Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 102

Man Booker International: ehdokkaat

Teoksen kansikuvaMan Booker International -palkinnon ns. pitkä ehdokaslista on julkistettu. Palkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista. Palkinnon arvo on 50 000 puntaa ja se jaetaan sekä kirjailijalle että teoksen kääntäjälle. Lopullinen voittaja julkistetaan toukokuussa, mutta sitä ennen, huhtikuun 9. päivä, näistä pidemmän listan ehdokkaista karsiutuu finalisteiksi kuusi teosta. Viime vuoden voittaja oli Anna Burnsin Milkman.
Ehdokkaat ovat:
Jokha Alharthi: Celestial Bodies
Can Xue: Love In The New Millennium
Annie Ernaux: The Years
Hwang Sok-yong: At Dusk
Mazen Maarouf: Jokes For The Gunmen
Hubert Mingarelli: Four Soldiers
Marion Poschmann: The Pine Islands (alkuteos: Die Kieferninseln)
Samanta Schwebli: Mouthful Of Birds
Sara Stridsberg: The Faculty Of Dreams, (alkuteos: Drömfakulteten : tillägg till sexualteorin) (suom. Unelmien tiedekunta : lisäys seksuaaliteoriaan)
Olga Tokarczuk: Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead. Kirjailija voitti tämän samaisen palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Flights.
Juan Gabriel Vásquez: The Shape Of The Ruins (alkuteos: La forma de las ruinas)
Alia Trabucco Zeran: The Remainder

Luotu: 13.3.2019

Vuoden johtolanka

Teoksen kansikuvaSuomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnon sai toimittaja ja kirjailija Eva Frantz neljännestä romaanistaan Kahdeksas neito (alkuteos Den åttonde tärnan), joka kertoo pikkukaupungissa työskentelevästä naispoliisista Anna Gladista. Palkintoraati kiitti teosta pikkukaupungin miljöön ja nuorten kuvaamisen uskottavasta ja herkkävaistoisesta kuvauksesta.

Seura palkitsi myös Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla Tuire Malmstedtin romaanin Pimeä jää. Ulkomaisen jännityksen kunniakirjan sai espanjalainen Dolores Redondon romaanistaan Tämän kaiken minä sinulle annan.

Luotu: 6.3.2019

Tulenkantaja-ehdokkaat 2019

Teoksen kansikuvaVuoden 2019 Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Kuuden ehdokkaan joukossa on kolme romaania, yksi lastenkirja ja kaksi esseeteosta.  Vuonna 2012 perustetun kirjallisuuspalkinnon takana ovat Aamulehti ja Tulenkantajien kirjakauppa. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin kotimaisia teoksia, joilla arvioidaan olevan mahdollisuuksia menestyä käännöksinä Euroopassa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Voittaja julkistetaan Vihtorin kirjamessuilla 23.3.2019.
Ehdokasteokset ovat
Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin : omaelämäkerrallinen essee
Eva Frantz: Kahdeksas neito
Maija ja Antti Hurme: Varjostajat
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
Minna Rytisalo: Rouva C
Saara Turunen: Sivuhenkilö

Luotu: 22.2.2019

Sarjakuva-Finlandia

Teoksen kansikuvaSarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain keväällä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla. Tänä vuonna palkinnon saajan valitsee valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi valintaraadin asettamasta kärkikymmeniköstä, jotka ovat

Mari Ahokoivu: Oksi
JP Ahonen: Villimpi pohjola - Irtiotto
Sanna Hukkanen - Inkeri Aula: Metsänpeitto
Reetta Laitinen (toim.) ja 10 muuta tekijää: Sisaret 1918
Timo Mäkelä: Lapsen kengissä
Timo Mäkelä: Neiti Brander
Ville Ranta: Kuningas menettää päänsä
Miha Rinne: D'Moleyk - Myyrien aika
Heikki Rönkkö: ASDF Boot
Emmi Valve: Girl gang bang bang

Lisää ehdokkaista voit lukea Sarjakuva-Finlandian sivuilta.

Luotu: 19.2.2019

Tiiliskivi-palkinto 2018

Teoksen kansikuva Tiiliskivi-palkinto myönnettiin Satu Vasantolan teokselle En palaa takaisin koskaan, luulen. Palkintoraati perusteli valintaansa, että Vasantolan romaani käsittelee ajankohtaisella tavalla suomalaisessa kirjallisuudessa jo ennestään tuttuja aiheita. Teos on ajankohtainen, se ottaa mukaan pakolaiskriisin ja uusnatsismin nousun ja tuo uutta Suomessa paljon kirjoitettuun sukupolviromaaniin ja tuttuun aihepiiriin.

Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry jakaa vuosittain Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon. Sen tavoite on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole nousseet esille mediassa ansioistaan huolimatta. Palkinnon voittaja saa kiertopalkinnoksi, kirjaimellisesti, tiiliskiven, joka on peräisin Finlaysonin seinästä ja kuvastaa palkinnon tamperelaista alkuperää.

Muita palkintoehdokkaita olivat:
Noora Kunnas ja Jenna Kunnas: Hämärävaarit
Meri Kuusisto: Vuosi tavaratalossa
Tiina Rajamäki: Vieras maisema
Anneli Suusaari: Ei sinne yllä myrskysää
Elin Willows: Sisämaa (alkuteos Inlandet:roman)

Lisää palkinnosta ja palkitsemisperusteista voi lukea Tiiliskivi-palkinnon verkkosivuilta.

Luotu: 18.2.2019

Vuoden historiateos

Teoksen kansikuvaHistorian Ystäväin Liitto palkitsee vuosittain ansiokkaan kotimaisen historiaa käsittelevä teoksen, joka on "erittäin ansiokkaasti edistänyt historiallisen tietämyksen laajenemista ja syvenemistä suomalaisen yleisön keskuudessa”. Palkinto on jaettu jo vuodesta 1973. ​Suomalaisilla historiapäivillä 8.2.2019 palkinnon ansiokkaasta historiateoksesta sai Seppo Aallon Kapina tehtailla : Kuusankoski 1918. Teos voitti myös Finlandia-tietokirjallisuuspalkinnon 2018. Lisäksi kunniamaininnat saivat teokset  Lappi palaa sodasta : mielen hiljainen jälleenrakennus sekä Kansanvallan polkuja : Demokratian kehityspiirteitä Suomessa ja Ruotsissa 1800-luvun lopulta 2020-luvulle. Lue lisää palkinnon perusteluista

Muita palkintoehdokkaita olivat:
Seppo Hentilä: Pitkät varjot : Muistamisen historia ja politiikka, Kanava-tietokirjapalkinnon ehdokas 2018. Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto 2018.
Kati Katajisto: Sodasta sovintoon
Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa : kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun
Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat: oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa, Kanava-tietokirjapalkinnon voittaja 2018
Timo Mikkilä: Talvisodan puolustusministeri Juho Niukkanen : traumana Karjalan menetys
Mikko Moilanen: Viikinkimiekat Suomessa
Andre Swanström: Hakaristin ritarit : suomalaiset SS-miehet politiikka, uskonto ja sotarikokset
Vesa Vares: Viileää veljeyttä : Suomi ja Saksa 1918-1939

Luotu: 11.2.2019

Lappi-kirjallisuuspalkinto

Teoksen kansikuvaLapin kirjastot jakoivat toisen kerran Lappi-kirjallisuuspalkinnon, jolla alueen kirjastot haluavat nostaa esille laadukasta lappilaista kirjallisuutta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaiselle tai Lapista kotoisin olevan tekijän suomenkieliselle ja aikuisille suunnatulle kaunokirjalliselle teokselle. Myös yleisöllä on ollut mahdollisuus äänestää kirjastojen kokoamalta listalta omaa suosikkiaan. Vuoden 2019 Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajaksi valitsivat taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä Rosa Liksomin Everstinna-teoksen. Yleisöäänestyksen voittaja oli Ritva-Elina Pylvään historiallinen romaani Alisa : Väylän tytär. Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2017 sai Kerttu Vuolabin teos Valon airut.

Luotu: 11.2.2019

Suomen ekonomien kirjallisuuspalkinto

Teoksen kansikuvaSuomen Ekonomit -liitto jakaa joka toinen vuosi 30 000 euron arvoisen kirjallisuuspalkinnon. Sen tavoitteena lisätä yrityskirjallisuuden arvostusta ja tasoa. Palkinto myönnetään suomalaiselle teokselle, joka käsittelee yritystoiminnan eri alueita, johtamista tai edistää alan tieteellisen tutkimuksen kytkemistä käytännön elämään. Palkinnon voitti Helena Åhmanin ja Harri Gustafsbergin teos Tilannetaju : päätä paremmin. Teos sai eniten ääniä myös aiemmin julkaistussa yleisöäänestyksessä.  Liiton sivulla tarkemmin palkinnosta sekä podcasteja teoksista. Vuoden 2018 muut finalistit olivat:
Perttu Ahvenainen: Viiden tähden asiakaskokemus : tee asiakkaistasi faneja
Elina Hiltunen: Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa : trendit ja ilmiöt
Pekka Mattila: Peilejä johtamiseen
Leenamaija Otala: Ketterä oppiminen : keino menestyä jatkuvassa muutoksessa
Kirsi Piha: Konflikti päivässä :  kulttuuri ratkaisee yrityksen kohtalon

Luotu: 8.2.2019

Vuoden urheilukirja 2018

Teoksen kansikuvaVuoden urheilukirjaksi 2018 on valittu Kari Hotakaisen teos Tuntematon Kimi Räikkönen.  Se on myös kaikkien aikojen Suomessa eniten myyty urheilukirja. Sen käännösoikeudet on myös myyty kahteentoista maahan (12/2018). Parhaalle kotimaiselle urheiluaiheiselle teokselle myönnettävää palkintoa on jaettu jo vuodesta 1980 alkaen. Tänä vuonna jaettiin myös kunniamainintoja. Ne saivat teokset Veikko Lautsin Ratojen ja rallien valiot : Suomen historiallisia kilpa-autoja sekä Anni Vuohijoen Voima kanssamme : rautaista tietoa voimaharjoittelusta.

Luotu: 6.2.2019

Svenska litteratursällskapet i Finland -palkinnot

Teoksen kansikuva Svenska litteratursällskapet i Finland on palkinnut vuosijuhlassaan kirjallisuuden, dramatiikan, musiikin, kuvataiteen ja tutkimuksen aloilla ansioituneita tekijöitä. Palkintoja saivat:
Tova Korsström sai 40 000 euron arvoisen Karl Emil Tollander-palkinnon teoksesta Älvan och jordanden. En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström. Teosta ei ole PIKI-kirjastoissa, mutta se on saatavissa Tampereen yliopiston kirjastosta.
Eva-Stina Byggmästar: Orkidébarn
Peter Sandström: Äiti marraskuu (ruots. alkuteos Mamma november)
Fredrik  Hertzberg: Mitt språk är ej i orden: Gunnar Björlings liv och verk. Ei PIKI-kirjastoissa, mutta saatavissa Tampereen yliopiston kirjastosta
Tomas Mikael Bäck: Morgon
Sabine Forsblom: Betinkan (suomennettu nimellä Betinka)
Anssi Hurme Anssi Hurme ja kuvittaja Maija Hurme kuvakirjasta Skuggorna
Matilda Södergran: Överlevorna
Elin Willows: Inlandet: roman (suomennettu nimellä Sisämaa), ehdolla Tiiliskivi-palkinnolle
Marcus Rosenlund: Väder som förändrade världen
Camilla Granbacka: Sigrid Schauman : med palett och penna
Ole Högberg: Sista brukssamhället. Ett Finland genom Dalsbrukares ögon.
Staffan Bruun : Mitt liv på HBL (suomennettu nimellä Mies joka rakasti uutisia)
Magnus Cederlöf: Affären vid Vitsand år 1854. En fotnot i Krimkrigets historia.
Patricia Bruun : Efter stormen i Tshikapa. En berättelse från Kongo-Kinshasa
Sanna Heittola: ”Poliisista päivää, från polisen god dag”. Språkliga yrkespraktiker vid de tvåspråkiga polisinrättningarna i Finland. Väitöskirja Vaasan yliopisto. Luettavissa verkossa

Lisää palkinnonsaajista SLS:n verkkosivuilla

Luotu: 6.2.2019

Tutustu nykyrunouteen! Tutustu nykyrunouteen!

Tanssiva karhu -kirjallisuuspalkinto, tunnuskuva, Yle

Tanssiva karhu -runopalkinto täyttää 25 vuotta

Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto, joka on jaettu jo vuodesta 1994. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin suomalaista ja kirjallisesti korkeatasoista runoutta. Yle jakaa vuosittain myös Kääntäjäkarhu -palkintoa parhaalle käännöskokoelmalle. Palkinto-ehdokkaat julkistetaan tänä vuonna 9.5. ja voittaja palkitaan Kajaanin runoviikolla heinäkuussa.

Tutustu nykyrunouteen -haaste!

Yleisradio haastaa sinut nyt tutustumaan nykyrunouteen. Lue jokin palkinnon saanut teos ja kerrro omasta lukukokemuksestasi. Lisää Ylen verkkosivuilla

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 15