Juttuja Juttuja


Seikkailujen joulu

Milloin joulusta tulee seikkailu? Silloin ainakin, kun tapahtuu jotakin odottamatonta, kun on oikeanlaista seuraa, jos et tiedä, mitä tuleman pitää. Seikkailun tuntu alkaa kutittaa mahanpohjaa, kun poikkeaa totutuista ja ottaa pienen tai ison askeleen uudelle polulle.

Hyvä ja pahoja yllätyksiä

Talvinalle, kansikuvaSeikkailu voi käynnistyä kun tapahtuu jotain yllättävää. Ruth Craftin (kuvitus Erik Blegvad) Talvinalle -kuvakirjassa lapset lähtevät kävelylle ja huomaavat korkealla suuressa pensaassa olevan tumman mytyn. Mytty osoittautuu surkeaksi ja märäksi nallekarhuksi. Millaisessahan seikkailussa Talvinalle on ollut, ennen kuin lapset löytävät sen? Onko tarinan loppu Talvinallen seikkailun alku, vai loppu?

 

 

 

Joulujuna, kansikuvaIvan Gantschevin teos Joulujuna kertoo vuoristossa kiemurtelevasta vaarallisesta rataosuudesta. Jouluaattona radanvartijan Malina-tytär on koristelemassa kuusta, kun hän kuulee valtavan rysähdyksen. Malina huomaa, että radalle on pudonnut suuri kivenlohkare. Juna täytyy pysäyttää ennen yhteentörmäystä! Millä keinolla Malina saa kiinnitettyä veturinkuljettajan huomion? Tämä jännittävä tarina perustuu tositapahtumiin.

 

 

 

 


Paddington Puutarhakadulla, kansikuvaSeikkailuihin ajautuva persoonallisuustyyppi

Kaikki tuntevat varmaan Michael Bondin luoman lastenkirjojen sankarin, Perun perukoilta kotoisin olevan karhuherra Paddingtonin, joka saapuu Lontooseen salamatkustajana ja saa kodin Brownin perheessä. Paddington on hyvin herttainen ja hyväntahtoinen karhu, mutta elämä nuoren karhun kanssa voi olla kaoottista. 

Paddington puutarhakadulla -teoksessa kerrotaan, miten rouva Brown päättää viedä Paddingtonin jouluostoksille hienoon tavarataloon, ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Paddington joutuu nimittäin kommelluksiin joka käänteessä: bussissa, tavaratalon pyöröovissa sekä varsinkin taloustavaraosastolla (kelautuvan pyykkinarun ja liukkaaksi imeskellyn piparminttupastillin vuoksi). Joululahjaksi Paddington saa kemistintarvikkeet, joilla hän saa aikaan mielenkiintoisia tuoksuja, sekä pienen räjähdyksen.

Paddington on sellainen persoona, joka ajautuu seikkailuun heti herättyään. Paddingtonin kanssa jokainen päivä on seikkailu ja sehän on joskus melko uuvuttavaa. Lopulta kaikki joutuvat myöntämään toivovansa, että Paddington pysyisi entisellään ”koska talo ei olisi entisensä ilman häntä.”

Poikkea rutiineista: joudu seikkailuun

Mitä sellaista totutusta poikkeavaa voisit tehdä, jotta päätyisit seikkailuun?  Mitäs jos tekisit joulumatkan? Entäs jos jouluaterioilla olisi vuorotellen kaikkien lempiruokaa joulutwistillä? Aattona nautittaisiin piparinmuotoisia pinaattilettuja, joulupäivänä katettaisiin saunan jälkeen pitsanpaloista muotoiltu kuusi keltaisin paprikatähdin - jälkkäriksi jäätelölumiukkoa. Mitä, jos et tänä vuonna kävisikään talviunille?

Taikatalvi, kansikuvaTove Janssoni Taikatalvi kertoo siitä, kun Muumipeikko herää kesken talviunien eikä saa enää unta. Toveriensa kanssa Muumipeikko saa ensimmäistä kertaa kokea talven ihanuuden ja kauheuden. Näkymätön lapsi -teoksessa taas on kertomus talviunilta joulun aikaan havahtuneista muumeista, jotka luulevat, että kuusi koristellaan siksi, koska ”joulu” on joku, jota pitää lepytellä ja hyvitellä. He kerääntyvät lahjoin, herkuin ja silkkiruusuin koristellun kuusen ympärille odottamaan, pelokkaina ja uteliaina…

 

 

 

 

Lahjaksi tai luettavaksi

Jos taas olette päätyneet viettämään täydellisen tyylipuhdasta lipeäkalanhytkyvää ja suklaarasianähkyvää joulunaikaa, voitte kätevästi lisätä jouluunne seikkailun elementtejä hankkimalla lahjaksi tai lainaksi seuraavat teokset:

Merten gorilla, kansikuvaJakob Wegelius: Merten gorilla

Henry Koskinen on suomalainen merimies, joka ajautuu Lissabonissa vaikeuksiin. Erinäisten varsin jännittävien ja vaarallisten tapahtumien seurauksena häntä syytetään erään Alphonse Morron murhasta ja heitetään vankilaan. Nyt on niin, että Koskelan konemiehenä on Sally Jones niminen verraton naarasgorilla, jonka mahdottomalta vaikuttavaksi tehtäväksi jää selvittää, mitä todella tapahtui.

Voiko Koskelan maineen puhdistaa? Miten se onnistuu, kun koko Lissabon jahtaa ”murhaajan apinaa”? Seikkailu vie Sally Jonesin niin ilmaan kuin valtamerillekin, koneruumaan ja palatseihin. Selviytyäkseen Sallyn pitää osata korjata niin konserttiharmonikka, kuralle mennyt ihmissuhde kuin lentokoneen moottorikin. Myös shakin salaisuuksista on Sallylle hyötyä.

Merten gorilla sai Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon vuonna 2015. Jännittävä kirja sopii kaiken ikäisille, oman testiryhmämme ikähaarukka oli 7-38.  

Kazanin tähti, kansikuvaEva Ibbotson: Kazanin tähti

Eletään 1900-luvun alkua Itävallassa. Kolmen professorin taloutta Wienissä pyörittävät sisarukset ovat viettämässä vapaapäivää vuoristossa, kun he löytävät pienen kirkon portailta hylätyn vauvan, jonka kapaloon kiinnitetyssä lapussa pyydetään viemään lapsi luostariin, sillä tuohon aikaan monissa luostareissa oli myös orpokoti. Paikallisessa luostarissa on kuitenkin vaarallinen epidemia ja lapsi viedään professoreiden talouteen. Kuluu joitakin päiviä ja pikku Annika on kietonut talonväen pullean pikkusormensa ympärille.

Annika haaveilee, että hänen todellinen äitinsä ilmestyisi paikalle. Eräänä päivänä käykin niin: professorien oven taa purjehtii rouva Edeltraut von Tannenberg, joka esittäytyy Annikan äidiksi ja vie hänet pohjoissaksalaiseen kartanoonsa. Asiat ovat kuitenkin oudolla tolalla: kartanon seinillä on vaaleita kohtia siellä, missä arvotaulut ovat kerran riippuneet. Myös kartanon väki on oudon välttelevää. Paljastettakoon, että Kazanin tähti on mittaamattoman arvokas jalokivi. Myös Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun lipizzanhevosilla on tässä kirjassa oma tärkeä roolinsa.
 

Iltasatuja kapinallisille tytöille, kansikuvaElena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

On sanonta: todellisuus on tarua ihmeellisempää. ”Iltasatuja kapinallisille tytöille” kertoo sadan ihan oikeasti eläneen tytön ja naisen tarinan. Joukossa on iltasatu Jane Goodallista, joka on tehnyt uran tutkimalla kädellisiä, erityisesti simpansseja. Voit lukea myös iltasadun uusiseelantilaisesta Nancy Wakesta, josta tuli salainen agentti tai afganistanilaisesta Sonita Alizadehista, josta tuli räppäri.

Näissä saduissa kerrotaan soturikuningattarista, urheilijoista, toimittajista, tutkijoista, rokkareista, poliitikoista, taiteilijoista ja heidän todellisen elämän seikkailuistaan. ”Tiesin aina, että menisin avaruuteen”, sanoi Mae C. Jemison, ja teki sen. Eikö siinä ole seikkailua kerrakseen?

 

 

Teksti Jenni Joru, Lempäälän kirjasto 12/2017

Jutun teokset

1-5 / 5
4036862
Kirja:Kahden maan Ebba:2017
Tekijä: Ala-Harja, Riikka, kirjoittaja
3577311
Kirja:Ikioma perheeni:2014
Tekijä: Marttinen, Tittamari
3082003
Kirja:Vauvapullaa:2010
Tekijä: Pyyry, Noora
3826853
Kirja:Meidän perhe:2016
Tekijä: Vuorinen, Katri, kirjoittaja

Uusimmat

1-5 / 15

Milloin joulusta tulee seikkailu? Silloin ainakin, kun tapahtuu jotakin odottamatonta, kun on oikeanlaista seuraa, jos et tiedä, mitä tuleman pitää. Seikkailun tuntu alkaa kutittaa mahanpohjaa, kun poikkeaa totutuista ja ottaa pienen tai ison askeleen uudelle polulle.

Luotu: 29.11.2017

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017

Super-Kauno haastatteleeJohanna Hulkko on Nokialla asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen ohjaaja.

Luotu: 1.8.2017