Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Dekkarimatkalla Suomessa

Seppo Jokisen Lyödyn laki -kirjaa odotellessa voi kesälomalla tutustua muiden kaupunkien ja kylien omiin rosvoihin ja poliiseihin.

Dekkarit vievät Suomen kyliin ja kaupunkeihin

Teoksen kansikuvaPirkanmaalla kevään eteneminen herätti jälleen komisario Koskisen fanit. Kun Seppo Jokisen uusin Lyödyn laki ilmestyi huhtikuussa, yli 1500 PIKI-kirjastojen asiakasta oli varannut kirjan. Jonon lyhenemistä (tai ensi vuoden Jokista) odotellessaan voi kesälomalla vaikka tutustua muiden kaupunkien ja kylien omiin rosvoihin ja poliiseihin.

Lyödyn laki on tamperelaisen komisario Koskisen elämää ja työtä seurailevan dekkarisarjan 23. osa. Sarjan suosio näkyy tämän fiktiivisen hahmon kotikaupungissa monin tavoin, esimerkiksi siten, että päähenkilön jalanjälkiä voi seurailla komisario Koskisen Tampere-kulttuuriraitilla.

Vaikka Seppo Jokinen on todennut, ettei tamperelaisuus ole hänen kirjoissaan mikään itseisarvo vaan pikemminkin hyvä mauste, silti moni lukija kokee kirjojen paikallisuuden varsin voimakkaasti ja todentuntuisesti. Kirjoissa kommentoidaan usein myös Tampereen ja koko yhteiskunnan muutosta, toisinaan kriittisestikin. Sarjan 17. osaa, Hervantalaista, kirjailija on itse luonnehtinut käsitteellä ”kotiseutukirja”, niin lämpimästi ja ennakkoluuloja nujertaen hän entistä kotilähiötään kuvaa. Jos paikallisväri onkin Jokisen dekkareissa mauste, se on vahva mauste. 

Paikallisdekkarit

Toisinaan Jokisen kirjasarjan yhteydessä käytetään luonnehdintaa paikallisdekkari. Paikallisdekkarista on vaikea löytää ihan täsmällistä määritelmää, mutta yleensä sillä viitataan jännityskirjoihin, joita luonnehtii paikallisvärin ja paikallisten yksityiskohtien runsaus ja tarkkuus, toisinaan myös paikallishistoriallisten faktojen käyttö tarinan aineksina. Lukija voi nähdä silmissään, kuinka jokin paikka herää eloon uudella tavalla. Esimerkiksi takaa-ajokohtaus lukijan kotikulmilla tai oman työmatkan varrella voi saada katsomaan tuttuja paikkoja uusin silmin, naurahtamaan epäuskoisesti tai helpottuneesti, tai tuntemaan kylmiä väristyksiä.

Nojatuolimatkalle kotimaahan

Suomessa on yllättävän paljon mielenkiintoisia jännityskirjailijoita, joiden teksteissä paikkakunnalla on keskeinen rooli. Parhaimmillaan paikallisdekkarit syventävät ja laajentavat paikallistuntemustamme ja avaavat uudenlaisia näkökulmia suomalaiseen elämänmenoon. Seuraavassa muutama vinkki jännittävää nojatuolimatkaa varten.

Reijo Mäen Turku

Teoksen kansikuvaTurkulaisen Reijo Mäen luoma yksityisetsivä Jussi Vares on Suomen tunnetuimpia dekkarihahmoja. Jo lähes 30-osaisen Vares-dekkarisarjan avausosa Moukanpeli ilmestyi vuonna 1986. Turun hämyisissä baareissa ja kaduilla viihtyvä Vares toimii usein lain molemmilla puolilla, kunhan palkka on hyvä, naiset kauniita ja olut kylmää. Vares on ollut näyttävästi esillä valkokankaallakin: yhdeksässä elokuvassa etsivää ovat näytelleet Juha Veijonen ja Antti Reini.

Jo sarjan ensimmäinen Vares – yksityisetsivä oli vuoden 2004 katsotuin kotimainen elokuva yli 200 000 hengen yleisöllään. Reijo Mäen ja Markku Haapion yhdessä tekemä Vareksen Turku -matkaopas puolestaan kuljettaa lukijan Turun baareihin ja Vares-sarjan rikospaikoille. Tänä vuonna julkaistavassa Reijo Mäen uutuusdekkarissa Gekko Vares tutkii kadonneen kuvataiteilijan tapausta.

Tapani Baggen Hämeenlinna

Tapani Baggen, suomalaisen kirjallisuuden monitoimimiehen, Hämeenlinnaan sijoittuvan dekkarisarjan pääosissa ovat paikalliset pikkurikolliset. Jo kahdeksanosaiseksi jatkuneessa sarjassa Hämeenlinnaa lähiympäristöineen on kuvattu vaikuttavasti ja eloisasti. 

Keväällä 2002 ilmestynyt romaani Puhaltaja oli Baggen ensimmäinen rikosromaani aikuisille ja samalla sarjan avausosa.  Siinä pikkurikollinen Jarkka Nurminen on istunut kuusi vuotta syyttömänä vankilassa, koska hänen varastamansa auton peräluukusta löytyi hänen isäpuolensa pää. Vapauduttuaan Jarkka lähtee selvittämään, kuka todellisuudessa oli murhan takana. Mustan huumorin sävyttämä sarja on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Outi Pakkasen Helsinki

Teoksen uuden painoksen kansikuvaYksi tunnetuimmista Helsinki-dekkaristeista lienee Outi Pakkanen, joka aloitti uransa vuonna 1973 dekkarilla Murhan jälkeen mainoskatko. Hänen kirjoissaan tapahtumapaikkana on useimmiten Helsinki ja erityisesti Lauttasaari, jossa Pakkanen on viettänyt lapsuutensa.

Todentuntuisen miljöökuvauksen kautta lukija voi seurata Helsingin ydinkeskustan muuttumista. Pakkasen neljässä ensimmäisessä kirjassa rikoksia tutkii komisario Antti Viitala ja hänen jälkeensä tutkijaksi vaihtuu Matti Martikka. Kolmannesta kirjasta lähtien tapahtumien keskiössä on mainosgraafikko Anna Laine, joka auttaa rikosten ratkaisuissa. Nykyisin puhutaankin jo Anna Laine -dekkarisarjasta. Sarjan uusin osa Peili ilmestyi 2016.

Ata Hautamäen Käpylä

Ata Hautamäen kolmiosaisen sarjan tapahtumat sijoittuvat kirjailijan lapsuusmaisemiin Helsingin Käpylään. Avausosa, vuonna 2005 julkaistu Murha Käpylässä, oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Romaanissa 1950-luvun idyllinen Käpylä herää henkiin. Aikuiset kuuntelevat iltaisin radiota ja nuorisokulttuuri alkaa pikku hiljaa heräillä. On lättähattuja, myssymissejä ja mellakoita. Kaupunginosan rauha rikkoutuu, kun lääkäri Georg Blomqvist ja paikallisen poliisiaseman ylikonstaapeli Kari Väänänen alkavat selvittää opettajan kuolemaa. Sarjan toinen osa Käpylän tähdet ilmestyi 2006 ja 1960-luvun Helsinkiin sijoittuva Levottomat kadut 2009.

Johanna Tuomolan Lohja

Pääkaupunkiseutua kuvaa myös Johanna Tuomola, joskin pikkupaikkakunnan perspektiivistä. Tuomolan Noora Nurkka -dekkarisarjassa tapahtumat sijoittuvat Lohjalle. Tuomolan ensimmäinen aikuisille suunnattu jännitysromaani Tummissa vesissä ilmestyi vuonna 2009.

Dekkareissa rikoksia selvittää lohjalainen poliisi Noora Nurkka. Vuonna 2017 Tuomola valittiin Lohjalla vuoden Lauriksi. Titteli myönnetään vuosittain henkilölle, joka tuo kotikaupunkiaan myönteisesti esille.

Jaana Lehtiön Porvoo

Teoksen saatavuuteenJaana Lehtiön esikoisdekkari Joka viisautta rakastaa ilmestyi vuonna 2013. Viidenteen osaan (Kalliolla kukkulalla kuolema, 4/2018) ehtinyt sarja vie lukijan kirjailijan ja päähenkilön, sympaattisen rikoskomisario Juha Muhosen, kotiseudulle idylliseen Porvooseen. 

Ari Paulowin Oulu

Ari Paulow tunnetaan erityisesti yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovasta, pulp fiction -tyyppiseksi luonnehditusta dekkarisarjastaan. Kovaotteisesta toiminnasta ja hurtista huumoristaan tunnettu sarja alkoi 2005 dekkarilla Viidakkojuoksu. Siinä yksityisetsivä Jesse Hackman palaa Yhdysvalloista entiseen kotimaahansa ja alkaa pyörittää omaa etsivätoimistoa Oulussa. Nuorelta naiselta tullut toimeksianto vetää hänet keskelle vaarallisia tapahtumia. Hackman-sarjan yhdestoista osa Taisteluhaukka ilmestyi 2017.

Arttu Tuomisen Pori

Labyrintti-dekkarisarjassaan Arttu Tuominen kuvaa Porin poliisin väkivaltayksikön työtä ja Porin seudulle sijoittuvia ympäristörikoksia. Neliosaiseksi kaavaillun sarjan avaa Muistilabyrintti (2015), jossa Poria ravistelevat helleaalto ja rajut mielenosoitukset. Kun Porin vilkkaimman leikkipuiston viemärikaivosta löytyy naistoimittajan ruumis, vanhempi rikoskonstaapeli Janne Rautakorpi alkaa selvittää tapausta ja ottaa avustajakseen vasta poliisintutkintoaan suorittavan Liisa Sarasojan.

Muita paikallisdekkaristeja

Paikallisdekkaristeja löytyy yllättävän paljon. Pasi Lönn kirjoittaa Jyväskylästä, Hanne Dahl Hauholta, Milla Ollikainen Ylläksen maisemista, Heleena Lönnroth Kauhavalta... Valikoimaa riittää, samoin tyylilajeja. Esimerkiksi jyväskyläläisen dekkaristin ja rikosylikonstaapelin, Pasi Lönnin, tyyli on karun realistinen ja kirjoissa on vahva omakohtaisesti eletyn ja koetun tuntu. Poliisi Lasse Flinkistä kertovan sarjan aloittaa Viimeinen tili (2011). Tähän mennessä sarjassa on ilmestynyt kaksi osaa, viimeisimpänä Lunastaja (2013).

Paluu Pirkanmaalle

Teoksen saatavuuteenNojatuolimatkan päätteeksi on aika palata kotimaisemiin. Seuraavaa Koskista odotteleva voi tarttua vaikkapa teokseen Rikospaikka Tampere, johon on koottu Tampere-aiheisia rikosnovelleja maamme huippudekkaristeilta. Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös esikoisdekkarinsa juuri julkaisseen Pertti Laineen teos Pisto sydämeen, joka esittelee pirkanmaalaisia murhamysteerejä tutkivan rikoskomisario Simpan. Pisto sydämeen on uuden sarjan avausosa.

Lähteitä ja lisälukemista:

Jännityskirjallisuus-sivu Kirjasammossa

Dekkarinetti - Tornion kirjasto

Seppo Jokinen kirjoitti ylistyslaulun Hervannalle - Tamperelainen-lehti

Tampereen kulttuuriraitit

Marjo Kylmänen, Parkanon kaupunginkirjasto, 5/2018

Jutun teoksia

1-10 / 21
3144428
DVD:Vares : yksityisetsivä:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: DVD
395518
Kirja:Puhaltaja:2002
Tekijä: Bagge, Tapani
Vuosi: 2002
Aineistolaji: Kirja
865167
Kirja:Vareksen Turku:2009
Tekijä: Haapio, Markku
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
769248
Kirja:Käpylän tähdet : jännitysromaani:2006
Tekijä: Hautamäki, Ata
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
865561
Kirja:Levottomat kadut : jännitysromaani:2009
Tekijä: Hautamäki, Ata
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
708431
Kirja:Murha Käpylässä : jännitysromaani:2005
Tekijä: Hautamäki, Ata
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
3896827
Kirja:Rikospaikka Tampere:2016
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3213578
Kirja:Hervantalainen:2012
Tekijä: Jokinen, Seppo
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4122734
Kirja:Lyödyn laki:2018
Tekijä: Jokinen, Seppo, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4118383
Kirja:Pisto sydämeen : jännitysromaani:2018
Tekijä: Laine, Pertti, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 24

Dekkarimatkalla Suomessa

Seppo Jokisen Lyödyn laki -kirjaa odotellessa voi kesälomalla tutustua muiden kaupunkien ja kylien omiin rosvoihin ja poliiseihin.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013

Jos pidät Vanikan paloista...

Jos pidät Hannu Väisäsen Vanikan paloista, niin saatat pitää myös näistä omaelämäkerrallisista romaaneista

Luotu: 26.3.2013

Jos pidät kirjasta Ranskattaret eivät liho…

Kirjakauppojen hyllyt pursuavat monenkirjavaa laihdutuskirjallisuutta. Mireille Guilianon teokset ovat virkistävä poikkeus tässä lajissa. On myös muita teoksia, jotka ohjaavat elämänmuutokseen kepeässä hengessä tai johdattavat ranskalaiseen ruokakulttuuriin yleisemmin.

Luotu: 13.11.2012

Jos pidät Mma Ramotswesta, niin...

Ei ole toista Mma Ramotswen kaltaista yksityisetsivää! McCall Smithin kirjoista huokuvaa Afrikan kuumaa hiekkaa ja polttavia arkielämän ongelmia ei tavoita muista teoksista. Seuraavia voisi kuitenkin katsastaa odotellessa jälleen uuden Mma Ramotswe kirjan ilmestymistä.

Luotu: 10.8.2012

Jos pidät Sinuhe egyptiläisestä…

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen seikkailee muinaisessa Egyptissä 1300-luvulla eaa. yhdessä palvelijansa Kaptahin kanssa. Keitä muita seikkailee kirjallisuuden Egyptissä? Entä keitä historiallisia henkilöitä on päätynyt kirjallisuuden lehdille?

Luotu: 3.5.2012

Jos pidät Harry Potterista, niin...

Joko kaikki Potterit on luettu ja kaipaisit lisää taikavoimilla maustettuja seikkailuja? Myös nämä sarjat voisivat olla makuusi.

Luotu: 13.3.2012

Jos pidät Poikani Kevinistä, niin...

Jos pidät kirjasta Poikani Kevin, saattaisit vaikuttua myös näistä tosielämän makuisista kirjoista.

Luotu: 31.1.2012