Juttuja Juttuja


Pohjolan sankareita

Muistatko joululaulun, jossa lauletaan tuimista Pohjolan tuulosista? Mutta mikä on Pohjola? Kielikello-lehti tarjoaa useita selityksiä. Pohjolalla voidaan tarkoittaa Pohjoismaita, laajemmin pohjoisia alueita, tietyn maan pohjoista osaa, tai kansantarujen Pohjolaa joka ei ole rajattu maantieteellinen alue. Tässä jutussa se on sekä tarujen maa että Pohjoismaa. 

Teoksen kansikuvaAndy Elkerton: Arni sankarina. Arni asuu kylässä maailman laidalla. Kyseessä ei ole mikä tahansa kyläpahanen, vaan paikka täynnä viikinkisankareita. Yksi suurimmista on Arnin viikinki-isä. Isän kertomia hurjia tarinoita kuunnellessaan Arni päättää ryhtyä isona sankariksi. On vaan niin kovin pitkä aika siihen, että on tarpeeksi iso seikkailuihin! Vaan ei hätää, Arni keksii että hänpä voi kutsua seikkailun luokseen. Pian kylää lähestyy lohikäärmeiden, peikkojen ja merihirviöiden katras...  

Teoksen kansikuvaAndy Elkerton: Unna ja katala noita. Ilkeä Tekla-noita loitsii laivojen miehistöjä ja ottaa heidät vangiksi. Nyt hän on vanginnut kaikki kylän viikinkimiehet! Ainoa joka voi auttaa on Unna Urhea, koska Teklan haavoittuvuus on siinä että hänen loitsunsa tehoavat vain miehiin. Unna ottaa mukaan Arnin sekä puhuvan padan, ja kolmikko lähtee rohkeana noitajahtiin.  

Teoksen kansikuvaSankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Lyhyitä kertomuksia suomalaisista naisista, jotka ovat tehneet jotain mullistavaa. Lue Adelaïdesta joka matkusteli kaukaisissa maissa, koulukiusatusta Almasta josta tuli maailmankuulu, Liisistä joka löysi komeetan ja laski laskuja nopeammin kuin tietokone, Sarista josta tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen palopelastaja... 

Teoksen kansikuvaV. M. Toivonen: Fimbul-talvi. Mytologiasta ammentava fantasiatarina, sarjan avausosa. Muinaiset ennustukset ovat kertoneet Yhdeksästä maailmasta ja niitä uhkaavasta sodasta. Kun jääjättiläiset ilmestyvät, ovat ennustukset toteutumassa. 12-vuotiaan Mavilin on kuljetettava voimakkaat riimut turvaan, vain siten hän voi estää maailman tuhoutumisen. Tehtävä kuulostaa yksinkertaiselta joskin vaaralliselta. Mutta kuten arvata saattaa, yksinkertaisuus on kaukana matkan ollessa pullollaan esteitä ja vaaroja. 

Teoksen kansikuvaTina Finn: Sankarikoirat. Tarinoita poliisikoirien arjesta. Sankareista puhuttaessa on syytä muistaa myös eläimet! Tämä kirja kertoo kahdestatoista poliisikoirasta ja heidän uroteoistaan. Tiesitkö, että poliisikoira voi etsiä ihmisten ja huumeiden lisäksi rahaa tai palavia aineita? Entä oletko kuullut Börjestä, jota puukotettiin mutta joka kuntoutui ja on palannut töihin? Oletko seurannut poliisikoirien toimintaa tv-sarjoissa? 

Teoksen kansikuvaJohan Egerkrans: Pohjoismaiset taruolennot. Kirjassa kerrotaan erilaisista olentotyypeistä: luonnonhengistä, palvelushengistä, muodonmuuttajista, vainajahengistä sekä hirviöistä. Osa on monelle ennalta tuttuja, kuten ihmissusi, keijut, jättiläiset ja lohikäärme, mutta mukana on runsaasti myös tuntemattomampia hahmoja. Mitä ja millaisia ovat saarnirouva, para, mara, liekkiö ja gloson? Egerkrans on kuvittanut kirjan itse, ja kuvitus on erityisen hieno. Hahmot ovat yksityiskohtaisia ja elävän näköisiä. Aika moni on sen oloinen, että siitä haluaa pysyä kaukana, paitsi pimeällä myös päivänvalossa!

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 11/2018

Jutun teokset

1-6 / 6
3587764
Kirja:Pohjoismaiset taruolennot:2014
Tekijä: Egerkrans, Johan, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4141625
Kirja:Arni sankarina:2018
Tekijä: Elkerton, Andy, kirjoittaja, kuvittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4224473
Kirja:Unna ja katala noita:2018
Tekijä: Elkerton, Andy, kirjoittaja, kuvittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3966743
Kirja:Sankarikoirat : tarinoita poliisikoirien arjesta:2017
Tekijä: Finn, Tina, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3618416
Kirja:Fimbul-talvi:2014
Tekijä: Toivonen, V. M., kirjoittaja
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 11

Pohjolan sankareita

Muistatko joululaulun, jossa lauletaan tuimista Pohjolan tuulosista? Mutta mikä on Pohjola? Kielikello-lehti tarjoaa useita selityksiä. Pohjolalla voidaan tarkoittaa Pohjoismaita, laajemmin pohjoisia alueita, tietyn maan pohjoista osaa, tai kansantarujen Pohjolaa joka ei ole rajattu maantieteellinen alue. Tässä jutussa se on sekä tarujen maa että Pohjoismaa. 

Luotu: 29.10.2018

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää

Pelkään sitä, että kodistani löytyisi joku ilkeä pikku sieni ja talo pitäisi purkaa ja purkujäte polttaa ja tuhka haudata kuoppaan, mutta minä en pelkää hämähäkkejä enkä käärmeitä. Mikä sinua pelottaa? Oletko ollut tänään rohkea?

Luotu: 3.10.2018

Punaista ja keltaista, syksy on jo ovella!

Hikinen kesä on vaihtumassa syksyn kirpeyteen. Puiden lehdet vaihtavat väriä ja valmistautuvat putoamaan maahan. Pian kadut täyttyvät kahinasta, ja kävelijät pääsevät (tai joutuvat) kahlaamaan lehtikasoissa. Pihoissa haravat heiluvat kiivaaseen tahtiin. Koivunlehtien keltaista, vaahteroiden punaista, maatumisen ruskeaa... Unohtamatta pihlajanmarjojen oranssia!

Luotu: 23.8.2018

Kesäloma: leiki, lepää, lue

Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen... Kuka osaa jatkaa laulua eteenpäin? 

Luotu: 16.5.2018

Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Luotu: 25.4.2018

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017