Juttuja Juttuja

Kuva: Opa Latvala


Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Monissa kirjastoissa voi tavata nykyään lukukoiran, joissain jopa lukumarsun tai muun eläimen. Mikä ihme se sellainen lukukoira sitten oikein on?

Lukukoira on nimensä mukaisesti koira, joka tykkää lukemisesta. Tai oikeastaan se tykkää siitä, että sille luetaan. Lukukoirat ovat yleensä kirjojen suhteen kaikkiruokaisia, joten niille voi lukea lasten tai aikuisten kirjoja, jännitys-, seikkailu- tai fantasiakirjoja, romantiikkaa tai vaikka eläinkirjoja. Niille voi lukea nopeasti tai hitaasti, eikä haittaa jos välillä takeltelee sanoissa. Ne eivät korjaile lausumista tai ääntämystä, eivätkä muutenkaan arvostele. Niille voi lukea vaikka englanniksi tai muilla vierailla kielillä! Ovat ne niin viisaita.

Joskus lukukoiralle lukemisesta voi olla apua myös silloin, jos oikein kovasti jännittää lukemista vaikka luokassa ääneen. Lukukoirat ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja, joten niitä uskaltaa tulla tapaamaan myös, jos vaikka ylipäätään on koirapelkoa.

Lukukoirillakin on omat vapaapäivät, joten ne eivät työskentele kirjastossa joka päivä. Joillekin lukukoirille varataan aika, jotta niitä voi tulla kirjastoon tapaamaan ja lukemaan niille ihan rauhassa. Joitakin saa tulla tapaamaan myös ilman ajanvarausta silloin, kun kirjasto ilmoittaa lukukoiran olevan paikalla. Kannattaa kysyä omasta kirjastosta lisätietoa ja tulla rohkeasti tapaamaan lukueläintä.

PIKI-kirjastojen lukukoirat ja yksi lukumarsu

Pirkkalan Numa

Numa-lukukoira, Kuva: Opa LatvalaNimi: Paletin Nitroninja, eli Numa
Ikä: 10,5 vuotta
Rotu: Whippet

Numa on reipas ja urheilullinen koira, joka rakastaa juoksemista, uimista, palloja ja leluja. Se tekee kesäisin komeita uimahyppyjä järveen ja käy talvisin koirauimalassa polskimassa. Numan rakkain lelu on pieni vihreä pallo, jonka se valitsi itse eläinkaupan alahyllyltä, kun oli tarkoitus ostaa synttärilahja Numan ”siskolle” Pirille.

Numa aloitti lukukoiran työt vuoden 2013 alussa. Numa kuuntelee mieluusti mitä kirjaa tahansa, mutta koira-aiheiset tarinat ovat sen suosikkeja. Kuvakirjat ovat myös Numan mielestä kivoja.

Numa makoilee lukijan vieressä sohvalla, kun sille luetaan. Usein se painaa päänsä lukijan polvelle ja silmätkin saattavat mennä välillä kiinni, kun se oikein keskittyy kuuntelemaan. Lukuhetken jälkeen Numa kuitenkin valpastuu, koska se tietää saavansa kuuntelusta palkinnoksi muutaman makupalan lukijalta. Numan herkkua ovat erilaiset pehmeät kanan makuiset namut.

Numan voit tavata:
Numa työskentelee Pirkkalassa, Nuolialan kirjastossa joka toinen tiistai. Numalle pääsee lukemaan ajan varaamalla, voi joko tulla paikanpäälle kirjastoon ja varata ajan tai soittamalla numeroon 050 434 9676. Lukuhetki kestää 15 minuuttia ja paikalla on Numan lisäksi kirjastovirkailija Jenni Heiskanen. Numalle lukijat saavat kirjanmerkin, johon lukija saa valita tarran joka kerta, kun on käynyt lukemassa.

Hämeenkyrön Ronja

Ronja-lukukoira, Kuva Hanna PenttiNimi: Ronja (erään tietyn kirjan mukaan)
Ikä: 3 vuotta
Rotu: kolmen rodun coctail

Rodultaan Ronja on kolmen rodun coctail, emä oli novascotian-noutajan ja dreeverin risteytys ja isä puhdas berninpaimenkoira ja siksi monet luulevatkin sitä berniksi (kuten kuvasta näkyy), mutta Ronja on vain ”wannabe-berni”.  

Ronja on aloittanut lukukoirana lokakuussa 2016, joten mitään suosikkikirjaa ei vielä ole muodostunut. Ronja kuuntelee kaikenlaista kirjallisuutta tasapuolisesti. Ronjalla on toinenkin ”ammatti”: se toimii myös Kennelliiton Kaverikoirana. Ronja käy tällä hetkellä mm. vanhainkodeilla ja kehitysvammaisten luona rapsutuksia saamassa.

Ronja lähtee aina mielellään töihin. Se haluaa aina ensin tervehtiä lapset kunnolla: haistelemalla ja ”pusuttelemalla”. Rapsutuksista ja silittelystä se pitää erittäin paljon, ja kun Ronja odottelee lapsia saapuvaksi kirjaston puolelle, niin se on onnessaan, jos joku asiakas poikkeaa sitä rapsuttelemaan.
 
Ronjan työpaikka on Hämeenkyrön kirjastossa ja sille pääsevät lukemaan tällä hetkellä vain tietyt, erityisopettajan valitsemat oppilaat. Varausmahdollisuutta muilla lukemaan halukkailla ei siis valitettavasti ole.

Lempäälän Keno

Keno lukukoira, kuva Miikku PietiläNimi: Keno
Ikä: 3 vuotta
Rotu: bordercollie

Bordercolliet ovat tunnetusti todella fiksuja koiria ja Kenokin osaa monenlaisia temppuja. Lukutilanteessa Keno ottaa kuitenkin rennosti: yleensä se köllöttelee aluksi kerällä ja lopulta oikaisee itsensä pitkäksi. Keno on saanut lisänimen Hönö, koska se on aina kaikissa tilanteissa rennon letkeä eikä ole mistään moksiskaan.
Keno on tykästynyt erityisesti Oili Tannisen kirjaan Hippu.
 
Kenolle voi lukea Lempäälän pääkirjastossa ja Sääksjärven kirjastossa. Ajan lukutuokioon voi varata kirjaston asiakaspalvelusta.

 

Kangasalan Laku

Kangasalan lukukoira LakuNimi: Laku
Ikä: 5 vuotta
Rotu: cavalier kingcharlesinspanieli
Lakulle pääsee lukemaan Kangasalan pääkirjastossa noin kerran kuussa lauantaisin. Aikaa voi kysellä numerosta 0504067796
Lakun lempikirjoja ovat Merja Jalon heppakirjat.
Lakun hauska piirre on se, että häntä heiluu koko ajan, se ei pysähdy ikinä!

 

 

 

 

 

Kangasalan Nysä

Kangasalan lukukoira NysäNimi: Nysä
Ikä: 2,5 vuotta
Rotu: länsigöötanmaanpystykorva
Nysälle pääsee lukemaan Kangasalan pääkirjastossa, yleensä kerran kuussa lauantaisin. Aikaa voi kysellä numerosta 0504067796.
Lempikirja, joka on luettu: Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvi
Nysä opiskelee kanttarellien etsintää ja löytääkin niitä! Nysä on siis myös sienikoira.

 

 

 

 

 

Kangasalan Nekku

Kangasalan lukukoira NekkuNimi: Nekku
Ikä: 8 vuotta
Rotu: amerikancockerspanieli
Nekulle pääsee lukemaan Kangasalan pääkirjastossa noin kerran kuussa lauantaisin. Lukuaikaa voi kysellä numerosta 0504067796
Nekku tykkää kuunnella tarinoita Ellasta ja kavereista.
Nekku on hauskan näköinen, sillä Nekku näyttää iloisesti koko ajan kieltä.

 

 

 

 

 

Kangasalan Siina

Kangasalan lukukoira SiinaNimi: Siina
Ikä: 4 vuotta
Rotu: kultainennoutaja
Siinalle pääsee lukemaan Kangasalan pääkirjastossa noin kerran kuussa lauantaisin. Aikaa voi tiedustella numerosta 0504067796. Siina tykkää Etsiväkoiran seikkailuista, siitä kuinka tämä löytää vaikkapa kadonneet kissanpennut.
Siina ottaa rennosti ja nauttii kaikista lukijoista. Sen huomaa siitä, kuinka Siina heittäytyy selälleen ja antautuu rapsuteltavaksi.

 

 

 

 

Parkanon Ruska

Ruska-lukukoira, Kuva: Laurikka-SeiloNimi: Ruska  (tyttö)
Ikä: 4 vuotta
Rotu: labradorinnoutaja eli labbis

Ruska työskentelee Parkanon kaupunginkirjasossa ja Ruskalle pääsee lukemaan koulun kautta.

Ruska on erittäin sosiaalinen ja lapsirakas koira. Hän on suorittanut myös "kaverikoira-tutkinnon" ja keikkailee emäntänsä kanssa vanhainkodeissa ja palvelukodeissa.

Ruska nauttiskelee lukevien ihmisten seurasta asettumalla lukutuolin viereen lepäilemään, joskus jopa kuorsaamaan.
Ruska pitää erityisen paljon etsintätehtävistä, kunhan etsintäpalkinto on riittävän  makoisa.

 

 

 

Tampereen Grazu

Grazu-lukukoira, Kuva Heidi KokkoNimi: Graziella, lempinimeltään Grazu
Ikä: 3 vuotta
Rotu: sekarotuinen

Grazu on käynyt Suomen Karva-Kaverit ry:n koulutuksen ja Grazu työskentelee Sampolan kirjastossa.
Seuraavat lukukerrat ovat 10.4. ja 24.4.2017. Ennakkoilmoittautuminen Sampolan kirjaston asiakaspalveluun.

 

 

 

 

 Sastamalan lukumarsu Esko-Einari

Lukumarsu Esko-EinariNimi: Papereissa virallisesti Hunter Hayes, kutsumanimenä Esko-Einari eli Eskis
Ikä: 3 vuotta 8 kuukautta
Rotu: Sheltie
Missä kirjastossa ja miten pääsee lukemaan. Pitääkö esim. varata aika: Sastamalan kaupunginkirjastossa. Lukemaan pääsee ajanvarauksella, pääsääntöisesti aikoja tarjolla parittomien viikkojen torstaisin, mutta kannattaa aina soittaa ja varmistaa, joskus voi päästä jonain muunakin päivänä. Eskis kiertää myös paljon erilaisia tapahtumia ja koululuokat voivat tilata sen vierailulle. Olemme myös pitäneet Esko-Einarin kanssa satutunteja.
Lempikirja, jota on luettu: Eskiksen lempikirjoja ovat eläinaiheiset kirjat, mutta Tatut ja Patut myös suursuosikkeja.
Joku juuri tälle koiralle (eläimelle) ominainen asia tai hauska juttu
Miten Esko-Einari käyttäytyy, kun luetaan tai osaako jotain temppuja?:
Esko-Einari ei osaa mitään erityisiä temppuja, mutta ihmiset hämmästelevät jatkuvasti miten se pysyy niin pitkään paikallaan ja jaksaa keskittyä kun sille luetaan. Esko-Einari on aina ollut luonteeltaan rauhallinen ja kiltti, siksi se sopiikin hyvin lukumarsuksi. Esko-Einari nauttii kun sitä silitellään ja rapsutellaan, kenties se on oppinut, että jos malttaa olla rauhassa paikallaan niin saa palkkioksi rapstuksia ;)Kirjoittanut: Marjo Laakkonen, Jenni Heiskanen, Hanna Pentti, Greta Hansén-Haug, Heidi Kokko, Eeva-Liisa Laurikka-Seilo

Lukukoirat suosittelevat

1-10 / 11
907222
Kirja:Tatu ja Patu supersankareina:2010
Tekijä: Havukainen, Aino
3406560
Kirja:Jesse etsijäkoira:2013
Tekijä: Jalo, Merja
3979057
Kirja:Jesse rauniokoira:2017
Tekijä: Jalo, Merja, kirjoittaja
3584311
Kirja:Jesse vauhtikoira:2014
Tekijä: Jalo, Merja
380325
Kirja:Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi:2001
Tekijä: Nopola, Sinikka, kirjoittaja
3976225
Kirja:Ella ja kaverit hevosen selässä:2017
Tekijä: Parvela, Timo, kirjoittaja
865278
Kirja:Hippu:2009:Näköisp.
Tekijä: Tanninen, Oili
3124914
Kirja:Jäljet lumessa:2011
Tekijä: Wallace, Karen
3205718
Kirja:Kadonneet kissanpennut:2012
Tekijä: Wallace, Karen

Uusimmat

1-5 / 6

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Esittelyssä Suomen matkakohteita.

Super-Kauno haastattelee -logo

Super-Kaunon haastattelussa tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja Jari Mäkipää. Jari kirjoittaa mm. Etsiväkerho Hurrikaani -kirjoja sekä YLEn Galaxi Playtä ja R05AN K00D1a.

 

Apua ja ideoita omiin keksintöihin voi poimia vaikka kirjoista.

Jos haaveilet omasta lemmikkistä, on hyvä etuäteen ottaa selvää millaisen elinympäristön tuleva lemmikki vaatii ja millaisia tarpeita sillä on. Tässä pieni tietopaketti marsusta lemmikkinä, mahtaisivatko marsut olla oikeita lemmikkejä juuri sinulle?