloittavat aivan alusta ja pitävät Paddingtonille hänen saapumisensa jälkeen yksivuotissyntymäpäivät. Juhliminen on mukavaa, joten he päättävät juhlia Paddingtonin syntymäpäiviä kahdesti vuodessa: kerran talvella ja toisen kerran kesällä.

Karhuherran seikkailut ovat täydellistä iltasatuainesta: jokaisessa luvussa on kohellusta, sotkua ja tilanne päällä. Paddington on kuitenkin epätavallisen onnekas, sillä lutviutuvat ja kiepsahtavat parhain päin. Nappaa kirjastostasi mukaan vaikkapa yhteisnide Paddington : karhuherran seikkailut 1-3, mutta muista, että kirjat ja marmeladileivät eivät kuulu yhteen.

Makuasioita

Teoksen kansikuva

Herkut kuuluvat juhlaan, samoin koristeet ja kiva yhdessäolo joskus myös lahjat. Ystäväni koira saa syntymäpäivinään maksalaatikosta tehdyn kakun, jonka koristeena on nakkeja. Jos maksalaatikkokakun tekisi vaikka mummin nimipäiville, se saattaisi se olla virhe - tai täysosuma - sehän riippuu mummista.

Muistathan myös, että ruoanvalmistuksesta ja leipomisesta löytyy myös lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja. Esimerkiksi Stellan kakkukirjassa on yli 30 makeaa Angry Birds -henkistä herkkua suklaapurilaisesta vaahtokarkkitorniin.

Teoksen kansikuvaSiri Kolun Me Rosvolat -kirjoissa rosvoruoka ja karkinsyönti kuuluu ilman muuta maantierosvon elämään. Kaikkein legendaarisin karkkisekoitus on nimeltään "Ufon oksennus". Keksitkö, mistä se koostuu? Ohje löytyy Siri Kolun kirjasta Ränttätänttää, rosvoruokaa

Teoksen kansikuva

Ja sitten pöllö kirjoitti, ja hän kirjoitti näin: SYDÄESET ONNVOIVOTUSKET SYNMÄTYPÄNÄVÄNÄ

Eräs mieleenpainuvimmista juhlimiskohtauksista löytyy A. A. Milnen Nalle Puh -kirjasta. Ihaa on surumielinen aasi, jonka syntymäpäivää kukaan ei ole muistanut. Nalle Puh kiiruhtaa Nasun luo. Hän aikoo viedä Ihaalle pienen purkin hunajaa, jonka kylkeen viisas Pöllö on kirjoittanut onnentoivotukset.  Paluumatka Ihaan luo tuntuu kuitenkin pitkältä ja Nalle Puh alkaa saada kummallisia tuntemuksia, kuin joku olisi sanonut: ”Nyt, Puh, on aika saada jotain suuhunsa…”

Nasu päättää taas antaa Ihaalle ilmapallon. Hän juoksee kovaa kohti Ihaan niittyä ja puristaa ilmapalloa itseään vasten, sillä hän haluaa olla ensimmäinen lahjanantaja. Silloin hänen sorkkansa pistää kaninkoloon ja hän kaatuu päistikkaa mahalleen.

Ilmassa on synkeät katastrofin ainekset, mutta kuinkas sitten kävikään? 

Kirjoittanut: Jenni Joru, Kuljun kirjasto 5/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
3665824
Kirja:Paddington : karhuherran seikkailut 1-3:2015
Tekijä: Bond, Michael, kirjoittaja
3738627
Kirja:Ränttätänttää, rosvoruokaa:2015
Tekijä: Kolu, Siri, kirjoittaja
3409633
Kirja:Stellan kakkukirja:2013
Tekijä: Koskimies, Samu
3744779
Kirja:Nalle Puh:2015
Tekijä: Milne, A. A., kirjoittaja

Uusimmat

1-8 / 8

Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Luotu: 25.4.2018

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Omituiset aikuiset

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017

Tuhmilukset - tekevälle sattuu

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017