Juttuja Juttuja


Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Meitä uhkaa karavaanarikärpäsen järsimät esivanhemmat, työputkesta Eurodisneylandinkuvat silmissään pullahtaneet huoltajat sekä juoksukoulu, uimakoulu sekä työleiri mökillä. Työleirillä jokainen kerää rekallisen metsämarjoa ja pesee viisi kilometriä tikkuista laituria sorsankakasta.

Jarruta, hyvä ihminen.

On kivenkova fakta, eikä mikään valeuutinen, että tylsyys on hyvästä aivoille ja lomalla kuuluu levätä. Hus siitä puuhastelemasta! Yleiskone-harvesteri, akkukäyttöinen juuriharja ja maanmyllerrin kaappiin ja touhuhousut pois jalasta.

Olen valmistanut teille leppoistusohjelman. Sen suoritettuanne olette silinneet, virkistyneet ja elpyneet, kasvaneet n. 8cm ihmisenä ja sielun komerot ovat tyhjät ja pirskahtelevat iloa.

Loikoilun tapahtumapaikat


Teoksen kansikuva Aloitetaanpa! Missä voi levätä ja loikoa? Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Eläinten pesät -kirjasta. Teoksen huikeissa 3D -kuvissa pääsee mönkimään kimalaiskaupunkiin ja kurkkaamaan nelisormimagnustien maanalaiseen kerrostaloon. 

Millainen olisi paras kesäpesä? Olen haaveillut riippumattoon muuttamisesta. Retkeilyyn sopiva riippumatto on jo, mutta juuri korvanappiin saamani tiedon mukaan myös hyttysverkko ja sateelta suojattu pressu olisi hyvä olla, jos meinaa viettää koko kesän puskassa. 

Leikkimökki, maja tai parveke ovat myös hyviä kesäpesiä. Kummankin voi vuorata patjoilla, täkeillä, eväillä ja kirjoilla. Parhaassa tapauksessa pesästä tarvitsee poistua vain ilmoittaakseen säännöllisesti perheelleen, että on yhä hengissä! Mahdollisesti sen voi hoitaa jotenkin etänä, esimerkiksi puhaltamalla klo 12:00 torveen.

Teoksen kansikuvaKesäpesän kanssa pitää vähän varoa, ettei mene ihan mehiläismoodiin tai ala ylisuorittaa. Annan huonon esimerkin:  australialaisen Andy Griffithsin kirjoittaman Maailman paras puumaja, 13 kerrosta -teoksessa varustelu on karannut lapasesta. Andy ja Terry -nimiset kaverukset rakentavat kerroksia sitä mukaa, kun ideoita syntyy. Toiseen osaan tullessa kerroksia on jo 26 ja kirjailijan kotisivut tietävät kertoa, että viimeisimmässä osassa ollaan jo päästy 117 kerrokseen. Kun itse ajattelen majan olevan täydellinen, jos siellä on makuupussi ja taskulamppu, löytyy Andyn ja Terryn majasta mm. keilarata, skeittiramppi, hailla varustettu uima-allas ja salainen laboratorio!

Teoksen kansikuvaMax Brallierin kirjan 13-vuotiaalla Jackilla ja muilla Maailman viimeisillä tyypeillä on puumaja. Se on onni, sillä kaupungin muut ihmiset ovat joko muuttuneet zombeiksi tai paenneet niitä. Puumaja on suojattu katapulteilla ja vallihaudoilla. Mädät aivot, hirviöt ja maailman pelastaminen ei ehkä kuulosta rentouttavalta, mutta ei hätää. Toisten ihmisten tekemisistä, piinasta ja hirviöistä lukeminen on rentouttavaa ja kirjan lopussa ne pysyvät melkein rimpuilematta siellä kansien välissä.

Loikoilun polttoaine

Teoksen kansikuvaLoikoilu vie tutkitusti vähemmän energiaa kuin tempoilu, mutta intensiivinen ajattelu kuluttaa kuitenkin energiaa paljon enemmän, kuin arvaatkaan. Mitenkäs se hengissä pysyminen lepäämisen tuoksinassa? Maailman parhaasta puumajasta löytyy limsalähde ja Maailman viimeisten tyyppien tukikohdassa on loputon Oreokeksi ja Mountain Dew-varasto.

Itselleni ja ikäisilleni tulee eväistä ja kirjoista aina mieleen Viisikko-kirjat! Enid Blytonin seikkailukirjoissa selvitetään mysteerejä ja rikoksia, mutta eihän se tyhjällä mahalla onnistu. Miten olisi kerrosvoileipiä aarresaarella? Entäs räiskäleitä vanhassa majakassa? Itselleni voisi maistua Viisikko ja linnan aarre ja iso mukillinen kermavaahtokaakaota ja vaahtokarkkeja!

Teoksen kansikuvaViisikkojen jälkeen voikin siirtyä keittiöön ja tehdä Herkkuja yksisarvisten tapaan sikäli, kun et satu olemaan retkiriippumatossa jossakin kaselikossa. Silloinhan ympärilläsi voi olla vaikka mitä supertervellisiä ja ravinteikkaita villivihanneksia ihan nenäsi alla. Tosin mintunvärinen "yksisarvisen suukko" -kakkua on vaikeaa vuohenputkella pestä...

Itse en kaipaa kesältä mitään muuta, koloa, jonka suulla on hyttyssavu ja johon voin vetäytyä lukemaan kirjoja. Joskus ei ole mahdollista mennä mihinkään omaan tilaan. Silloin vain laittaa kuulokkeet, aurinkolasit ja lierihatun tai ylisuuren hupparin. Teinit ovat vieneet "itseensä pesiytymisen" -taidon ninja-master -tasolle. Ottakaamme heistä mallia!  

Mikä olisi sinusta lepposta ja lokoisaa?

Kokeilisitko vaikka jotakin uutta peliä? Kirjastosta näyttäisi löytyvän Zombie-kimblen lisäksi 535 muuta lautapeliä.

Laittaisitko kuulokkeet korville ja kuuntelisit äänikirjan tai musiikkia?

Jos satuit vetäytymään pesääsi älypuhelimen kanssa, suosittelen lämpimästi lisäämään älyä laitteeseen lataamalla sinne e-kirjoja!

Toivon, että sinulla on ihana ja rentouttava kesä. Jos et tee mitään, niin onnea. Se on hirveän ekologista ja sitä paitsi meille kaikille välillä oikein hyväksi.

Kirjoittanut Jenni Joru, Kuljun kirjasto, 6/2019

Jutun teokset

1-7 / 7
3119133
Kirja:Viisikko aarresaarella:2011:20. p.
Tekijä: Blyton, Enid
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
752902
Kirja:Viisikko ja linnan aarre:2005:10. p.
Tekijä: Blyton, Enid
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
752903
Kirja:Viisikko vanhassa majakassa:2005:9. p.
Tekijä: Blyton, Enid
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
4319159
Kirja:Maailman viimeiset tyypit. 1:2018
Tekijä: Brallier, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4345427
Kirja:Herkkuja yksisarvisten tapaan:2019
Tekijä: Carey, Alix, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4405762
Kirja:Maailman paras puumaja, 13 kerrosta:2019
Tekijä: Griffiths, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3202799
Kirja:Eläinten pesät:2012
Tekijä: Taylor, Barbara
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 13

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Luotu: 18.2.2019

Söpöä ja pörröistä

Meillä kaikilla on – tunnustimmepa tai emme – jokin asia, joka saa meidät lässyttämään ja lepertelemään. Hömelö hymy loistaa kasvoillamme ja sisällemme leviää lämpimänpehmoinen ja hattaranhöttöinen olo.

Luotu: 30.1.2019