Juttuja Juttuja


Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Perunaystävykset sohvallaEnnen vanhaan nuoruudessani, eli noin sata vuotta sitten perunoita, puolukkahilloa, suolasieniä ja tärkeimpiä esivanhempia säilytettiin maakuopissa. Jossakin päin maailmaa näitä kutsutiin ”maakellareiksi”, mutta meillä päin Pohjois-Suomessa niitä kutsuttiin kuopiksi tai pottukuopiksi.

Nimitys oli MELKO harhaanjohtava: ensinnäkin mitään kuoppaa ei ollut, tai siis oli, muttei näkyvissä, koska se oli peitetty hyvin korkealla maakasalla. Kuoppa ei siis näyttänyt maassa olevalta kololta, vaan pieneltä jyrkkärinteiseltä mäennyppylältä. Idea oli siinä, että puoliksi maan alle kaivettu neliömäinen huone oli peitetty suurella kasalla maata, jotta perunat, suolasienet ja esivanhemmat pysyivät kesällä sopivan viileinä ja talvella sopivan lämpiminä, eivätkä menneet pilalle.

Tapasin ensimmäisen parhaan kaverini eräänä iltapäivänä, suunnilleen sillä hetkellä, kun muutimme uudelle paikkakunnalle. Muuttoautomme kaarsi tulevan kotimme pihaan. Näin heti tulevan parhaan kaverini, joka istui noin puolivälissä meidän kuoppamme rinnettä.

Sanoin ”Moi”, hän sanoi ”Moi”. Minä sanoin: ”Miten vanha sä olet? Mä olen seitsemän”, hän mietti hetken ja sanoi: ”Mäpä olen kahdeksan”. Oikeasti hän oli kuusivuotias ja nimeltään Ville, mutta sen sain selville paljon myöhemmin, noin kahden tunnin kuluttua, juuri ennen kuin äitini pisti päänsä ulko-ovesta ja huusi, että minun pitäisi tulla sisälle. Villestä tuli paras kaverini.

Kaverit ovat suurta parhautta!

Ystävien kädetKaverit eivät ole vain elämän suola. He ovat elämän ruisleipä, peruna ja sellainen aamukaakao, jonka jälkeen päivä lähtee oikeasti käyntiin.

Kaveriasioissa on kaksi juttua: ensinnäkin oma kaveri voi löytyä mitä moninaisemmista paikoista. Et voi yhtään etukäteen tietää, onko tuleva kaverisi pitkä, lyhyt vai noin kahdeksanvuotias. Kaverisi voi olla vanha ukki, jolla on isot korvanlehdet tai sellainen ihminen, jonka kirjettä odotat niin kovasti, että mahassasi on kuusi tuhatjalkaista umpisolmussa.

Se toinen juttu olet sinä itse: muista olla kaveri, reilu kaveri, sellainen, joka ottaa mukaan ja näkee toiset ihmiset kaverilinssien läpi - mahdollisina kaverustumisen kohteina - vaikka he ensin narraisivat iästään tai olisivat ihan erilaisia, kuin ensin ajattelit.

Kaveruus kirjallisuudessa

Kirjallisuuden tunnettuja kaveripareja ovat esimerkiksi Tiina ja Sinikka Nopolan kirjojen Risto Räppääjä ja Nelli. Elina Karjalaisen luoma Uppo-Nalle taas kaveeraa Laulavan Lintukoiran ja Reetan kanssa. J.K. Rowlingin nuoren velhon, Harry Potterin parhaat kaverit ovat Ron ja Hermione (vaikka Hermione on Ronista ja Harrystä ensin hirveän ärsyttävä). Jacob Wegeliuksen "Merten Gorilla" -teoksen Sally Jones tekee mitä vain parhaan kaverinsa, kapteeni Henry Koskelan vuoksi.

Teoksen kansikuvaLasten keskus on juuri julkaissut kuvakirjan Meidän ja muiden ystävät. Teos on hyvä perusopas ystävälle tai sellaiseksi aikovalle.  

Teoksen kansikuvaRose Lagercrantzin ja Eva Erikssonin helppolukuiset kirjat Dunnesta ja Metteborgista kuvaavat ekaluokkalaiset ystävyyttä upeasti ja uskottavasti. Kirjat on kirjoitettu lasten kielellä ja logiikalla ja kuvitettu mainiosti. Lapsilukijat lukevat tavallisesti yhden käsiinsä saatuaan kaikki muutkin osat.

Aikuislukijalle Dunnesta ja Metteborgista kertovat kirjat ovat hyvä muistutus siitä, millaista on olla noin seitsemän ja elämän pienten ja isojen asioiden äärellä.

Teoksen kansikuvaJ. R. Palacion Ihme on huikea kertomus siitä, mitä kaikkea vaatii, että pääsee kiinni ihan tavallisen arkeen ja kaverustuu oikeasti kenenkään kanssa, jos syntyessään on saanut sellaisen geenisekoituksen, joka tekee kasvoista hyvin silmiinpistävän epämuodostuneet: "En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta", kirjan päähenkilö aloittaa.

Auggien kanssa koet kylmiä väreitä, sydänsärkyä, iloa ja huojennusta. Tämä kirja jatko-osineen on pakollista luettavaa myös aikuisille!

Jenni Joru, Lempäälän kirjasto/Kuljun kirjasto 3/2018

Jutun teokset

1-10 / 10
4141583
Kirja:Meidän ja muiden ystävät:2018
Tekijä: Hoffman, Mary, kirjoittaja
3114724
Kirja:Uppo-Nalle:2011:[Uud. laitos].
Tekijä: Karjalainen, Elina
4040556
Kirja:Metteborgin kootut seikkailut:2017
Tekijä: Lagercrantz, Rose, kirjoittaja
3829196
Kirja:Onnentyttö Dunne:2016
Tekijä: Lagercrantz, Rose, kirjoittaja
3979157
Kirja:Silloin olin tosi onnellinen:2017
Tekijä: Lagercrantz, Rose, kirjoittaja
3892798
Kirja:Sydämeni hyppii ilosta:2016
Tekijä: Lagercrantz, Rose, kirjoittaja
370468
Kirja:Risto Räppääjä ja Nuudelipää:2000
Tekijä: Nopola, Sinikka, kirjoittaja
3979053
Kirja:Ihme:2017
Tekijä: Palacio, R. J., kirjoittaja
3724782
Kirja:Harry Potter ja viisasten kivi:2015
Tekijä: Rowling, J. K., kirjoittaja
3979051
Kirja:Merten gorilla:2017
Tekijä: Wegelius, Jakob, kirjoittaja, kuvittaja

Uusimmat

1-9 / 9

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Milloin joulusta tulee seikkailu? Silloin ainakin, kun tapahtuu jotakin odottamatonta, kun on oikeanlaista seuraa, jos et tiedä, mitä tuleman pitää. Seikkailun tuntu alkaa kutittaa mahanpohjaa, kun poikkeaa totutuista ja ottaa pienen tai ison askeleen uudelle polulle.

Luotu: 29.11.2017

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017

Super-Kauno haastatteleeJohanna Hulkko on Nokialla asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen ohjaaja.

Luotu: 1.8.2017

Super-Kauno haastatteleeSuper-Kauno haastattelee Markus Nivalaa. Markus esiintyy ja toimii ohjaajana Sirkus Supiaisessa.

Luotu: 7.8.2017