Juttuja Juttuja


Luonnollisesti

Mikä on sinun mielestäsi luontoa? Onko se koskematonta luontoa, niin kuin Seitsemisen kansallispuiston aarniometsä? Vai ajatteletko, niin kuin minä, että kaikki on luontoa, ja että oikeastaan näemme palasen luontoa, kun katsomme peiliin? Oppimalla luonnosta, opimme itsestämme ja maailmasta. Samalla voi kokea olevansa osa maailmankaikkeutta. Aika huikeaa!

Pyörä, lähde PixabayLuonto on aina ollut minulle tosi tärkeä asia. Sen sanominen tuntuu hassulta, vähän niin kuin kertoisi olevansa kiinnostunut hengittämisestä tai harrastavansa elossa olemista.

Minä ajattelen, että kaikki ympärillämme oleva on oikeastaan osa luontoa, me ihmiset olemme vain sellainen laji, joka muuttaa ympäristöään paljon. Ihmisten kylät ja kaupungit ovat kuin jättikokoisia muurahaiskekoja. Meillä ei ole siipiä, emmekä voi vaeltaa johonkin suureen merieläimeen kiinnittyneenä, niin kuin remorat. Me ihmiset kuljemme jalan, juosten, skedellä, polkupyörällä ja jopa lennämme lentokoneella pitkiä matkoja - melkein yhtä pitkiä, kuin lapintiira, joka kulkee ihan siipilihasvoimalla aina maapallon toiselle puolelle saakka!

Voikukka, lähde PixabayLuontohavaintoja voi tehdä aina. Minä kuljen aika paljon polkupyörällä ja tarkkailen esimerkiksi työmatkalla luontoa nenä, silmät ja korvat auki. Poppelit tuoksuvat makealta, vaahterankukat ja pienet, tahmeat koivunlehdet tuorelta. Tiesitkö, että vaahterankukkaa voi myös maistella? Vihreä tulee humahtamalla. Puiden latvukset surisevat ja sirisevät, ne ovat täynnä mettä kerääviä hyönteisiä. Lenkkipolun yli kulkee vauvakyy. Se on ohut kuin lyijykynä. Kimalainen puuhailee mustikankukassa, se kerää mettä ja siinä sivussa se tekee pölyttämällä meille mustikan, kiitos kimalainen!

Kaupungin rannassa voi katsella sorsaa. Se on arkinen näky, mutta oletko ikinä oikein tarkasti katsonut, miten loistavan smaragdinsävyinen sen pää on? Ja että sen nokka näyttää siltä, niin kuin se käyttäisi aina koiranaamaria. Kerrostalon piha voi näyttää aika kiviseltä, mutta voit huomata, miten voikukka bodaa mykerönsä ja lehtiruusukkeensa läpi asfaltin. Kun me nukumme, ruokakaupan takapihalla hiippailee Mikko Repolainen. Kuuluu humahdus ja huuhkaja tekee pulusta yöpalaa.

Minusta on valtavan hienoa ajatella, että me olemme osa luontoa ja luonto osa meitä. Vähän vähemmän hienoa on ajatella, että me emme ole huolehtineet ympäristöstä niin hyvin, kuin pitäisi. Maapallo ei ole niin kuin oma huone, jonka voi sotkea kokonaan, jättää rempalleen ja toivoa, että lopulta vanhemmat kyllästyvät ja saapuvat imuri tanassa palauttamaan järjestyksen. Maapallolla on rutkasti muitakin asukkaita: pieniä, isoja, vikkeliä kuin orava ja hitaita kuin kataja. Toiset selviävät hyvin: rotta ja ruutana pärjäävät aina. Toisilla on vaikeuksia: norppa ja arktinen luonto tarvitsevat suojelua ja hoivaa.

Sorsa, lähde PixabayOnneksi ihan jokainen voi kuitenkin tehdä asioita, jotka ovat avuksi. Voimme kulkea ihmisvoimalla, siitä ei tule pakokaasupäästöjä ja kuntokin kasvaa. Voimme jelppiä mesipistiäisiä tekemällä hyönteishotelleja ja istuttamalla sopivia kukkia vaikka parvekkeelle. Voimme poimia roskia pois katujen varsilta ja voimme myös miettiä, mitä tavaroita oikeastaan tarvitsemme - kun kuluttaa vähemmän, synnyttää myös vähemmän jätettä. 

Lukemalla, katsomalla, kuuntelemalla ja tarkkailemalla oppii luonnosta ja keksii keinoja, joilla maailmasta tulee parempi ja turvallisempi paikka ihan kaikille, myös meille ihmisille. 

Kirjavinkki:

Nähdään majalla, pörriäisagentit! on Reetta Niemelän ja Sanna Pelliccionin kuvakirja, jossa kaverukset oppivat yhden hauskan pörriäiskesän aikana, kuinka hauskaa ja ennen kaikkea mahdollista luonnon pelastaminen on.

Linkkejä:

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö

Lasten Luomus: luonnontieteellisen keskusmuseon ja Luonto-Liiton yhteinen sivu lapsille sisältää tietoa tietoa ja tehtäviä

Luontoportti: tutkimusryhmän ylläpitmämä monikielinen luontotietopankki: tietoa linnuista, kasveista, nisäkkäistä, sienistä ja hyönteisistä

Kirjoittanut: Jenni Joru, Kuljun kirjasto, 6/2017

Jutun teokset

1-1 / 1
3828372
Kirja:Nähdään majalla, pörriäisagentit:2016
Tekijä: Niemelä, Reetta, kirjoittaja, valokuvaaja

Uusimmat

1-5 / 9

Esittelyssä Suomen matkakohteita.

Apua ja ideoita omiin keksintöihin voi poimia vaikka kirjoista.

Hoitokoira tai joku muu hoitolemmikki on kiva kaveri, jos ei ole mahdollisuutta ottaa omaa lemmikkiä. Ota selvää, voisitko sinä olla jonkun lemmikin hoitajana.

Jos haaveilet omasta lemmikkistä, on hyvä etuäteen ottaa selvää millaisen elinympäristön tuleva lemmikki vaatii ja millaisia tarpeita sillä on. Tässä pieni tietopaketti marsusta lemmikkinä, mahtaisivatko marsut olla oikeita lemmikkejä juuri sinulle?  

Neitokakadu on kiva kaveri ja oivallinen lemmikki, kun osaa ottaa sen tarpeet huomioon. Neitokakadu nimeltään Hööpänä kertoo elämästään lemmikkilintuna.