Ajankohtaista

Ajankohtaisia asioita PIKIstä ja muualta

Kirjatin perhelukudiplomi
Kirjatti lukee pehmoleluille

PIKI-kirjastot julkaisivat 6. elokuuta uuden Kirjatin perhelukudiplomisovelluksen, jonka tarkoituksena on tukea alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä yhteistä lukuharrastusta. Perhelukudiplomi kannustaa perheitä lukemaan yhdessä monipuolisesti ja helpottaa sopivan luettavan etsimistä. Perhelukudiplomin voi ladata maksuttomana mobiilisovelluksena sekä Android- että iOS-laitteille.

-   "Kirjastoammattilaiset ovat valinneet perhelukudiplomin kirjalistoihin runsaasti sekä kotimaisten lastenkirjailijoiden teoksia että laadukkaita käännöksiä. Perhelukudiplomin teemoja ovat esimerkiksi nukkumaanmeno, päivähoito ja koulu, perhe, seikkailu, tunteet ja vaikeat aiheet", perhelukudiplomihanketta vetänyt kirjastonhoitaja Merita Ronkainen Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Todistus ja pieni palkinto kirjastosta

Perhelukudiplomi suoritetaan lukemalla kymmenen lukudiplomissa suositeltua teosta. Suoritukset voi halutessaan merkitä kirjastosta maksutta saatavaan Kirjatti-kirjanmerkkiin, jossa on kymmenen tassunjälkeä ruksattavaksi luettujen kirjojen mukaan. Kun kaikki tassunjäljet ovat täynnä, kirjanmerkkiä voi käydä näyttämässä jossakin Pirkanmaan kirjastossa. Diplomin suorittaja saa kirjastosta lukudiplomitodistuksen ja pienen yllätyksen palkinnoksi.

Mobiilisovellus auttaa valinnassa

Kirjatin perhelukudiplomisovelluksessa voi hakea lukuvinkkejä aiheittain tai ikäryhmittäin (0–4-vuotiaat ja 5­–7-vuotiaat). Mobiilisovelluksessa on jokaisesta suositellusta kirjasta kansikuva ja lyhyt esittelyteksti. Sovelluksesta näkee myös teoksen saatavuustiedot Pirkanmaan kirjastoissa, eli missä kirjastossa kirja on paikalla. Lisäksi jo luettuja kirjoja voi merkitä luettujen listalle.

Kirjatin perhelukudiplomi ladattavissa sovelluskaupoista (6.8. alkaen). Saatavilla on sekä  Android- että iOS-versio.

Tai suorita perinteisesti

Lukudiplomin voi suorittaa myös perinteisesti ilman sovellusta tulostamalla kirjalistat PIKI-verkkokirjastosta paperille ja tarkistamalla teosten saatavuuden verkkokirjaston linkeistä. Perhelukudiplomin kirjalistat ovat myös Kirjatin perhelukudiplomi -sivulla.

Seuraa Kirjattia somessa

Lisää kirjavinkkejä perheille Instagramissa ja Facebookissa Kirjatin kirjavinkit -tilillä.

PIKI-kirjastojen muut lukudiplomit

Muista myös muut PIKI-kirjastojen lukudiplomit: alakoululaisille sekä yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille on omat lukudiplomit sovelluksineen. Nämä löytyvät sovelluskaupoista Pirkanmaan lukudiplomi -haulla.

Katso myös

Lisätietoja lukudiplomeista saat verkkokirjaston sivuilta:

Kirjatin perhelukudiplomi

Pirkanmaan lukudiplomi alakoululaisille

Pirkanmaan lukudiplomi yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille

Lisätietoja Kirjatin perhelukudiplomista

Kirjastonhoitaja Merita Ronkainen
(etunimi.sukunimi@tampere.fi)
Tampereen kaupunginkirjasto

Sovelluksen tekninen suunnittelu ja toteutus

Miika Koskela

Kirjatti-piirrokset

Noora Katto