Juttuja Juttuja

Punaista ja keltaista, syksy on jo ovella!

Hikinen kesä on vaihtumassa syksyn kirpeyteen. Puiden lehdet vaihtavat väriä ja valmistautuvat putoamaan maahan. Pian kadut täyttyvät kahinasta, ja kävelijät pääsevät (tai joutuvat) kahlaamaan lehtikasoissa. Pihoissa haravat heiluvat kiivaaseen tahtiin. Koivunlehtien keltaista, vaahteroiden punaista, maatumisen ruskeaa... Unohtamatta pihlajanmarjojen oranssia!

Lastenkirjoissa on toinen toistaan värikkäämpiä kansia, mutta kirjojen nimistä värejä ei niin vaan löydykään. Voisikohan joku kirjoittaa esimerkiksi Olivia Oranssista tai Kimi Keltaisesta...

Teoksen kansikuvaKirjassa Oranssi polkupyörä etsitään varastettua pyörää. Kirkkaan oranssi naisten pyörä, eihän sellaista ole vaikea löytää pienessä kaupungissa, eihän? Itse asiassa on, vaikka varkaasta saadaan hyvät tuntomerkit. Kolme tyttöä, kaksi poikaa ja yksi koira yhdistävät voimansa ja lähtevät varasjahtiin.

Teoksen kansikuvaOttilia Ruskeamaa osuu vanhalle varastolle. Siellä on sylikoiratoimisto, jota pyörittää keltainen kissa nimeltä Keltainen Kissa. Toimistossa puuhaillaan valonarkoja asioita, ja Ottilia päättää selvittää mistä on kyse.

Koiransa Mauri-herran kanssa hän tutkii asiaa, ja pian kaksikko päätyy selvittämään murtovarkauksien sarjaa. Tarvitaan erinomaisen ovela suunnitelma ja naamioitumista, ennen kuin Ottilia ja Keltainen Kissa -tapaus ratkeaa.

Klassikkokuvakirjassa Täti Ruskean syntymäpäivä luvassa on hauska ja toiminnantäyteinen päivä - onhan Täti Ruskean syntymäpäivä! Petteri ja Lotta eivät meinaa keksiä, miten juhlapäivää vietettäisiin, mutta naapurin Setä Sininen saa idean. He kolme voisivat pukeutua vuodenajoiksi; kevääksi, kesäksi ja syksyksi.

Juhlatunnelma uhkaa kuitenkin latistua, kun Täti Ruskea huomaa mekkonsa ja korunsa kadonneen. Kuka kumma ne on vienyt? Petteri, Lotta ja Setä Sininen tekevät suunnitelman varkaan löytämiseksi ja kiinni saamiseksi. Jos kaikki sujuu suunnitelman mukaan, juhlat on pelastettu. 

Teoksen kansikuvaKirjassa Pepe, punainen tallikissa Rosie haaveilee ikiomasta kissanpennusta. Koulusta kotiin pääsee montaa eri reittiä, mutta Rosien ykkössuosikki on maatilan ohi kulkeva tie. Tilan pihalla liikkuu puolivillejä tallikissoja, niitä on niin monta että niiden laskeminen on miltei mahdotonta.

Kun maatila myydään, kissoille tarvitaan uusi koti. Punatukkainen Rosie haluaisi saada omakseen ihanan pennun, punaturkkisen jolla on vaaleanpunainen nenä. Mutta mitä ihmettä, pentua ei löydykään muiden kissojen joukosta! Minne se on voinut kadota? Ja luottaako pentu Rosieen niin paljon, että uskaltaa tulla esiin?

Teoksen kansikuvaNiityllä loikkelehtii koikkelehtii jänis. Sen touhuja katselee pieni ruskea hiiri. Se haluaisi kovasti mennä mukaan, mutta jänis ei ollenkaan huomaa sitä. Lähistöllä loikoilee koira, teeskentelee nukkuvaa vaikka vaanii, etsii saalista. Esimerkiksi jänis olisi mainio ateria... Mutta jänis ei huomaa koiraakaan! Mitä hiiri keksii pelastaakseen tilanteen, sen voit lukea kuvakirjasta Jänis, koira ja pieni ruskea hiiri.

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi 9/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
196261
Kirja:Täti Ruskean syntymäpäivä:1985
Tekijä: Beskow, Elsa
Vuosi: 1985
Aineistolaji: Kirja
3518481
Kirja:Jänis, koira ja pieni ruskea hiiri:2013
Tekijä: Hubery, Julia
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3109714
Kirja:Oranssi polkupyörä:2011
Tekijä: Keränen, Mika
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3968063
Kirja:Ottilia ja keltainen kissa:2017
Tekijä: Riddell, Chris, kirjoittaja, kuvittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3675154
Kirja:Pepe, punainen tallikissa:2015
Tekijä: Webb, Holly, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-9 / 9

Punaista ja keltaista, syksy on jo ovella!

Hikinen kesä on vaihtumassa syksyn kirpeyteen. Puiden lehdet vaihtavat väriä ja valmistautuvat putoamaan maahan. Pian kadut täyttyvät kahinasta, ja kävelijät pääsevät (tai joutuvat) kahlaamaan lehtikasoissa. Pihoissa haravat heiluvat kiivaaseen tahtiin. Koivunlehtien keltaista, vaahteroiden punaista, maatumisen ruskeaa... Unohtamatta pihlajanmarjojen oranssia!

Luotu: 23.8.2018

Kesäloma: leiki, lepää, lue

Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen... Kuka osaa jatkaa laulua eteenpäin? 

Luotu: 16.5.2018

Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Luotu: 25.4.2018

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Omituiset aikuiset

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017